Начало / Технологии / Наука / Учени откриха как да събират питейна вода от пустинен въздух

Учени откриха как да събират питейна вода от пустинен въздух

Мислили сте, че е възможно да получите питейна вода от пустинен въздух? Изглежда, че е. Дори и в най-сухите места на Земята има известна влага във въздуха и практическият начин да се извлече тази влага може да бъде ключ към оцеляването на такива места. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology) доказаха, че такава система може да работи.

Новото устройство, базирано на концепцията, която екипът за пръв път изложи през миналата година, вече е тестван. В Темпе, Аризона потенциалът на новия метод е потвърден, въпреки че остава много работа за усъвършенстване на процеса.

Подробности за новата разработка бяха публикувани в сп. Nature Communications. Материалът показва някои значителни подобрения в сравнение с първоначалната концепция, описана миналата година в списание „Science“.

Системата, базирана на сравнително нови материали, наречени метало-органични структури (MOFs), може да извлича питейна вода от пустинен въздух, твърдят изследователите, дори при ниска относителна влажност до 10%. Текущите методи за извличане на вода от въздуха изискват много по-високи нива. Така може да се сложи край на критичния недостиг на питейна вода в най-сухите региони в света.

Какво показват тестовете?

Чрез провеждането на тест на покрива на Американския държавен университет в Темпе, екипът е доказал на място ефективността на тази технология. Изпитателното устройство е захранвано само от слънчева светлина. Макар че то е ползвано само за проверка на концепцията, продукцията му може да достигне до повече от четвърт литър вода на ден.

Не само че тази система работи при по-ниска влажност, но и изисква далеч по-малко технически ресурси, категорични са изследователите. Следващата стъпка е да се работи за увеличаване на капацитета и нейната ефективност. Важно е да се отбележи, че при тестовете досега е изведена само чиста вода, без примеси. Това гарантира безопасност за хората, които един ден биха разчитали на този метод в пустинни територии.

„Тази технология е фантастична заради практическата демонстрация на въздушна система за събиране на вода, работеща в истински пустинен климат. Тя предлага нов подход към решаването на проблема с недостига на вода в сухите части на планетата“, четем в заключението на статията.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.