Дъга

„Дъга” се завръща този декември!

„Дъга“ се завръща с нова надежда за комикс културата в България и нов формат от артисти, готови да поемат щафетата. Списанието ще започне своя нов живот на 6 декември, по време на Софийския международен панаир на книгата в Националния дворец на културата от 19:00 часа. Ще приеме формата на антология от съвременни български комикси, почти 20 години след последното си издание.

Дъга

Емблематичното издание и име „Дъга“ ще се стопанисват от гражданско сдружение „Комикс Манифактура“, а пък Том 1 се издава от партньорите на сдружението – издателство „Потайниче”. “Комикс манифактура”, от своя страна, има за цел да опазва миналото ни комикс наследство и да предаде щафетата на новите поколения.

Дъга, Том 1

Дъга

Том 1 беше изготвен от Андрей Андров, редактор и координатор на проекта, Джулиано Димитров, визуален редактор, Денис Българанов, редактор и коректор, и Стефан Митев, графичен дизайнер и Христо Пацов от издателство Потайниче. В първи том читателите могат да открият 9 комикса, някои рисувани от ветерани в сферата и други – от свежи новобранци. 8 са праволинейни, докато 9-ият е комикс игра тип “избери сам своето приключение”.

Историята на „Дъга“

Дъга – разкази в картинки“ е бивше българско детско комикс списание, издавано от Държавно издателство „Септември“, София.

Първият му брой излиза в края на 1979 година. Въпреки огромното външно влияние, списанието създава свой собствен стил и е класически образ на българската илюстрация за това време. „Дъга“ набира огромна популярност през 1980-те години, когато тиражът му достига 180 000 бр. В списанието са събрани колекции от комикс сериали на много български илюстратори, детски писатели и аниматори, сред които Доньо Донев, Румен Петков и Борис Димовски.

Сериалите в списанието са повлияни от българския фолклор, политическата обстановка в България по това време, класически литературни произведения („Хобитът“ на Дж. Р. Р. Толкин, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Момиченцето от Земята“ на Кир Буличов), световна география, антична история, история на XX век и др.

Интересни факти

Интересни факти около печата на списанието са, че почти всички тиражи на отделните броеве имат някакви различия, като размерите на списанието, наситеността на цветовете/яркостта и хартията на която са го отпечатвали са се различавали, дори и телените скоби с които се захващат страниците не си съвпадат, което се е получило от факта, че списанието се е печатало в повече от една печатница, които са използвали различно калибровани машини за обработката на печата, още повече, че самото калиброване е ставало също на ръка, от което произтичат и тези малки различия в самото изрязване, печат и оцветяване на съдържанието.

Споделете с нас Вашите коментари и впечатления в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.