Учени от Масачузетс създадоха цвете робот, което се движи само

Независимо от нашите най-добри намерения, поддържането на растенията вкъщи живи може да се окаже трудна задача за много от нас. Но сега можем да се притесняваме по-малко в това отношение. Причината е, че изследователи от Масачузетския технологичен институт откриха начин да използваме роботиката в полза на растенията у дома, създавайки цвете робот.

Elowan вече е тук

Запознайте се с „кибернетичната форма на живот“ Elowan, свързваща растението с машина, която отговаря на основната нужда от светлина (и вероятно е кръстена на умните растения в Starflight 3). Когато обикновеното растение се нуждае от светлина, то излъчва вътрешни електрически сигнали, които го карат да се огъва и да насочва към нея. Когато Elowan се нуждае от светлина, тези вътрешни електрически сигнали се интерпретират от машина, която просто задвижва растението в посока към светлината. И така домашното цвете се движи наоколо съвсем само.

„Растенията имат естествени биоелектрохимични сигнали“, обяснява Харпийт Сарийн, асистент в Училището по дизайн в Парсънс. „Те се вълнуват в отговор на условията на околната среда и провеждат тези сигнали между тъканите и органите. Такива електрически сигнали се произвеждат в отговор на промените в светлината, гравитацията, механичната стимулация, температурата и др .. Те са електрически активни системи – природа.“

Може би някои ще се запитат защо това е нужно. Както обяснява Сарийн, проектът е разработен, за да проучи дълбоката интеграция на технологията с природата.

„Когато създаваме интерактивни устройства, има два основни компонента: „чувство“ в най-широкия смисъл на това, което потребителят иска да направи, и реакция /обратна връзка. Обикновено ние създаваме изкуствена електроника, за да изпълняваме такива функции за нас. Растенията по своята същност притежават такива способности.“

Нещо повече, продължава Сарийн е, че растенията са самозахранващи се, самовъзстановяващи се и самовъзпроизвеждащи се организми. Накратко, растенията може да са най-добрият вид „електроника“, която имаме.

Ученият вярва, че подобна технология може да формира бъдещето на взаимодействието. Но все още предстои много работата. Следващата стъпка в дневния ред е превръщането на проекта в продаваем комплект от инструменти, така че хората да започнат да разбират природата много по-добре.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.