Пилот с изкуствен интелект

Пилот с изкуствен интелект доминира над истински пилот във въздушна битка

Пилот с изкуствен интелект победи своя човешки съперник по време на въздушна битка за първи път в историята

Докладът е публикуван в китайското списание Acta Aeronautica et Astronautica Sinica от екип от Центъра за изследване и развитие на аеродинамиката на китайската армия в Съчуан, Китай.

Вестникът посочва, че битката е включвала два малки, безпилотни самолета с фиксирани крила – единият управляван от AI, а другият се контролира от човек от земята. По време на битка пилотът, поддържан от изкуствен интелект, лесно надминава опонента си – побеждавайки го за бързи 90 секунди.

Как започва битката?

Първоначално битката започва с човешкия пилот, който прави първия ход – опитвайки се да получи тактическо предимство чрез различни маневри, но AI предвижда хода му и остава плътно зад него. След това човешкият пилот накланя самолета с надеждата, че ИИ ще го последва и ще се разбие. Вместо това изкуственият интелект поставя самолета в позиция на засада – изчаквайки пилотирания от човека самолет да се издигне. AI поддържа човешкия самолет в постоянна позиция на аутсайдер и в крайна сметка симулацията е прекратена.

„Ерата на въздушните битки, в която изкуственият интелект ще бъде царят, вече е на хоризонта“, отбелязва екипът на проекта, участващ в проучването.

Изследването подчертава превъзходната производителност, постигната от AI – тъй като не е ограничена от човешки фактори като прекомерно гравитационно привличане, нива на кислород или страх от нараняване. Както се посочва в проучването, „С превъзходна способност за изчисление той може по-точно да предвиди развитието на битката, за да спечели инициативата в конфронтацията.“ Учените също твърдят, че „самолетите с автономни възможности за вземане на решения могат напълно да надминат хората по отношение на скоростта на реакция“.

AI технологията

Докато Китай е първият, който води своя въздушен бой с AI, САЩ са пионери в развитието на AI технологията от години чрез DARPA или Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната. Месец преди докладът да бъде публикуван, САЩ провеждаха свои собствени мисии за тестване на ИИ – включително няколко бойни тренировки на истински изтребител F-16.

Освен това през август 2020 г. DARPA проведе своите изпитания AlphaDogfight — тридневно състезание за търсене на най-способния боен пилот с изкуствен интелект. От осемте отбора, F-16 AI на Heron Systems доминираше над другите компании, преди да се състезава в главното събитие – срещу опитен човешки пилот F-16. В битка AI спечели пет поредни пъти, без човешкият пилот да отбележи нито един удар.

„Изпитанията на AlphaDogfight бяха феноменален успех, постигайки точно това, което си бяхме поставили за цел“, каза полковник Дан „Animal“ Яворсек, програмен мениджър в Службата за стратегически технологии на DARPA. „Целта беше да спечелим уважението на пилот на изтребител – и в крайна сметка на по-широката общност на пилотите на изтребител – като демонстрираме, че AI агент може бързо и ефективно да научи основни маневри на изтребител и успешно да ги използва в симулиран двубой.“

И докато AI технологията изглежда е бъдещето на въздушните битки със своята по-висока прецизност, бързо вземане на решения и по-голям риск, тя не е предназначена да замени човешките пилоти. Както DARPA предвижда, AI разузнаването ще управлява самолета в партньорство с пилота, който ще наблюдава AI и ще се намеси, ако е необходимо.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.