Как е възникнал модерният цип?

Знаете ли, че… Ципът, както го познаваме днес, далеч не е бил толкова популярен първите няколко години след изобретяването си. Вероятно не сте се замисляли много за това какво Ви държи дънките вдигнати и якето закопчано, но водещата компания в областта, YKK, го прави и произвежда достатъчно ципове, за да увие Земята цели 50 пъти! Преди Негово Величество Цип Вдигников да се появи на сцената, светлината на прожекторите е била насочена към всевъзможни кукички, копчета и връзки, заедно с всичките ги съпътстващи усилия.

Първоначално хората не са мислели, че е имало нужда от подобрение в начините на закопчаване, още по-малко от тоталната им смяна. Отнело е десетилетия на опити от различни хора, преработващи базовия дизайн на циповете, за да завъртят главите на скептичните купувачи. За изобретател на ципа се спряга Елиас Хау, но той е бил прекалено зает да развива своя прототип на шевна машина и да го защитава от имитатори. Уиткомб Джъдсън, от своя страна, патентова през 1893г. своята „Заключваща или отключваща закопчалка за обувки“.

Неговият дизайн също включвал „мъжка и женска“ кукичка, но основното било плъзгащ механизъм за тяхното лесно затваряне. За жалост, изобретението му не предизвикало желания фурор. При първото представяне на неговия „цип“ на Световния панаир, той не спирал да се отваря.

Модерният цип

Следващите години доста „изобретатели“ се опитали да измислят по-по-най-иновативна, плъзгаща се закопчалка, докато не се появил Гидиън Съндбек.

Инженерът, работил при Джъдсън, подал заявка за патент на нов метод за закопчаване. Той включвал плъзгача на Джъдсън, но без използваните от него кукички. Това можем да наречем дядото на съвременния цип.

патент за първия цип
Патентът за първия цип, подобен на модерния

Разбира се, промяната от копчета към ципове не се случила за една нощ – трябвало е някой да убеди купувачите в тяхното превъзходство. Така наречената „Битка за Дюкяна“ включвала списание Esquire, принцът на Уелс и великата дизайнерка Елза Шиапарели като воини на страната на ципа.

Свали като WallPaper (Full HD).

На средностатистическия американец се падат 14 ципа в годината. А Вие колко ползвате?

За още интересни факти и иновативни технологии, присъединете се в групата ни „Технологичното общество на България“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иванина Минкова

Вярваща в бога на постоянните въпроси и отговори, аз съм на кръстоносен поход за добавената стойност и любимият ми въпрос-оръжие е "Защо". За да отговоря на него за себе си и за всички останали, се обърнах към четенето и писането. Ето ме днес, copy, content и creative writer, за когото знанието никога не е достатъчно.