История на технологиите

История на технологиите е една от амбициозните инициативи на екипа на Technology.bg. 

Проектът представлява поредица от статии, които ще бъдат публикувани публикувани веднъж или два пъти месечно, като целта е да се обхване от историческа гледна точка развитието на технологиите от самото им начало до ден-днешен. Ако смятате, че можете да помогнете и имате желание да се включите в инициативата – свържете се с нас.

Приятно четене :)

21 февруари: Първият парен локомотив е създаден от Ричард Тревитик

На днешния 21 февруари ще си поговорим за парни машини, за бленувания в Източния свят фотоапарат "Polaroid". Ще разкажем малко за НАСКАР и Луната.

Read More »

9 февруари: Минава комета, която ще видим отново след 43 години

На днешния 9 февруари ще поговорим за Космоса, Космоса и пак Космоса. Ще споменем първата балистична ракета, мисията на"Аполо 14" до Луната и една комета, която може би ще доживеем да видим.

Read More »

4 февруари: Учредена е Българската търговско-промишлена палата

4 февруари

На днешния ден, 4 февруари, в нашата рубрика ще научите кой първи и кога започва да използва пръстовите отпечатъци за идентификация. Ще кажем няколко думи за Ролс-Ройс, Форд и Линкълн, а накрая ще поговорим за Българската търговско-промишлена палата.

Read More »

1 февруари: Вижте 309-метровата брада във Великобритания

1 февруари

На днешния ден, 1 февруари, ще си поговорим за подводници, параходи и брада, дълга над 309 метра. Тя се намира във Великобритания и може да бъде видяна от всеки.

Read More »

30 януари: Създаден е първият компютърен вирус

30 януари

На днешния 30 януари ще кажем няколко думи за създателя на първия компютърен вирус Ричард Скрента. След това ще споменем добре познатата ни Vista на Windows и ще се отбием до Южна Корея.

Read More »

28 януари – Автомобил се движи с 432,7 км/ч през 1938 г.

Днес, на 28 януари, ще поговорим за автомобил, който през 30-те години на миналия век успява да развие на обществен път над 400 км в час. Ще споменем българския промишлен подем и раждането на Висшето техническо училище в Русе.

Read More »

26 януари: Хенри Лиланд създава Lincoln Motor Company

26 януари

На днешния зимен 26 януари ще стане дума за първото европейско селище в Астралия и най-големия диамант в света. Ще споменем автомобилите Линкълн, телевизията и космическия апарат "Рейнджър-3".

Read More »

24 януари: Япония изстрелва робота Hiten към Луната

24 януари / Технологиите разказват

Днес, на 24 януари, ще се почерпим мислено със сладолед, докато споменем ООН, Apple и техния Macintosh, направил революция по отношение на персоналните компютри. Ще стане дума за Космоса, Луната и Юпитер.

Read More »