Заглавна снимка на публикация EXL Service съкращава служители заради AI
Главният изпълнителен директор на EXL Services на конференция през 2023 г.

EXL Service съкращава служители заради AI

EXL Service съкращава служители заради напредъка на изкуствения интелект. Благодарение на развитието на технологиите през последните 20 години, в днешно време сме свидетели на много голям ръст на търсенето на хора с техническа и компютърна грамотност. За сметка на това, хора които нямат поне базови умения за работа с компютър, имат по-малък шанс за реализация на пазара на труда в днешно време. Всичко това започва да се случва постепенно. За пример можем да дадем роботите помощници в строителството разработени от Boston Dynamics. Роботите могат да вдигат и пренасят над 23 кг товар. Това разбира се, не значи, че на този етап работниците по строителни площадки, които се занимават с обща работна дейност ще бъдат освободени. На този етап, тези роботи са скъпа инвестиция за строителните фирми.

EXL Service съкращава служители, които са без опит или с малко такъв.

Над 800 служителя са информирани, че ще бъдат освободени от длъжност. На 400 от служителите е предложено да бъдат назначени в други отдели или да бъдат препоръчани на други фирми. На останалата част от служителите им е прекратен трудовия договор. Голям процент от служителите са се занимавали с анализ на данни и дигитални операции, като повечето са били граждани на САЩ и Индия. Важно е да отбележим, че това 2% от общата работна ръка с която разполага ExlService Holdings.

Компанията, която несъмнено е една от видните в сферата на анализа на данни и осигуряването на дигитални решения за бизнеса. Затваряйки вратата на над 800 души, компанията дава възможност на по-опитни кадри да се присъединят към нея. Главен фокус в момента са хора с задълбочени познания в сферата на изкуствения интелект и обработка с данни. EXL Service съкращава служители с аргументите, че по този начин целят да интегрират повче изкуствения интелект, от колкото човешкия труд.

Промени в ръководството на компанията

На 3.03.2024 г. бе обявено встъпването на Рохит Капур като главен изпълнителен директор, заедно с повишението на още двама нови ръководителя. Вивек Джетли, ръководител на отдел анализи и Викас Бхала, ръководител на отдел застраховане.

Трябва да сме сигурни, че хората, които работят за нас, техните умения и таланат съвпадат с високите изисквания на нашите клиенти.

Това бяха част от думите на представителя на технологичния гигант, като впоследствие допълни, че:

Тази технологична промяна включва преразглеждането на съществуващите позиции в компанията и внедряването на изкуствения интелект, като заедно с това запазим кадрите с високи познания в сферата на ИИ.

От компанията обявиха, че са възможни още съкращения и изместване на човешката работна ръка от изкуствения интелект в идните години. Първи ще бъдат служителите, които не са в сферата на обработката и анализа на данни. Това далеч не е единственият случай в последните дни. Amazon също освобождава персонал в сферата на облачните технологии.

Ако тази новина Ви е заинтригувала и искате да се включите в нашата дискусия, може да се присъедините към официалната ни фейсбук група Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.