световна валута

Изпълнителният директор на Twitter: Биткойнът ще се превърне в единна световна валута

Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Twitter и платежната компания Square, разкри силната си вяра в бъдещия потенциал на криптовалутите. В интервю за „Таймс“ популярният инвеститор каза, че криптокредитирането ще поеме доминиращото място в света на парите и до няколко години биткойнът ще се превърне в основна световна валута за всякакъв тип разплащания.

По думите на Дорси една такава зрелищна промяна може да се случи дори в рамките на 10 години. „В крайна сметка светът ще има една-единствена валута“, категоричен е той.

Предприемачът признава, че този процес е бавен и скъп, но би бил облекчение за хората и бизнеса. „Потребителите имат все по-ясна визия за тези процеси и това ги улеснява. Има нови технологии, които усъвършенстват биткойна и го правят по-достъпен“, каза шефът на социалната мрежа.

Джак Дорси, който персонално инвестира с цифрова валута, вярва, че криптопроектът ще бъде използван дори за прости неща – като купуването на сутрешното кафе.

През ноември другата негова компания – Square – обяви, че дава възможност за покупки и продажби с биткойн чрез приложението Cash App.

Когато за първи път влезе в употреба, биткойнът бе изтъкван като алтернатива на долара и дори на златото. Цифровата валута отбеляза див ход през последните месеци, достигайки цена от почти 20 000 долара, преди да се срине под 8000 долара миналия месец.

Повече регулация

Междувременно Twitter забрани някои реклами, свързани с криптовалутата. По този начин се присъедини към решенията на Google и Facebook, в опит да се намалят измамите на сайта. Така социалната медийна компания забранява първоначалното предлагане на монети. Очаква се тази мярка да влезе в пълна сила до месец.

„Ние сме ангажирани да гарантираме безопасността на Twitter общността. Ето защо добавихме нова политика за реклами, свързани с криптофинансите“, обявиха от там в изявление.

Въпреки това, саморегулирането на гигантите в социалните медии вероятно няма да спре дотук. Освен рекламите, те ще имат трудната задача да се занимават с фалшивите новини за криптовалутите на собствените си платформи.

Любопитен факт е, че в същия ден, в който бе въведена новата забрана на Twitter, цената на биткойна падна още до 7950 долара.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.