Потребител на Mac форматира SSD - Заглавна снимка

Потребител на Mac форматира SSD, заради невъзможно изтриване на файлове

Потребител на Mac форматира SSD след като различен брой методи за освобождаване на място нямат успех. На всички нас ни се е случвало понякога да се увлечем с инсталирането на различни приложения и игри на мобилните устройства или пък на компютрите. Когато това се случи, повечето разбираме за това, едва когато получим някакъв вид грешка. За пример може да вземем грешка, в която пише, че няма достатъчно памет, за да се запамети снимка от игра. Едва ли някой от нас обаче е изпадал в фрапиращата ситуация, в която популярен потребител на Apple се е озовал.

Глен Флейшмън е известен в форумите, в които се коментират различни теми свързани с Mac. Именно той сигнализира за случая с препълненото SSD на M2 Macbook Pro. Паметта е била пълна до толкова, че дори не е можел да започне каквато и да е операция за освобождаване на пространство.

Защо всъщност се стига до там, че този потребител на Mac форматира SSD?

Проблемът идва, когато детето на Флейшмън е решило да инсталира игра. По време на самата инсталация, разбират, че нямат достатъчно място. Както всеки от нас би направил, първата стъпка е да освободим място. Което се оказва невъзможно в техния случай. Когато ние изтриваме някакъв вид файлове от нашето SSD например, те не биват изтривани незабавно. Това място се маркира като свободно, след това ние можем да презапишем нови файлове. За да се изпълнят тези неща, ние всъщност трябва да имаме поне малко свободно пространство. Това се налага, защото когато искаме да използваме някаква функция на нашата операционна система, тя създава временен файл с определен размер. Временният файл бива изтрит след приключване на съответната операция. В случая на Флейшмън, той е нямал памет, която да позволи на Mac да използва съответната функция за изтриване на файлове.

След многобройни опити за изтриване на ненужни файлове, но без успех, Глен решава, че е време за преприемане на по-тежки мерки. Когато дори командите от командния прозорец не успяват да помогнат с казуса, той решава, че трябва да форматира мястото за съхранение. Минусът в случая е, че по този начин са загубени всички данни като снимки, музика и филми. Разбира се, че тази загуба ще бъде такава, само ако потребителят не е имал резервно копие на облак.

Как да се предпазим от подобна ситуация?

Когато решите, че искате да инсталирате нещо, първо се уверете, че няма да паднете под 10-20% от общото пространство, с което разполагате. Така вие гарантирате, че операционната система ще може да записва нужните за нормалния ѝ режим на работа временни файлове. В случаи, че тази тема Ви е интересна, заповядайте в нашата официална фейсбук група Технологичното общество на България. В нея ще може да получите още добри съвети за това как да се грижите за вашето устройство.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.