Делян Аспарухов

Varda Space – компанията на Делян Аспарухов, върна свой апарат на Земята

Българинът Делян Аспарухов – съосновател на американската космическа компания Varda Space Industries току-що влезе в историята на космическите полети. Компанията стана едва третата, върнала на Земята невредим космически кораб от орбита, съобщиха от посолството на САЩ у нас.

„Браво Отбор BG-USA! Благодарим ви за вашата „извънземна“ работа и постижения!“ – пишат от посолството.

Преди броени дни Forbes Bulgaria писа, че компанията Varda Space, е получила първия по рода си лиценз за повторно навлизане в атмосферата според раздел 450 от Федералната авиационна администрация (FAA), което одобрява мисията ѝ W-1 да кацне в пустинята в щата Юта.

Експеримент с кристали

След осем месеца в космоса капсулата, построена от компанията , и сателитният автобус, изграден от Rocket Lab, получиха възможност да върнат своя експеримент с кристали на Земята. Екипът е специализиран в създаването на материали в условия на микрогравитация – те се използват от двайсетте най-големи биофармацевтични компании в производството на лекарства.

Лицензът на оператор за повторно влизане в земната атмосфера дава възможност на Varda Space да осъществи еднократно самостоятелна мисия по изстрелване на космически апарат в орбита и връщането му на Земята.

 

Днес този опит се увенча с исторически успех.

Докато компании като SpaceX и Boeing са получили своите лицензи с помощта на NASA, този на Varda е свързан единствено с американската Служба за космически транспорт на FAA.

Българският предприемач Делян Аспарухов и неговата компания Varda Space получиха исторически лиценз от Федералната авиационна администрация (FAA) за първото повторно влизане в атмосферата по раздел 450. Този лиценз одобрява мисията им W-1, която ще извърши кацане в пустинята на Юта. След осем месеца в космоса, капсулата, произведена от Varda Space, заедно със сателитния автобус, разработен от Rocket Lab, ще бъдат върнати на Земята, давайки възможност за връщане на техния експеримент с кристали.

Ключови новини

Компанията Varda Space, основана от българския предприемач Делян Аспарухов, получи първият си лиценз от Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ за повторно влизане в атмосферата според Раздел 450. Този лиценз е за мисията им W-1, която ще кацне в пустинята на Юта.

Това е значително постижение, като Varda Space става първата компания, която получава одобрение от FAA за операции по повторно влизане, което подчертава рационализирания подход, предлаган от FAA за компаниите, търсещи връщане на космически апарати от орбита.

Делян Аспарухов

Докато гиганти като SpaceX и Boeing традиционно са получавали одобренията си с помощта на NASA, този нов процес, целиком находящ се в Раздел за търговски космически транспорт на FAA, представлява новаторски подход.

Лицензът от Раздел 450 дава на Varda Space възможност за еднократно влизане, което компанията се надява да използва тази седмица. Varda планира да започне процеса на влизане с няколко изгаряния, за да оптимизира орбитата си за кацане в четвъртък.

Пионерско постижение

Раздел 450 описва новата процедура на FAA за лицензиране на оператори, извършващи операции за изстрелване и повторно влизане на космически апарати. Подобно на дроновете, които изискват Раздел 107 или частните пилоти, които изискват Раздел 61 или 141, Раздел 450 е за онези, които изстрелват ракети, отговарящи на определени нива на тяга и изисквания за височина, както обяснява специализираният сайт Space Explored.

Вече има голям списък с компании, които са получили лицензи за изстрелване по Раздел 450, но Varda беше първата, която получи лиценз за влизане. Компанията почти получи лиценза през миналия септември, въпреки че комуникацията между няколко организации доведе до по-дълги от очакваното одобрения.

Делян Аспарухов

След това Varda получи разрешение и за влизане и приземяване на космически кораби в Австралия, в тестовия полигон Koonibba чрез оператора на космодрума Southern Launch. С тези две одобрения Varda се надява да може да подкрепи повече мисии с различни места за кацане в зависимост от нуждите на клиента.

Ключови наблюдения

Раздел 450 е само един от примерите за развиващия се пейзаж на американския космически пазар, като той се разширява, за да включи повече от просто изстрелване на космически апарати. Varda Space, например, има амбициите да създаде верига за производство в космоса с евтин и надежден достъп извън земната орбита и връщане на това, което е създадено там.

История в центъра на вниманието

29-годишният Делян Аспарухов успя да създаде компанията Varda Space Industries за по-малко от три години и вече е на път да завърши успешно първата си мисия. Тази мисия включва изпращането на малък сателит в слънцесинхронна орбита, към който е закачена капсулата за връщане на Земята W-1. Сателитът носи в себе си и фабрика за лекарства, която в тази първа мисия произвежда ритонавир – медикамент, използван за лечението на ХИВ. Капсулата трябва да върне готовото лекарство обратно на Земята, като кацне на твърда земя в щата Юта.

Защо Varda изпраща космически апарат в орбита?

Тази кратка история поражда няколко въпроса, сред които как и защо Varda изпраща космически апарат в орбита и защо е необходимо да се произвеждат лекарства в такива условия. Първата мисия на компанията е създадена повече като експеримент, с който да се докаже смисъла на идеята на Аспарухов. Тя стартира на 12 юни 2023 г., когато ракета Falcon 9 на SpaceX изведе сателита на височина 525 км и го остави в орбита. Няколко седмици по-късно Varda сподели успешния завършек и на втория етап от мисията, който включваше производството на протеинови кристали на ритонавир.

Производството на лекарства в космоса

Причината Аспарухов да избере производството на лекарства в космоса е, че условията на микрогравитация позволяват по-качествено производство. Липсата на гравитация позволява производството на протеинови кристали с по-съвършена структура, което може да направи лекарствата по-ефективни и устойчиви, както и по-лесни и евтини за съхранение и транспорт.

Всички процеси в космическата фабрика за лекарства на Varda Space Industries са автоматизирани. Аспарухов споделя за Forbes, че това производство е много просто, когато се случва на Земята. „Миксираш различни течности, загряваш ги и ги изстудяваш“, казва той. Оборудването, което изисква космическата фабрика, е относително малко и просто, като размерите и функциите му приличат повече на блендер в кухнята, отколкото на роботски ръце във фабриките за автомобили, например.

Малко цифри

Впечатляващите 54 милиона долара е сумата, която до момента е привлякла Varda Space Industries от инвеститори от Силициевата долина, включително Founders Fund, Khosla Ventures, Lux Capital, General Catalyst и други. Освен това, компанията е осигурила договор с Военновъздушните сили на САЩ на стойност 60 милиона долара и 1.9 милиона долара от договор с НАСА в рамките на програмата Tipping Point. Делян Аспарухов отбелязва, че компанията разполага със запас от 85 милиона долара и за 2023 година генерира печалба от 10 милиона долара.

Впечатляващ цитат

„Не е нужно да притежаваш милиарди долари, просто трябва да имаш приятел, който притежава милиарди долари,“ казва Аспарухов. Той вижда Илън Мъск като Андрю Карнеги на космическия транспорт, а себе си като Джон Рокфелер. „Нашите ‘петроли’ са лекарствата, а неговите ‘железници’ са ракетите.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.