.eu домейните

България е на четвърто място в света по ръст на .eu домейните през четвъртото тримесечие на 2022 година

През четвъртото тримесечие на 2022 г. България попада на четвърто място сред държавите с най-голям ръст на регистрираните имена домейн зоната .eu.

На годишна база (четвъртото тримесечие на 2022 г., спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.) страната ни регистрира ръст от 5,4%, което я поставя на четвърто място в класацията на държавите с най-голямо нарастване. На същата позиция се намира тя по отношение ръста на тримесечна база (четвъртото тримесечие на 2022 г., спрямо третото тримесечие на 2022 г.). Класацията обхваща страните с над 1000 регистрации на .eu домейни.

Детайли за .eu домейните

Общият брой на .eu, .ею и .ευ домейните, регистрирани в края на четвъртото тримесечие на 2022 г., e 3 702 264. Страните с най-голям брой регистрации са Германия, Нидерландия и Франция, а България е в средата на класацията по този показател – на 16 позиция с общо 38 717 регистрирани домейна .eu към същия период, което е забележително за толкова малка държава. Домейните в тази зона печелят все по-голяма популярност в световен мащаб, като според данни на CENTR (асоциацията на европейските регистри на домейни от първо ниво), .еu е на пето място в топ 10, на база на регистрациите през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Сред браншовете, които избират европейски домейн, водещ е сектор „Търговия“ (18,2%), следван от „Общностни групи“ (11.77%) и „Промишлено производство“(9.79%). Сегментите „Развлечения“, „Информационни технологии“, „Мениджмънт на проекти, маркетинг и административни дейности“ и „Строителство“ също са активни потребители на интернет имена в зоната .eu. Много бизнеси си купуват .eu и като втори или трети домейн с цел превенция. Най-много европейски домейни се използват за проекти на платформата WordPress, която се развива с изключително бързи темпове. Над 60% от новите .eu имена, чиито собственици вече имат идея за сайт, избират именно нея.

Конкурси

Междувременно организацията EURid обяви новото издание на своя конкурс – годишните награди .eu Web Awards, предназначен да отличи най-добрите уебсайтове, използващи разширенията .eu, .ею или .ευ.  Периодът на номинации ще започне на 18 април 2023 г., а тази година ще бъде 10-то юбилейно издание. Страната ни по традиция се представя много добре в него и излъчва голям брой участници.

Друг интересен конкурс, свързан с .eu домейните, е SAFEonline 2023. Той е насочен към ученици над 14 г.,  които могат да създадат оригинални визуални материали по темите киберсигурност и интернет безопасност. Победителите ще имат възможност да изложат творбите си в центъра на Прага и в други два европейски града, както и да спечелят награди на стойност до 300 евро.

Успешните творби трябва да се фокусират върху различни аспекти на киберсигурността и интернет безопасността. Към темата може да се подходи от различни ъгли като киберпрестъпленията, повишаването на доверието, поверителността в интернет, кибертормоза, бъдещето на киберсигурността, фишинга, техническата сигурност, проверката на информацията, кражбите на самоличност и др.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.