AI става по-интелигентен, по-безопасен, по-визуален с GPT-4

OpenAI представи най-новата версия на ChatGPT – GPT-4.

Новият GPT-4 може да генерира много по-дълги текстове и да реагира, когато хората му подават изображения, и е проектиран да върши по-добра работа, избягвайки капаните на изкуствения интелект, видими в по-ранния GPT-3.5, казаха от OpenAI във вторник.

GPT означава Generative Pretrained Transformer, препратка към факта, че той може да генерира текст сам и че използва AI технология, наречена transformers. Това е вид AI, наречен голям езиков модел или LLM, който се обучава върху огромни масиви от данни, събрани от интернет, като се учи математически да открива модели и да възпроизвежда стилове.

OpenAI направи своята GPT технология достъпна за разработчиците от години, но ChatGPT, който дебютира през ноември, предложи лесен интерфейс, който предизвика експлозия от интерес, експериментиране и притеснение относно недостатъците на технологията. Може да прави всичко – от генериране на програмен код и отговаряне на изпитни въпроси до писане на поезия и предоставяне на основни факти. Това е забележително, макар и не винаги надеждно.

ChatGPT е безплатен, но може да се провали, когато търсенето е високо. През януари OpenAI започна да предлага ChatGPT Plus за $20 на месец с гарантирана наличност и сега основата GPT-4. Разработчиците могат да се запишат в списък с чакащи, за да получат собствен достъп до GPT-4.

GPT-4 подобрения

„В случаен разговор разликата между GPT-3.5 и GPT-4 може да бъде едва доловима. Разликата излиза наяве, когато сложността на задачата достигне достатъчен праг“, каза OpenAI. „GPT-4 е по-надежден, креативен и способен да обработва много по-нюансирани инструкции от GPT-3.5.“

Друг основен напредък в GPT-4 е възможността за приемане на входни данни, които включват текст и снимки. Примерът на OpenAI моли чатбота да обясни шега, показваща обемист компютърен кабел от десетилетия, включен в малкия Lightning порт на модерен iPhone.

Друг е по-добра производителност, като се избягват проблеми като неправилни отговори, често предлагани с точно толкова привидна авторитетност, колкото и отговорите, които са правилни. GPT-4 също е по-добър в осуетяването на опитите да бъде накаран да каже грешното нещо: „GPT-4 има 40% по-високи резултати от най-новия ни GPT-3.5 при нашите вътрешни състезателни оценки на фактологията“, каза OpenAI.

GPT-4 също добавя нови опции за „управляемост“. Потребителите на големи езикови модели днес често трябва да участват в сложно „разработване на подсказки“, като се научават как да вграждат специфични знаци в своите подкани, за да получат правилния вид отговори.

„Стохастични папагали“ и други проблеми

OpenAI признава значителни недостатъци, които продължават да съществуват при GPT-4, въпреки че също така рекламира напредъка в избягването им.

„Понякога може да прави прости грешки в разсъжденията… или да бъде прекалено лековерен в приемането на очевидни неверни изявления от потребител. И понякога може да се провали при тежки проблеми по същия начин, както правят хората, като например въвеждане на уязвимости в сигурността в кода, който произвежда“, казаха от OpenAI. В допълнение, „GPT-4 може също така да греши уверено в своите прогнози, като не се грижи да провери отново работата, когато има вероятност да направи грешка.“

Големите езикови модели могат да осигурят впечатляващи резултати, като изглежда, че разбират огромни количества предмет и разговарят на език, звучащ като човешки, макар и донякъде надут. По същество обаче, LLM AI всъщност не знаят нищо. Те просто са способни да нанизват думи заедно по статистически много прецизни начини.

Този статистически, но фундаментално донякъде кух подход към знанието накара изследователи, включително бившите изследователи на Google AI Емили Бендер и Тимнит Гебру, да предупредят за „опасностите от стохастичните папагали“, които идват с големите езикови модели. ИИ на езикови модели са склонни да кодират пристрастия, стереотипи и негативни настроения, присъстващи в данните за обучението, а изследователите и другите хора, използващи тези модели, са склонни „да бъркат … печалбите в производителността с действителното разбиране на естествения език“.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман признава проблемите, но като цяло е доволен от напредъка, показан с GPT-4. „Той е по-креативен от предишните модели, халюцинира значително по-малко и е по-малко предубеден. Може да издържи адвокатски изпит и да получи 5 на няколко изпита за AP“, туитира Алтман във вторник.

Партньорство на OpenAI, Microsoft и Nvidia

OpenAI получи голям тласък, когато Microsoft каза през февруари, че използва GPT технология в своята търсачка Bing, включително функции за чат, подобни на ChatGPT. Във вторник Microsoft каза, че използва GPT-4 за работата на Bing. Заедно OpenAI и Microsoft представляват голяма заплаха за търсенето за Google, но Google също има своя собствена технология за голям езиков модел, включително чатбот, наречен Bard, който Google тества частно.

Също във вторник Google обяви, че ще започне ограничено тестване на собствената си AI технология, за да подобри писането на имейли в Gmail и текстообработващи документи в Google Документи. „С вашия съвместен AI партньор можете да продължите да усъвършенствате и редактирате, като получавате повече предложения, ако е необходимо“, каза Google.

Тази фраза отразява позиционирането на Microsoft като „втори пилот“ на AI технологията. Наричането му помощ за ръководена от хора работа е често срещана позиция, предвид проблемите на технологията и необходимостта от внимателен човешки надзор.

Microsoft използва технологията GPT както за оценка на търсенията, които хората въвеждат в Bing, така и в някои случаи, за да предложи по-сложни, разговорни отговори. Резултатите могат да бъдат много по-информативни от тези на по-ранните търсачки, но по-разговорният интерфейс, който може да бъде извикан като опция, имаше проблеми, които го караха да изглежда необвързан.

За да обучи GPT, OpenAI използва услугата за облачни изчисления Azure на Microsoft, включително хиляди графични процесори на Nvidia A100 или GPU, свързани заедно. Azure вече може да използва новите процесори H100 на Nvidia, които включват специфични схеми за ускоряване на изчисленията на AI трансформатора.

AI chatbots навсякъде

Друг голям разработчик на езикови модели, Anthropic, също представи AI chatbot, наречен Claude във вторник. Компанията, която смята Google за инвеститор, отвори списък с чакащи за Клод.

„Claude е способен на голямо разнообразие от задачи за разговор и обработка на текст, като същевременно поддържа висока степен на надеждност и предсказуемост“, каза Anthropic в публикация в блог. „Клод може да помогне със случаи на използване, включително обобщаване, търсене, творческо и съвместно писане, въпроси и отговори, кодиране и други.“

Това е един от нарастващата тълпа. Китайският технологичен гигант Baidu работи върху чатбот, наречен Ernie Bot. Meta, майка на Facebook и Instagram, консолидира операциите си с ИИ в по-голям екип и планира да вгради по-генеративен ИИ в своите продукти. Дори Snapchat се включва в играта с базиран на GPT чатбот, наречен My AI.

Очаквайте още подобрения в бъдеще. Междувременно може да споделите вашите впечатления с нас в Технологичното Общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.