Google Workspace

Седем нови функции в Google Workspace, които подобряват ефективността

Новостите в Google Workspace включват по-лесно създаване на фактури и договори с Google Docs, по-интерактивна чат комуникация, по-лесно администриране на чатовете и др.

Популярната облачна платформа Google Workspace въвежда нови възможности за потребителите, насочени към улесняване на тяхната работа и увеличаване на продуктивността им. Промените обхващат уеб базираната система за съобщения в реално време Google Chat, „облачното“ приложение за съхранение и споделяне на файлове Google Drive, услугата за споделяне на информация Google Groups, както и софтуера за създаване и редактиране на текстови файлове Google Docs. Новостите засягат българското образование, тъй като платформата е въведена в над 500 училища у нас.

Екипът на  Центъра за творческо обучение, който е официален партньор на Google със специализация “Образование” за България, разяснява настъпилите промени във всички тези инструменти на технологичния гигант и съветва как да ги използваме, за да бъдем по-ефективни.

“Въведените промени в инструментите на Google предоставят възможности за опростяване на административните процеси, подобряване на комуникацията, структуриране на информацията и управление на времето. Надяваме се, че все повече училища и детски градини в страната ще ги интегрират в работата си с облака и ще извлекат максимална полза от тях.” – споделя д-р Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение.

Google Workspace

 

Въвеждане на променливи чипове в Google Docs

За по-лесното създаване на документи като фактури, договори или общи условия, в  Google Docs се въвеждат т.нар. променливи чипове. Те позволяват предварително дефиниране на полета като клиентско име, номер на договор или адрес, чиито стойности могат да се актуализират в целия документ само от едно място. Допълнително улеснение са новите времеви чипове (свързани с датата или конкретен час от деня), които помагат за по-добро управление на времето.

Сгъваеми заглавия

Тази нова функция позволява лесно разширяване и свиване на съдържание в Google Docs и дава възможност на потребителите да минимизират и разширяват определени секции в своите документи.

Когато потребителите свиват секция, тя става по-кратка и компактна, създавайки по-добър общ преглед на документа. Съответно, когато секцията е разширена, тя показва подробностите и позволява на потребителите да работят с конкретното съдържание.

Google Workspace

Бързи реакции в Google Chat

Още едно подобрение на комуникацията в групите е добавянето на бързи реакции в Google Chat. Те се активират при задържане на курсора на мишката върху дадено съобщение и показват най-често използваните емотикони от потребителя.

Това предоставя удобен и бърз начин за изразяване на емоции и отзиви в рамките на чата, без да е необходимо да се пише допълнително текстово съобщение. Така комуникацията става по-жива и интерактивна, осигурявайки по-бърза и ефективна обратна връзка в приложението.

Нов раздел в администраторската конзола на Google Chat

С помощта на този раздел, администраторите имат възможност да търсят специфични пространства чрез техните идентификационни номера ID, както и да преглеждат членовете на всяко отделно пространство, да добавят нови членове или да назначават нови мениджъри. Промяната им дава по-голям контрол и възможност за управление на пространствата в Google Chat в рамките на техния домейн.

Google Workspace

Цитиране на предишно съобщение

Друга нова функция в Google Chat позволява на участниците да цитират предишно съобщение, изпратено по-рано в потока от информация, когато искат да отговорят конкретно на него. По този начин се запазва контекстът на отговора, дори и участниците в групата да са преминали към обсъждането на нова тема.

Google Workspace

По-малко спам в Google Drive

За да се подобри защитата от спам в Google Drive, се въвежда специална папка, предназначена за съхранение на нежелани споделени файлове. Когато такъв файл бъде преместен в спам папката, той престава да бъде видим в хранилището, а получателят му спира да получава известия, свързани с него.

Промяна в лимитите на Google Groups

За да улесни управлението на групите, Google увеличава ограниченията за броя на преките и непреките им членове. Директните членове се увеличават от 2000 на 3000. А индиректните (които са потребители на подгрупа, добавена към основната) – от 5000 на 7500.

За още новини и дискусии, заповядайте в Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.