Дневна доза - най-скъпите валути в света

Топ 10 на най-скъпите валути в света

Знаете ли, че…

Най-скъпите валути в света не са задължително най-популярните такива. Възможно е за част от тях дори и да не подозирате, че съществуват.

Валутата е разменното средство, което централните банки и международните пазари използват като разчетно средство при взаимодействията помежду им. Думата „валута“ произлиза от латинската valere (силен, имащ възможност, ценен, струващ). Латинската дума на свой ред е наследена от италианските Valuta (стойност, монета), Valere (струва) и Valutare (прецянявам, оценявам).

Ето и първите 10 от най-скъпите валути в света

 

 1. Кувейтски динар (KWD)
  Най-скъпата валута в света към този момент. Създаден е през 1961 г. и към момента един динар се равнява приблизително на около 5.75 лв.
 2. Бахрейнски динар (BHD)
  Втори в класацията се нарежда бахрейнския динар. Официално въведен в обращение през 1965-а година, когато замества заливната рупия. Към момента той се равнява на около 4,60 лв.
 3. Омански риал (OMR)
  Оманският риал е валутата на Султанат Оман – държава в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. Валутата е официално въведена през 1970-а година и към момента един риал се продава за около 4,50 лв.
 4. Британска лира (GBP)
  Британската лира е валутата, позната с може би най-много различни имена. Назовава се с други имена като фунт, лира стерлинг, фунт стерлинг, паунд стерлинг и други. Британската лира е официалната валута на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Към момента една британска лира се разменя за около 2,23 лв.
 5. Евро (EUR)
  Добре познатата ни валута е паричната единица на Еврозоната, включваща 19 държави – членки на Европейския съюз. Еврото е втората в света по популярност и най-търгуваната валута след щатския долар. Това е една от най-младите парични единици в света, създадена през 1999-а година и влязла в обращение през 2002 г. Стойността на еврото спрямо българския лев е фиксирана, като едно евро е равно на 1.95583 лв.
 6. Швейцарски франк (CHF)
  Швейцарският франк е основната парична единица на Швейцария и Лихтенщайн. Официално е въведена като такава през 1850-а година. Към момента един швейцарски франк се равнява на около 1,80 лв.
 7. Щатски долар (USD)
  Дойде време да кажем няколко думи и за световната резервна валута, а именно щатския (или американския) долар. През 1792-а година се въвежда като парична единица и към момента един долар се равнява приблизително на около 1.74 лв.
 8. Либийски динар (LYD)
  Историята на валутите в Либия е доста голяма, в сравнение с тези на другите държави. С времето основната валута в държавата се е сменяла няколко пъти, минавайки през османския пиастър, италианска лира, френски франк, британска лира и либийски фунт. Официалните либийски монети са създадени още в края на 18-и век, но като официална валута стъпва чак през 1971-ва година, когато заменя либийския фунт в съотношение едно към едно. Към момента един либийски динар се равнява на около 1,25 лв.
 9. Австралийски долар (AUD)
  Въведен официално през 1966-а година на мястото на австралийския паунд. Австралийският долар е почти невъзможен за фалшифициране, тъй като е отпечатван върху пластмасово фолио, което го прави също така и водоустойчив. Към момента един австралийски долар се равнява на около 1,29 лв.
 10. Брунейски долар (BND)
  Официалната валута на Бруней е обвързана във валутен борд със сингапурския долар. Позната е още като брунейски рингит. Към момента един брунейски долар е приблизително равен на около 1,25 лв.

** Забележка: Всички валути са относителни и са достоверни към юни 2017 г.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)