Riff Racer - Header image

Riff Racer – В надпревара с музиката

Какво по-хубаво от това да седне човек, да пусне любимата игра и с нея някакъв подходящ музикален фон. Не че игрите отдавна не предлагат собствен такъв, съобразен със слущаващото се на екрана. Но понякога просто искаш да слушаш точно това парче и искаш да го слушаш сега. В много игри комбинацията им с музика по наш избор може само да обогати цялостното преживяване, но пък в други води до известни компромиси, а в трети си е просто неподходяща. Повечето от заглавията, по които съм залитнал напоследък, са от третия тип. И това често води до дилема – хем ми се иска да разцъкам нещо, хем ми се иска да послушам музика. Именно тук на помощ ми се притичват игри като Riff Racer.

Riff Racer – В надпревара с музиката

Концепцията зад Riff Racer е проста. Намислете си песен, намерете къде по компютъра си сте я скрили и я изберете през менюто. MEGA енджинът на Riff Racer ще анализира песента до най-основните й компоненти и ще ви генерира писта, на която да се състезавате. Целта ви е проста – стойте в синхрон с музиката. Избяхвайте препятствия, внимавайте на завоите и не изпадайте от пистата. По пътя ви към финала ще събирате буустове и ще трупате комбо, с което да повишите крайния си резултат. За повечето по-популярни групи и песни ще можете да премерите силите си както в глобалната класация, така и състезавайки се директно срещу призрака на друг играч. В това число влизат и призраците на ваши приятели, ако имате такива, които играят Riff Racer. Единственият недостатък в това отношение е липсата на истински мултиплеър.

По трасето също така ще можете да събирате и валута, с която да персонализирате колата, с която излизате на пистата или да се сдобиете с нова, по-лъскава. Изборът не е огромен, но не е и малък с налични 13 автомобила, всеки от които с по десетина възможни декали.  Идеята в това отношение е по-скоро да се предостави някаква форма на прогресия и разнообразие за играча отвъд това, което собствената му музикална библиотека ще предложи.

Riff Racer screenshot

Лични впечатления

Откъм геймплей няма да намерите нищо революционно. Контролите са каквито бихте очаквали от всяка рейсинг игра с възможност да изключите или включите автоматично ускоряване от настройките.  А пък автомобилите в играта нямат никакви разлики помежду си като параметри и са с изцяло козметична фукнция. Това, което наистина вдъхва живот на Riff Racer реално, е Вашата музика. Не ме разбирайте погрешно, аз лично съм изключително доволен, че попаднах на нея. Отдавна ми се играеше нещо с коли и макар Riff Racer да не е NFS: Most Wanted (личен фаворит във франчайза, съдете ме), то като за аркадна рейсинг игра е напълно прилична.

Трудността от писта до писта зависи изцяло от песните, които ще подберете, но дори при по-лежерните няма да умрете от скука по трасето. Неоновите графики и усещането за скорост, особено при бууст, определено са доста приятни. Визуално бих казал определено не разочарова, като в по-напечените моменти не отстъпва по нищо на прилежащото парче. Riff Racer включва и двайсетина готови парчета, с които директно да се хвърлите в играта, но чарът й наистина изгрява, когато изберете собствена музика.

Riff Racer screenshot

Преиграеваемостта на играта ще варира от човек до човек. Ако базовата концепция Ви харесва и слушате музика, която ви допада в комбинация с Riff Racer, нищо не ви пречи да й отдадете дори часове. Не е казано наведнъж или дори начесто, тук никой не Ви гони. Няма сюжетна линия за довършване, която би започнала да Ви се струва чужда, ако я оставите за по-дълго. Това за мен също е плюс, тъй като през последните няколко години трудно намирам възможност да инвестирам по-сериозни периоди от време в гейминг. И дори да знам, че мога със сигурност да отделя час-два, ми е трудно да се захвана с нещо по-сериозно. Затова доста ценя игри като Riff Racer. Тях мога да ги пусна, да разцъкам 20 минути или колкото ми е кеф и да си бия камшика в посока Netflix. Идилия пълна!


Riff Racer
можете да намерите в Steam тук за скромните 7.99€ . Ако сте iPhone потребител, може да намерите играта за още по-скромните 1.99 лева в AppStore, където тя дори е интегрирана с AppleMusic, което определено си е улеснение.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов