Най-използваните торент клиенти в България

В днешно време трудно може да се намери българин с компютър, който да не е добре запознат с думички като торент, замунда, тракери и още поне 10-ина подобни. От доста години торентите са неразделна част от ежедневието на редовия българин. И смятаме, че също толкова години по-късно все още няма нито един изчерпателен материал на тема кои са най-използваните торент клиенти в България, какви са предпочитанията към тях, кои са техните предимства и недостатъци. Ако тази тема ви е интересна – не спирайте да четете.

Когато пишем подобни материали, не се чудим как да си смучем информацията от пръстите, а по традиция се допитваме до хората и по-специално до Технологичното общество на България. Ето и какво успяхме да сондираме като информация към момента.

С течение на годините абсолютно нормално е редица торент клиенти да претърпят множество промени – кои в положителна, кои в отрицателна насока. Причините, поради които хората предпочитат един или друг клиент, са доста разнообразни и варират от технически параметри до обикновен навик.

Причини да отхвърлим определени торент клиенти:

 • Наличие на реклами и/или Adware по време на инсталацията;
 • Неприятен интерфейс;
 • Неинтуитивна навигация;
 • Голям размер на инсталацията;
 • Spyware или криптокопаещи скриптове по време на работа (да, оказа се, че има и такива случаи);
 • Проблеми със сигурността;
 • Прекомерна употреба на рам памет;
 • Липса на варианти в различните операционни системи;
 • Преустановяване на политиката за отворен код;
 • Нуждата от използване на стара версия, поради промени в последващи такива.

Причините, поради които да предпочетем определен торент клиент, са противоположни на горепосочените. Казано накратко той би следвало да бъде безплатен, без реклами, лек, удобен и интуитивен, сигурен и с отворен код.

Интересно е също да вметнем, че една от основните причини хората да се придържат към определен торент клиент, е навикът. Оказва се, че голяма част от ползвателите дали поради липса на знания, или нежелание за промяна неглижират и предпочитат да не обръщат внимание на негативните страни на въпросните програми. Разбира се, едва ли бихме останали безучастни, ако компютърът или лаптопът ни започнат да циклят поради липса на свободна рам, когато пуснем торент. За сметка на това пък сме склонни някак да пропуснем повечето реклами или пък да се опитаме да ги отстраним с ад блокер например.

Най-използваните торент клиенти

Преди да продължим с класацията – държим да отбележим, че не правим реклама на нито един от посочените торент клиенти. Преди да започнем този материал имахме сериозни притеснения дали нещата няма да бъдат доста едностранни в полза на някой от клиентите, но както вече сте видели от причините, изредени по-горе, нещата са доста разнообразни (и слава богу). Нашата цел е да ви представим максимално много информация, а вие сами да прецените дали има смисъл да променяте нещата, или не.

μTorrent

uTorrent - най-използваният от всички торент клиенти

Линк за сваляне: http://www.utorrent.com/downloads

Противно на очакванията ни, μTorrent стои твърдо и убедително на върха на класацията ни. Въпреки че ако обърнем детайлно внимание на развитието и историята на този torrent клиент, можем спокойно да направим сценарий за турски или индийски сериал. Спомняте ли си списъка с причини да отхвърлим определени торент клиенти по-горе? Е, този участва активно в повечето от тях!

Въпреки че антивирусните ни програми пищят всеки път, когато се опитаме да пуснем инсталацията му, множеството информация за дупки в сигурността, включването на скрипт за копаене на криптовалута в определени версии, добавянето на реклами и какво ли още не – няма кой да детронира μTorrent от челното място. Между другото, ако искате да изключите рекламите в клиента, ето едно кратко ръководство за целта:

 1. Отворете панела Options, а оттам и Preferences.
 2. Изберете менюто Advanced.
 3. Тук трябва да изберете опцията False за няколко променливи, а именно gui.show_plus_upsell, offers.sponsored_torrent_offer_enabled, offers.left_rail_offer_enabled, gui.show_notorrents_node и offers.content_offer_autoexec.
 4. В μTorrent съществува и едно скрито меню, до което можете да стигнете, като следвате точки 1 и 2, но докато избирате менюто Advanced, трябва да задържите F2 или Shift. Ще ви се отвори екран, подобен на този от точка три, а опциите, които трябва да деактивирате (да сложите False), са следните: gui.show_gate_notifygui.show_plus_av_upsellgui.show_plus_conv_upsell и gui.show_plus_upsell_nodes.

qBittorrent

Линк за сваляне: https://www.qbittorrent.org/download.php

Целта на qBittorrent, както се споменава и в описанието му, е да бъде пълноценна и безплатна (с отворен код) алтернатива на μTorrent. И можем с ръка на сърцето да кажем, че в последно време развитието и популярността на този торент клиент нарастват с неимоверни скокове. Неслучайно е под номер две в потребителската класация.

Основна заслуга в развитието и популярността на qBittorrent са както неговите предимства – лека работа, прост интерфейс, липса на реклами, отворен код и много други, така и гореописаните метаморфози в μTorrent, BitComet и т.н. Ако не сте подвластни на носталгията, продължителното използване на един и същ софтуер и навика – то този клиент със сигурност ще ви накара да забравите за останалите такива.

BitComet

Линк за сваляне: https://www.bitcomet.com/en/downloads

BitComet някак съумя да изгуби битката с горните два клиента и да заеме третото място в нашата класация. Това се случи въпреки множеството му положителни страни, преводите на 52+ езика, 32 и 64 битови версии, интересни опции и приятен интерфейс. Една от основните причини за това са включването на реклами в интерфейса. Другата беше масовото недоволство от потребителите, впоследствие на появилите се скриптове, имитиращи ъплоуд. Въпросните скриптове доведоха до масово недоволство измежду потребителите и съответно изключването на BitComet от почти всеки един голям торент тракер в световен мащаб. Хората все още могат да свалят с BitComet от тези тракери, но не и да качват съдържание.

Transmission

Линк за сваляне: https://transmissionbt.com/download/

Transmission заема четвъртото място в потребителската класация, като едно от основните му предимства е, че бива предпочитан вариант от потребителите на Linux и Mac. Той е BitTorrent клиентът по подразбиране в Ubuntu, а също така е с отворен код, опростен интерфейс, няма реклами и бива спряган за най-лек откъм ползване на системни ресурси за тези операционни системи.

Между другото, ако не ползвате последната версия на Transmission – горещо ви съветваме да обновите, тъй като наскоро гръмнаха коментари за сериозна дупка в сигурността.

BitTorrent

Линк за сваляне: http://www.bittorrent.com/downloads

Интересен момент застъпва с описанието на този клиент. Сигурно сте наясно, но ние сме длъжни да си кажем. BitTorrent клиентът реално е продукт на създателите на BitTorrent протокола за пренос на големи файлове. Може да се изненадате, че всъщност BitTorrent представлява ребрандирана версия на лидера в класацията – μTorrent, и да, двата клиента си имат един и същ собственик.

Интересен момент е, че BitTorrent клиентът всъщност е добре приет от частни тракери, които пък ограничават μTorrent поради една или друга причина. Въпреки че по същество са почти идентични, разликите между двата клиента са, че BitTorrent поддържа уеб базирани опции за сийд, коментари и ревюта.

Deluge

Линк за сваляне: https://dev.deluge-torrent.org/wiki/Download

Deluge не заема челно място в потребителската класация въпреки многото си възможности и гъвкавост. Този торент клиент, написан на Python, може да бъде както ултралек, така и супермощен и вероятно дава най-много възможности на потребителите в тази насока чрез своите плъгини.

Проектът Deluge първоначално е стартирал с различно име (gTorrent), за да отрази идеологията, че предназначението му е било да бъде оптимизиран за GNOME средата. Преименуването идва още с първата официална версия поради наличието на вече съществуващ проект в SourceForge, а и факта, че Deluge вече поддържал не само GNOME, но и всяка среда, използваща GTK+.

Vuze

Линк за сваляне: http://www.vuze.com/download.php

Едно от основните предимства на този клиент, познат още с предишното си име Azureus, е неговият много приятен и интуитивен интерфейс. Vuze има безплатна и платена версия, като предлага безплатно на потребителите си голяма част от опциите, които конкурентите предлагат в платените си версии. В платената версия на Vuze има добавена антивирусна защита, както и опцията за преглед на медийни файлове още по времето на тяхното сваляне.

За финал

Е, дойде времето да сложим точка на този материал. Това, което със сигурност можем да обещаем, е, че това няма да бъде неговата финална версия и ще бъде редовно обновяван с полезна информация. Ако смятате, че сме изпуснали нещо, пишете ни в коментарите. Вслушваме се във всякакви критики и полезна информация и се опитваме постоянно да извличаме най-доброто съдържание. В края на краищата то се създава изцяло на доброволчески начала и се прави „от хората за хората“.

Ако искате да участвате дейно в бъдещите разработки и анкети на подобни материали – не се колебайте да се присъедините към Технологичното общество на България – групата, в която няма неудобни или глупави въпроси, уважението между участниците се фаворизира, взаимопомощта е на пиедестал и нещата се случват така, както сме чували, че може, но рядко го виждаме в действителност.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)