лични данни

Как да видите и блокирате всички приложения във Facebook, които ви проследяват?

Социалната мрежа Facebook в момента е изправена пред сериозен скандал заради използването на лични данни от британската консултантска фирма Cambridge Analytica. Това стана ясно, след като компанията съобщи, че е получила личната информация на 50 милиона потребители на сайта. Изтичането на информация дори не се е случило чрез хакване. Според наличните сведения, достъпът до данните се е случил чрез приложения във Facebook, които предоставят съдържание за потребителите и техните приятели.

Сигурност

Повечето хора забравят, че когато изтеглят приложение или се регистрират в уебсайт чрез профила си в социалната мрежа, те дават на тези компании поглед към своя Facebook профил. Потребителският ви профил може често да включва имейл адреса и телефонния ви номер, както и професионална биография и текущо местоположение.

За да бъде предотвратено подобно нежелано споделяне на лична информация, Business Insider и Science alert съветват потребителите как да видят и блокират всички приложения, които ги проследяват.

  1. За да започнете, отидете на символа със стрелката в най-дясната част на вашата Facebook страница.

  1. И се впуснете в настройките.

  1. След като сте вече сте в настройките, отворете „Приложения“.

  1. Това е шокиращият списък на всички приложения във Facebook, които ви проследяват. Уверете се, че сте кликнали върху бутона „покажи всички“, за да получите пълния списък.

  1. Воала! Списъкът с всички приложения във Facebook, които ви проследяват, вероятно е толкова дълъг, че изисква сериозна работа.

  1. Кликнете с мишката върху някое от приложенията. Имате опции. Можете да редактирате разрешенията на приложението или да го изтриете напълно, за да няма повече достъп до профила ви.

  1. Дори приложенията, които обичате, могат да се окажат ваши врагове. Прегледайте всяко едно от тях, за да редактирате неговите функции или напълно да изтриете достъпа. Това отнема известно време – но иначе просто давате на тези хора безплатни данни, така че си струва.

  1. Сега превъртете надолу още малко в секцията Настройки> Приложения. Имате още опции. Можете да използвате Facebook, за да влезете и да играете игри анонимно. Препоръчва се обаче да кликнете върху секцията „Приложения, ползвани от други“.

  1. В „Apps Other Use“ можете да видите всички данни, които споделяте с приятелите си и да ограничите и тях.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.