Първият твърд диск IBM 350 RAMAC - Дневна доза, заглавно изображение

Първият твърд диск в света е имал капацитет под 5 MB

Знаете ли, че… първият твърд диск е бил създаден през 1953 г., а вместимостта му е само 3.75 мегабайта. За да побере това „колосално“ в днешно време пространство, дискът е съставен от петдесет плочи. Всяка с диаметър 60см (24 инча), а оборотите на въртене в минута (RPM) били 1200, което позволявало 8800 символа в секунда обмен на данни (data transfer rate).

Дискът, наречен IBM 350, получил кодовото име RAMAC по времето на разработката си от екипа на IBM, воден от Рейнълд Джонсън в Сан Хосе. Името RAMAC е съкратено от Random Access Method of Accounting and Control. Спирането му от производство и изваждането му от пазара настъпва официално през 1969 г.

Компютърът, който има честта да го ползва, носи името IBM 305 RAMAC, и бива обявен публично на 14 септември 1956 г. IBM 305 RAMAC тежал около тон и е бил с големина на два големи хладилника!

Сигурно в момента се питате каква ли е била цената на първия твърд диск, а отговорът е – никак малка. Месечният абонамент за него е бил скандалният еквивалент на днешните 29,130 долара. Произведени са малко над 1000 бройки от компютъра и са използвани основно от военновъздушните сили на САЩ. За онова време цената на твърдия диск е била 10,000 долара само за 1 мегабайт.

IBM 350 - първият твърд диск - частично разглобен
източник: Wikipedia

Година по-късно бива обявен и първият суперкомпютър, CDC 6600 с неговите „жалки“ 3 мегафлопса (3 000 000 операции с плаваща запетая в секунда). Сравненете това с гига и терафлопсовете, с които оперират днешните суперкомпютри.

След като вече разбрахме кой е първият твърд диск и какъв е неговият капацитет, време е да споменем и наследника му. Той излиза 14 години по-късно, с капацитет 1024 MB (1 GB) и цена около 40,000 щатски долара. През последните години технологиите несъмнено се разиват бързо, излизат нови суперкомпютри, а вече се говори и за квантови компютри.

Едва ли преди 64 години, когато е излязъл първият твърд диск, на пазара се е мислело за място за съхранение с капацитет 1 TB (Това са 1024 GB, които пък са 1,048,576 MB). Днес побираме по-големи дискове и в джоба си…

Ако искате да научите още интересни факти относно технологиите, то тогава Ви каним да се присъедините към Технологичното общество на България. Това е нашата официална фейсбук група, където ще бъдете в течение с всички интересни новини и теми.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.