STAR WARS Jedi: Fallen Order Вселената на Star Wars е красива

Star Wars Jedi: Fallen Order – или една наистина добра игра

Като голям фен на Star Wars очаквах с нетърпение новата Star Wars Jedi: Fallen Order. Имайки предвид трудността да се направи такава игра, бях готов за известно разочарование. С радост мога да кажа, че Star Wars Jedi: Fallen Order е достойна за великата космическа сага. В нея има всичко: мащабност, красота, силни и смели джедаи, планети с много неизвестни, симпатичен малък андроид, светлинни мечове и боеве с тях, врагове и съмишленици. Но да караме подред!

ИСТОРИЯ

Тя е увлекателна, с много препратки към различни запомнящи се моменти от филмите. За тази цел създателите от Respawn Entertainment са поддържали постоянна връзка с Lucasfilm. Действието в играта се развива малко след епизод 3 (Revenge of the Sith), след заповед 66 на канцлер Палпатин (Дарт Сидиъс). Играейки, поемате ролята на бившия падауан Кал Кестис, който се крие на планетата Бракка. За да спаси приятеля си, той използва джедайските си способности и бива разкрит от Втората и Деветата сестра (емблематични босове в играта). Кал бива спасен от две загадъчни личности, които му показват далечната планета Богано, където има древно хранилище.

Следват множество мисии на няколко планети, на които ще ходите и ще се връщате отново, като основната ви цел е намирането на ценен холокорн. В него има важна информация за всички деца, чувствителни към Силата. Това ще помогне за възраждането на Джедайския Орден и възвръщането на равновесието в Силата. По време на игра героят ви трябва да завърши обучението си и да овладее изкуството да притежава светлинен меч. В скитанията си, Кал се подпомага от дроид BD1 и рицар джедай, който става негов наставник.  Оценка 9/10

ГРАФИКА

Тя е много добра и детайлна. Ще видите красиви картини, спиращи дъха. На места все още има графични бъгове, задържане на място във въздуха, влизане в текстури, проблеми с BD1, които се надявам в следващите ъпдейти да бъдат оправени .  Оценка 8/10

МУЗИКА

Стивън Бартън и Горди Хааб са я създали ненатрапчива и изцяло в съзвучие със сагата. Тя добре се вписва в целия контекст на играта. Музиката, звуците и гласовете на актьорите са избрани изключително добре.  Оценка 9/10 

ГЕЙМПЛЕЙ

Star Wars Jedi: Fallen Order е типична action adventure игра с леки ролеви елементи. Приключение в дивите, непокътнати Star Wars светове, отдавна забравени храмове и имперски бази. Ще трябва да се справите с притежаването на светлинен меч и възможностите на Силата. Тя се състои в три различни способности – push, pull и  slow, които героят ще си припомня в хода на играта. Имате и дърво със скилове, което допълнително обогатява с умения вашия джедайски характер.

Ще придобивате много нови способности, които ще отключвате постепенно с избиването на врагове. Ще взимате опит и точки, които ще превръщате в едно или друго умение. Те са разделени в три групи – за светлинния меч, за силата и за издръжливостта. Тези умения ще получавате на местата за медитация (checkpoints), които записват вашия прогрес. Там също възстановявате кръвта и силата си.

дървото за скилове е оригинално, лесно и разбираемо
дървото за скилове е оригинално, лесно и разбираемо

Във всички галактически начинания ще бъдете подпомагани от вашия верен андроид BD1. Той ще включва и отключва дадени механизми, ще ви показва пътя, ще ви възстановява по време на битка. С негова помощ ще изследвате всичките си врагове, флората и фауната на всяка планета, надписи върху стени, храмове, машини и други неща, които може да се сканират и носят полезна информация. В голямата вселена на Star Wars на няколко планети ще намирате множество интересни допълнения, скрити в куфари и тайници.

За тази цел трябва внимателно да изследвате всеки район. Приятно е намирането на различни части за лазерния ви меч, с които може да го направите по собствен вкус ( типично за всеки джедай ). Мечът ви също така може да е с различен цвят. Също така намирате две разновидности за дрехи в различни цветове – пончо и костюм. Може да сменяте още окраската на кораба, както и тази на BD1.

персонализацията на светлинния меч е страхотна
персонализацията на светлинния меч е страхотна

По пътя си ще срещате много и различни противници. Има както нови врагове, така и добре познати от Star Wars филмите. За всеки от тях ще намерите подробно описание на силните им и слаби страни и стратегията, която трябва да ползвате.

подробно описание ще намерите за почти всичко в играта
подробно описание ще намерите за почти всичко в играта

Босовете са уникални, бързи и с различен муувсет. Ще се натъкнете на инквизитори (майстори на меча от тъмната страна), канонерка, извънземни същества и роботи. Те са предсказуеми и могат да се научат. Важно е да съхраните интереса към битката и ще успеете, дори при по-висока трудност.

Всяка планета си има собствена екосистема, различни обитатели на животинския и растителен свят. Интересно е, че от всяка планета може да взимате семена от растения, които да засеете на специално място в кораба.

терариума с растения е приятно допълнение
терариума с растения е приятно допълнение

Играта има четири степени на трудност, което дава възможност на всеки геймър, независимо от неговите умения, да се наслади пълноценно на нея. Първа степен (Story mode) е много лесна и е предназначена за тези, които нямат опит в игрите или сега навлизат в гейминга. Втората (Jedi Knight) ще е може би най-предпочитаната от повечето геймъри, тъй като дава шанс за умерено труден гейминг. Трета (Jedi Master) е за играчи, които вече имат опит с играта или са хардкор геймъри, а четвъртата (Jedi Grand Master) е за най-опитните. Гъвкаво и добро решение е възможността по време на игра да сменяте степента на трудност, с изключение на моментите, в които сте в битка.  Така ще може да се насладите на играта напълно и да изберете точно вашата трудност.

Много от играчите ще намерят прилики с някои известни игри – най-вече Sekiro, Tomb Raider и Uncharted. Механиките на битките с лазерен меч ще ви напомнят основно тези в Sekiro. Скоковете и платформеният гейминг ще ви върнат към Tomb Raider, а пъзелите наподобяват тези в Uncharted. Разбира се, играта си има собствен облик и е много повече от комбинация от тези игри. Тук вие сте джедай, който се опитва да оцелее, преследван от Империята. Ще посещавате както нови светове, така и такива от историята на „Междузвездни войни“, като Кашиик  и Датомир. Ще имате нови съюзници и приятели, включително Со Геррера и бившият рицар джедай С. Джанда, който става ваш ментор. Вашият герой-джедай ще скача, ще се изкачва, плува и гмурка, бяга по стени, докато изследва опасни територии с усилените си рефлекси и пъргавина. Оценка 10/10

Star Wars Jedi: Fallen Order – ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Star Wars Jedi: Fallen Order е игра на игрите. Направена е с много труд, талант и любов. Играейки я, вие истински ще се забавлявате, ще бъдете джедай – мечта на всички фенове на „Междузвездни войни“, и Силата ще бъде с вас. Въпреки че съм възхитен от играта, не мога да не отбележа наличието на някои бъгове, но те не са много и не толкова натрапчиви. Но идеални неща (игри) няма, поне засега. Все пак тя наистина си заслужава и я препоръчвам на всеки фен, и не само. Феновете ще намерят едно прекрасно допълнение в космическата вселена на Star Wars. На тези, които не са такива – играта също има какво да предложи, а може би точно тя ще ги направи привърженици на сагата.

Обща оценка 9/10

Платформи – PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Илиан Жутев