Паркиране жена шофьор

Кратък наръчник за безпроблемно паркиране

Полезни съвети за паркиране за неопитните шофьори

Шофирането е една от онези щекотливи теми, които водят до разгорещени спорове между представителите на двата пола. Мъжете се бият в гърдите колко добри са зад волана, а понятието “жена шофьор” се смята за художествена измислица.

Все още няма статистика, посветена на съотношението между броя на лошите шофьори от единия и другия пол, ала предпоставките за неопитността на дамите зад волана са налице. Повечето двойки разполагат с един автомобил и по презумпция се смята, че мъжът го управлява.

Представете си следния ежедневно повтарящ се сценарий: всяка сутрин цялото семейство се качва в колата, която откарва малчуганите, ако последните са налични, до детската градина или училището. След това мъжът оставя жената на работа и продължава да “бръмчи” из градските улици, преследвайки своите собствени ангажименти.

Ако допуснем, че в повечето домакинства ситуацията стои по този начин, никак не е чудно, че на жените не им се носи славата на добри шофьори. Ето защо в този материал се обръщаме тъкмо към тях.

Не е срамно да не умееш нещо. Времето, прекарано на тази планета, щеше да е изключително скучно, ако всички правеха едни и същи неща еднакво добре. Факт е, че негативното мнение за дамските качества, свързани с управлението на МПС, е широко разпространено.

Днес ще се опитаме да помогнем на онези от вас, които наистина не се чувстват уверени в ролята на шофьори. С конкретни съвети ще се опитаме да ви помогнем за един от аспектите на тази дейност, а именно – паркирането. Карането на кола се учи само и единствено с практика. Но все пак се надяваме нашите скромни напътствия, свързани с въпросния важен “придружаващ детайл”, да са ви наистина полезни.

Ако пък сте достатъчно опитни и нямате нужда от тях, винаги пускайте грозните нападки покрай ушите си! Митовете за жените така или иначе няма да се развенчаят с безкрайни спорове, а с демонстрация на конкретни умения.

Мисия „Безпроблемно паркиране”

Страхът от паркиране е широко разпространен, особено сред хората, на които им се налага да оставят колата си в малките улички на някой от големите градове. Там ситуацията е меко казано инфарктна:

– потенциалното място за паркиране е с 20 см по-дълго и по-широко от габаритите на колата, но е дълго търсено. В съзнанието на шофьора веднага се загнездва натрапчивата мисъл “Нямам право на грешки!”.
– уличката е тясна, а мястото за маневриране – недостатъчно. Освен това, ако отзад се появи друг автомобил, който трябва да изчака, напрежението нараства още повече.
– започва се едно безкрайно превключване на първа, задна, първа, задна… Накрая неувереният и вече силно изнервен шофьор просто се отказва и продължава да търси място, на което паркирането ще бъде по-лесно.

А паркирането винаги е лесно, стига да знаете триковете, свързани с него. Всъщност цялата философия опира до това да се научите кога трябва да започнете да въртите волана и кога – да го изправяте.

Нагледната демонстрация винаги е по-полезна от сухите обяснения. Ето защо сме ви подготвили и видеоклипове, които ще ви помогнат да разберете в детайли тънкостите на маневрирането.

Успоредно

Да приемем, че искате да паркирате успоредно, използвайки място, намиращо се от дясната страна на пътя.

1. Заставате успоредно и сравнително близо до колата, зад която искате да паркирате. С изправен волан давате назад, докато не видите нейната задница през най-отдалечения участък на задното стъкло. Това означава, че задните ви гуми са се озовали на нивото на задницата на предния автомобил и няма опасност да го ударите. Тогава навъртате пълен десен.
2. Продължавате с маневрата, движейки се бавно назад. Когато в лявото странично огледало се покаже цялата кола, пред която искате да пракирате, изправяте волана.
3. Давате още малко назад. Когато дясното ви странично огледало се изравни с лявата страна на задницата на предния автомобил, завъртете волана докрай наляво.

Маневрата приключва, когато колата ви се позиционира успоредно на бордюра. Може да я преместите малко напред или назад, за да се озове по средата на паркомястото.

Перпендикулярно

1. Подминавате колата, до която ще паркирате. Задницата на вашия автомобил трябва да бъде на нивото на нейната по-отдалечена от свободното паркомясто страна.
2. Завъртате волана докрай в посоката, в която се пада паркомястото спрямо вашата позиция.
3. Превключвате на задна скорост и тръгвате внимателно към паркомястото.
4. Когато предницата на колата, до която маневрирате, се изравни с рамото ви, изправете волана и дайте още малко назад, така че колата да бъде паркирана перфектно.

Ако се придвижвате между две редици с коли, в началната точка на маневрата колата ви трябва да бъде на равно разстояние от тях. Същото правило важи в ситуация, в която от едната страна има автомобили, а от другата – стена, тротоар или друго препятствие.

Разбира се, и двата вида паркиране изискват през цялото време да бъдете нащрек. Ако се приближите твърде много до някоя от съседните коли, но не умеете да коригирате траекторията на автомобила в движение, прекратете маневрата. След това застанете в изходна позиция, припомнете си наученото днес и опитайте отново.

Що се отнася до нетърпеливите шофьори зад вас – не се изнервяйте нито от присъствието, нито от клаксоните им. И те някога са се учили как да паркират, просто са забравили какво е.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Марина Янева