Най-голямата плътност на водата - основно изображение

Водата има най-голяма плътност при 3,98 °C.

Знаете ли, че …

Водата има най-голяма плътност при температура 3,98 °C?

Плътността на течностите, например водата, зависи от температурата, но не линейно. С увеличаване температурата на водата, плътността ѝ нараства, достигайки пик при 3,98 °C, след което започва пак да намалява. Макар и необичайно, разширяването на водата под 3,98 °C не е единствено по рода си явление. Също като водата, силицият има по-висока плътност в течно състояние, отколкото в твърдо, и се разширява, когато замръзва.

Нормалният, хексагонален лед също се разширява при замръзване – плътността му намалява с около 9% в сравнение с течната вода при същата температура.

Тези ефекти се дължат на намаляване на топлинното движение на молекулите с охлаждането, което им позволява да формират повече водородни връзки. Водородните връзки на свой ред пречат на прекаленото приближаване на молекулите една до друга. От нула до 3,98 °C обаче водородните връзки се прекъсват при нагряването и това позволява плътността на водата да се увеличи. Над 3,98 °C водата се разширява нормално под действие на температурата, като в точката си на кипене е с 4% по-малко плътна, отколкото при 3,98 °C.

Други вещества, които се разширяват при замръзване, са оцетната киселина, силицият, галият, германият, бисмутът, плутоният и т.н.

Нетипичното поведение на плътността на водата е важно за живота на земята. Ако ледът беше по-тежък от водата, той щеше да се образува на дъното на водоемите, бавно обхващайки целия им обем, докато замръзнат напълно, което би било пагубно за животните в тях. Вместо това плътната вода с температура около 3,98 °C потъва на дъното, поддържайки температурата там постоянна през студените сезони. Освен това високият й топлинен капацитет позволява по-плавното изменение на температурата на близката суша.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.