Явлението рекурсия(recursion) в Google търсачката

Знаете ли, че… ако напишете думата рекурсия (recursion) в Google, търсачката ще ви попита дали имате предвид думата „рекурсия“. Дори и да кликнете върху думата, то търсачката отново ще Ви попита същото.

търсене на рекурсия в гугъл

Ама как така?!

Самата дума идва от програмирането и представлява явление, при което едно понятие може да се дефинира само по себе си. За да си обясним това, можем да използваме пример с матроьшка. Това е една кукла, която съдържа в себе си N на брой по-малки кукли. В дъното на матрьошката е най-малката кукла, която не може да бъде отворена по никакъв начин. Това представлява дъното на рекурсията в този случай.

Възможно е да объркате понятието рекурсия с итерация. И в двата случая има повтаряне на действие, но с една особеност – итерацията може да претърпи промени. Нека вземем за пример човек, който тренира. Днес той може да направи 3 упражнения, но може да размисли и да направи още 6 или 10 упражнения. При матрьошката се знае, че все някога ще се стигне до най-малката кукла, докато при човека, който тренира – няма ясен край.

Използвайки заигравката със значението на думата, от Google са решили да си направят шега с програмистите. Интересното е, че дори и да опитате да потърсите думата рекурсия в Google на английски (recursion),  отново ще започне този безкраен цикъл. И така по този начин вие извършвате самата рекурсия. В случай, че тази дневна доза с информация Ви е харесала, може да се присъедините към нашата официална фейсбук група „Технологичното общество на България“. А ако Ви е интересно, можете също да научите откъде идва името на Google.Примерна снимка на рекурсияСвали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.