SLIM

Мисията SLIM – Япония също кацна на Луната

На 19.01.2023 г. в 17:20 ч. българско време мисията SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) извърши прецизно и меко кацане по склоновете на лунния кратер Шиоли, с което Япония се превърна в петата държава, постигнала кацане на Луната след СССР, САЩ, Индия и Китай! Успехът обаче се помрачава леко от факта, че спускаемият апарат е кацнал в неблагоприятна позиция спрямо Слънцето.

Това означава, че слънчевите панели не генерират нужното електричество. Съответно понастоящем екипът приоритизира научната дейност така, че SLIM да може да изпълни максимум задачи на Луната, докато батериите на апарата се разредят. На този етап със сигурност може да се каже, че всички системи на борда на SLIM работят безупречно след кацането, така че няма причина да се вярва, че липсата на ток от слънчевите панели е заради някаква тяхна повреда. Става въпрос единствено за проблем с ориентацията.

Въпреки всичко екипите изчисляват, че пред SLIM има няколко часа живот – предостатъчно време, за да се свършат ред изследвания.

По време на спускането бяха освободени и робот на име LEV-1 с антена и камера, както и луноход със сферична фирма и камера LEV-2. Потвърдено е, че и двата апарата са кацнали самостоятелно на Луната, излъчват радиосигнали и работят!

Актуализации от JAXA

Това беше почти всичко, което знаехме за състоянието на SLIM до ранната сутрин в понеделник (21 януари), когато JAXA даде нова актуализация. И новините бяха относително обнадеждаващи: спускаемият модул не е обявен за мъртъв и неговите оператори работят за възможно възстановяване.

Когато мощността на батерията на SLIM падна до 12% капацитет на лунната повърхност, спускаемият модул се изключи умишлено, „за да избегне невъзможността да се рестартира за операция по възстановяване поради прекомерно разреждане“, обясниха членовете на екипа рано в понеделник чрез акаунта на мисията на X.

„Според телеметричните данни слънчевите клетки на SLIM са обърнати на запад. Така че, ако слънчевата светлина започне да огрява лунната повърхност от запад, има възможност за генериране на енергия и ние се подготвяме за възстановяване. #SLIM може да работи само с енергия от слънчевите клетки“, каза екипът в отделна публикация в X в понеделник.

SLIM успешно излъчи технически данни и изображения, събрани по време на спускането и кацането в петък, добави екипът в друга публикация в понеделник.

Трябва да научим много повече в края на седмицата, когато операторите на SLIM планират да предложат друга актуализация на състоянието и да предоставят преглед на анализите на данни, които са извършени до момента, казаха членове на екипа.

„Въпреки че отношението след кацането не вървеше по план, ние се радваме, че успяхме да постигнем толкова много и сме щастливи, че кацнахме успешно. Ние също сме развълнувани да анализираме данните“, каза екипът на SLIM в още един пост в Х понеделник сутрин.

Целта на SLIM

SLIM е демонстратор, чиято задача е да докаже технологията, необходима за супер прецизни кацания на Луната, което обяснява прякора му „Лунен снайперист“. Сондата имаше за цел да кацне на 330 фута (100 метра) от определено място на ръба на лунния кратер Шиоли.

Сондата стартира през септември 2023 г. заедно с рентгенов космически телескоп, наречен XRISM, който се разположи в ниска околоземна орбита и наскоро излъчи първите си тестови изображения.

SLIM носеше и два мини-роувъра, наречени LEV-1 („Лунен екскурзионен автомобил“ 1) и LEV-2. И двата малки робота се разположиха по план и беше известно, че LEV-1 работи на лунната повърхност, казаха представители на JAXA в петък малко след кацането.

Луноходът LEV-2

Другите четири нации, които са извършили меко кацане на космически кораб на Луната, са Съветският съюз и Съединените щати, като и двете направиха това за първи път по време на космическата надпревара от Студената война; Китай, който първи кацна през 2013 г.; и Индия, която се присъедини към клуба през август 2023 г. с мисията си Chandrayaan-3.

Присъединете се към нашата група Технологичното общество на България, за да можем да обсъждаме Космоса с най-новите мисии, нощно небе и други!

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.