Историята на Google - от къде идва името? - Дневна доза.

Историята на Google – откъде идва името?

Знаете ли, че… историята на Google започва през 1998 година?

Името на Google, най-използваната търсачка в света, произлиза от число, наречено googol. Въпросното число е много голямо – неговата децимална стойност е 10100. Може би в момента се опитвате да си обясните връзката, която е малко странна. Когато е търсено име за търсачката, идеята е била то да звучи повече фонетично, отколкото да носи определен смисъл. Но предвид факта, че в днешни дни търсачката обработва около 63,000 търсения в секунда, може би името е напълно подходящо.

Много малко хора може би знаят какво е било първото име на търсачката. През 1996, още преди да основат Google, Лари Пейдж и Сергей Брин създават основите на алгоритъма и го кръщават BackRub.

Интересни факти от историята на Google.

През 1998 година компанията успява да надмине конкуренцията си, AltaVista, създадена три години по-рано. В деня на първите Google тестове е било въведено името на президента на Университета в Станфорд, Gerhard Casper. Конкурентната търсачка не успява да извади информация за него, а вместо това открива информация за… филмчето „Casper the Friendly Ghost“. В същото време, Google успява да намери статия за Gerhard Casper, с която успява да грабне вниманието на много преподаватели от университета. Човекът извършил тестовете, Джон Хенеси, известен като „бащата на Силициевата долина„, през цялото време се надявал търсачката да намери точно тези резултати.

Близо 22 години по-късно Google вече се развива в много различни аспекти, като например превод на различни езици (Google Translate), благодарение на който хората вече могат да комуникират по-лесно и без езикови бариери. Друг интересен проект е Google Stadia – сравнително нова стрийминг платформа, за която вече имаме написана статия. Да не забравяме и Google Maps, несъмнено една от най-известните и използвани услуги за карти и навигация.

А какво е Вашето мнение за тази дневна доза и информацията за историята на Google?

Може да споделите с нас в нашата официална фейсбук група „Технологичното общество на България„. В групата ще имате и възможността да участвате в редовни дискусии и анкети по интересни теми от света на технологиите.

Свали като WallPaper (Full HD).

Очакваме Ви!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.