Ес прави Европа производител на 2nm технологии

ЕС превръща Европа в производител на 2nm технологии с €145 милиарда

17 държави-членки на Европейския съюз подписаха декларация, която ще превърне Европа във водещ производител на собствени процесори и полупроводници по 2nm технологии. За сравнение, най-новият Snapdragon 888 е създаден с 5nm технологии. В следващите няколко години ЕС ще раздаде под формата на финансиране 145 милиарда евро, за да изпълни заложените в декларацията цели. Този ход се разглежда като жизненоважен за напредъка на Европа.

Най-модерните полупроводникови технологии се използват във всичко – от автомобили до медицинско оборудване, телекомуникации и медицински устройства. Проектът ще гарантира, че Европа няма да разчита на други икономически блокове за производство на мощни процесори.

Следващото изявление от декларацията на ЕС е подписано от Белгия, Хърватия, Гърция, Холандия, Словения, Финландия, Франция, Естония, Малта, Португалия, Словакия, Кипър, Германия, Италия, Испания, Австрия и Румъния. След като напусна Европейския съюз, Обединеното кралство не може да участва в тази декларация или планове за развитие.

За да осигурим европейския технологичен суверенитет и конкурентоспособност, както и капацитета ни да се справим с ключови екологични и обществени предизвикателства и нови нововъзникващи масови пазари, трябва да укрепим капацитета на Европа за разработване на следващото поколение процесори и полупроводници. Това включва чипове и вградени системи, които предлагат най-добрата производителност за специфични приложения в широк спектър от сектори, както и водещо производство, прогресивно напредващо към 2nm процесорни технологии. Ще са необходими колективни усилия за обединяване на инвестиции и за координиране на действия както от публичните, така и от частните заинтересовани страни.

Шансът на Европа да произвежда 2nm технологии

Източноазиатските компании като Samsung и TSMC са лидери в света на производството на силиций, но Европа има огромна роля в тази индустрия. Холандската компания ASML е голям доставчик на литографски машини за най-съвременните технологични процеси. Подобни фактори правят създаването на европейски 2nm технологии осъществимо, ако се инвестира на правилните места.

Въпреки декларацията, ЕС е далече от постигане на своите 2nm амбиции. Инициативата обаче би трябвало да помогне на Европа да се превърне в голям играч в световната полупроводникова екосистема. Тази индустрия и в бъдеще ще продължи да бъде ключова в световната икономика.

Ако темата Ви интересува, заповядайте да я коментираме в нашата Facebook група „Технологичното общество на България“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg