Обзор на Zen 2 (част 1 от 3)

Това е първата статия, целяща да направи базов обзор на Zen 2. Оригиналните статии можете да намерите в нашата група – Технологичното общество на България. Днешната касае историята на процесорната технология и цели да създаде контекст за ситуацията около създаването на Zen 2. Без повече забавяне, приятно четене!

Кратка история

Тенденции в микропроцесорната архитектура - 1980-2010г. в статия за обзор на Zen 2
Тенденции в микропроцесорната архитектура – 1980-2010 г.

Преди да започнем този обзор на Zen 2, нека погледнем последните ~10 години в света на процесорите. Виждате картинката, нали? Обърнете внимание на крайния горен десен ъгъл. Точно преди този период, процесорите се развиваха с огромни темпове и не беше неочаквано следващото поколение да бъде с 50% по-бързо от миналото (или дори в пъти по-бързо). Новата технология за ядра с 2 нишки навлиза бързо, както и тази за мултиядрени процесори. Едноядреният процесор умира завинаги.

  • 2010-2011 г. – Intel вече превземат пазара. Виждаме и първите признаци на изтощение в AMD с Bulldozer. Макар Phenom II да беше сравнително успешен и конкурентно способен, Sandy Bridge показа колко добре работят Intel като компания. Tick-Tock методът им продължава да работи безотказно от 2007 г. насам и това вдъхва допълнително доверие в компанията.
  • 2012-2016 г. – Годините на пълно доминиране от страна на Intel. Веднъж стигнали до 4C8T процесори, компанията не вижда смисъл да продължава с иновациите при липсата на истинска конкуренция. Това са и златните дни на Ring Bus архитектурата. AMD нямат отговор. Но дали?
  • През 2016 г. пазарът е вече презрял от готовност за пробиви. Intel са спрели с иновациите, цената им на стоковия пазар е завишена поради големите печалби и изобщо цялостната им стратегия е ленива. Особено в сравнение със собствените им цели само отпреди 5 години. През 2010 г. трябваше да видим 10GHz процесори…
Притиснати от време, липса на пари, огромни дългове, породени от липса на добро лидерство и лоши инвестиции в миналото, и проблеми във всички пазарни сектори, AMD решават да променят нещо през 2012 г. Jim Keller, архитектурен гений, се връща да работи за тях (сега работи за Intel). Надеждата е този човек да изкара компанията отново на челни позиции. Но нови процесори не се създават лесно – особено такива, които имат да догонват повече от 2 години иновации само за да се изравнят с конкуренцията. И още по-особено, когато компанията по-особено потъва и на двата си ключови пазара – процесори и видеокарти. И още по-по-най-особено, когато компанията има да връща над $1млрд.

Върху какво работи Jim Keller през 2012-2015 г.?

Най-вероятно върху Zen, защото това е последно известният подобен талант, работещ за AMD, а ако Jim Keller беше mage, това щеше да бъде специалността му. През 2015 г. Jim Keller започва да работи за Tesla. По същото време започват да се чуват и слухове за завръщането на AMD на пазара. През 2016 г. се появяват първите „изтекли“ данни за нова процесорна архитектура от AMD. Имайки предвид историята им в последно време и пълното отчаяние на ентусиастите в сферата, голяма част от хората просто не вярваха в червения гигант. Е, аз вярвах в Jim Keller и скочих моментално в най-хайпнатия вагон.

2017 г. – A ZEN IS BORN!

Изображение в статия за обзор на Zen 2
Източник: amd
Zen – AMD се завръщат, бейби!
Ако изобщо има някой, който си мисли, че Intel не са проспали последните 5 години, в този параграф ще дам примери, които да го разубедят.
  1. Първоначално Intel обявиха своята 10-нанометрова литография за 2015 г. Вече сме 2019 г. и тепърва започваме да виждаме 10-нанометрови чипове… в лаптопи.
  2. В изтекъл вътрешен документ се вижда, че Intel имат нужда от сериозно отношение към AMD.
  3. В паниката си, Intel пуснаха на пазара 10-нанометрови чипове за лаптопи, объркаха съвсем имената си, започнаха да бърборят за „реални натоварвания“ и т.н. Ц-ц-ц.
Тук мисля да приключим с първата част от поредицата „Обзор на Zen 2“. Скоро ще се опитам да пусна и втората, в която да засегнем в малко по-голяма дълбочина самите процесори и новостите в тях, а в последната част, ще говорим и за значението им в един стагниращ и болен пазар.
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.