TSMC и GlobalFoundries подписват споразумение за крос лицензиране

TSMC и GlobalFoundries подписаха споразумение за крос лицензиране след като двете компании се съдиха една друга за нарушаване на патенти. Първи бяха GlobalFoundries, като TSMC посрещнаха исковете срещу тях с особена увереност. Впоследствие и TSMC отвърнаха с подобни съдебни претенции. 

TSMC и GlobalFoundries – титаните в продукцията на чипове

Чиста стая, каквато може да се намери в TSMC и GlobalFoundries
Чиста стая. Изображение: GlobalFoundries

GlobalFoundries са американска компания, която произвежда интегрални схеми за големи имена в индустрията. Сред тях са AMDBroadcomQualcomm, и STMicroelectronics. GF и до днес произвеждат 14nm чипове за AMD.

TSMC набраха огромна скорост, особено в последни години. Това се дължи до голяма степен на факта, че успяха да привлекат някои от големите клиенти на GF, като например AMD. Очаква се технологичния гигант да продължи да ползва TSMC и за бъдещите си чипове.

 

Въпрос на време беше

TSMC и GlobalFoundries произвеждат 300mm силициеви субстрати.
300mm силициеви субстрати. Източник: GlobalFoundries

GlobalFoundries нанесоха първия удар, обвинявайки TSMC в нарушение на патенти. Делото бе този август, и въпреки че TSMC отхвърли валидността на исковете от страна на GF, все пак бяха готови за защита в съда. През октомври TSMC отвърна, подавайки жалби срещу патентните права на GlobalFoundries.

По-малко от месец по-късно, двете компании подписаха широкообхватно споразумение за крос лицензиране. Това ефективно слага край на всички законни търкания между двете компании към момента.

Споразумението включва всички патенти на двете компании към днешна дата, но и тези за следващите 10 години. Това дава възможност на компаниите да се съсредоточат върху иновации, вместо върху скъпи дела. Подобни крос лицензи не са случайни или нечувани на толкова високо ниво в технологичната индустрия. Често компаниите предпочитат да споделят лицензите си, вместо да спорят за тях в съда. По този начин не само пестят време, но и ценен ресурс.

Подобни лицензионни дела често се водят години наред. Радваме се, че не това е случая с TSMC и GlobalFoundries, тъй като това споразумение за крос лицензиране е ползотворно не само за компаниите, но и за нас като потребители.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.