European Defense Tech Hackathon

Български ученици с награда от European Defense Tech Hackathon

Ученици от Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет – София, участваха в първото издание на European Defense Tech Hackathon. Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър Мечкаров, всички от 11 клас, участваха заедно с менторите Петър Кирков (випускник на ТУЕС от 1997 г.) и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС. Хакатонът се проведе в рамките на фестивала на бъдещето Festival der Zukunft в Мюнхен.

Събитието събра над 100 участници и представи 34 проекта, като включваше панелни дискусии за най-новите тенденции в индустрията и участие на военни и технологични експерти от цяла Европа, включително представители на украинското Министерство на отбраната, които оказваха менторска подкрепа. Участниците имаха възможност да получат директна обратна връзка и да работят върху практични решения на реални проблеми.

Българските участници

Единствените представители от България на хакатона бяха учениците от Технологично училище “Електронни системи” към ТУ – София.

Организаторите умишлено поставиха широки предизвикателства, за да насърчат креативността и не да изграждат нещо по точни спецификации.

European Defense Tech Hackathon
Огнян държи дрон с прикрепен модул за откриване на мини. Автор: Кирилка Ангелова

Това предизвика екипите да работят не само по безпилотни летателни апарати, но и върху различни проблеми и подходи за решения. Някои от тях изследваха флуоресцентни наночастици за проследяване на безпилотни превозни средства, реконструкция на 3D карти и откриване на промени в околната среда.

Какъв беше българският проект?

Българският отбор разработи модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху карта. Локализирането на мините се осъществява чрез анализ на термални изображения на зоната. Проектът започна с проучване на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона, с подкрепата на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, екипът успешно извърши наблюдения и генериране на набор от данни за обучение на алгоритмите за компютърно зрение – вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула. Целта на проекта е да се поевтини и улесни идентификацията на противопехотни мини, което е значителен проблем, забавящ възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след бойни действия. Според Световната банка, разминирането на Украйна ще струва 37 милиарда долара.

Проектът и участието в хакатона бяха реализирани с помощта на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Кои са победителите?

Победителите в Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г. са:

✔️1-во място: Разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TDoA.

✔️2-ро място: microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи.

✔️3-то място: Модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура.

Събитието се организира с помощта и подкрепата на компании като Helsing, Auterion, DefSecIntel Solutions, Spleenlab GmbH, Quantum-Systems, Lambda Automata, TYTAN Technologies, ARX Robotics, General Catalyst, D3 Venture Capital Firm, Presto Ventures, Project A, Inflection.xyz, Entrepreneur First, Bundeswehr University Munich, TUM Venture Labs Aerospace, BRAVE1, Министерството на отбраната на Украйна и Bundeswehr Cyber Innovation Hub.

Йонатан Х. Лутер-Бергквист, съосновател на European Defense Tech и инвеститор в Inflection.xyz, сподели:

„Умишлено зададохме широки предизвикателства, за да насърчим креативността и не да създадем нещо по точна спецификация. Това мотивира екипите да работят не само върху безпилотни летателни апарати, но и върху голямо разнообразие от проблеми и подходи за решения. Някои от тях изследваха флуоресцентни наночастици за проследяване на безпилотни превозни средства, реконструкция на 3D карти или откриване на промени в околната среда.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.