Ryzen 5000 серията – най-доброто от Zen

В статията за AMD Zen 3 архитектурата ви представихме някои от основните промени, които можем да очакваме с Ryzen 5000 серията. Процесорите вече бяха обявени, заедно с цени и основни предимства на новата архитектура. Ето и най-важното:

 • Подобрена кеш-структура
 • ~19% повишение в IPC
 • ~28% повишение в производителността при гейминг
 • 7nm литография от TSMC
 • Съвместимост с AM4 – чипсетове от 500-серията са готови; 21Q1 – очаквана съвместивмост с модели от 400-серията
 • Наличности на 5 ноември, 2020 г.

Ryzen 5000 серията – какво ново?

Cache структурата - сравнение между Zen 2 и Zen 3 в Ryzen 5000 серията
Cache структурата – сравнение между Zen 2 и Zen 3 в Ryzen 5000 серията. Източник: AMD

Както вече казахме, основните промени са в кеш топология и броя ядра във всеки индивидуален CCX. Вижте статията ни за повече информация. Все пак, за да имате информацията обобщена и подредена, можете спокойно да си изтеглите графиката по-горе и да използвате за отправна точка.

 • Изцяло нова топология за кеш паметта – вече до 8 ядра имат достъп до 32MB L3 кеш памет (вместо 16)
 • Нов CCX дизайн – комплекса вече включва до 8 ядра (вместо 4)
 • По-добра енергийна ефикасност
 • Леко завишени turbo честоти
 • Доминиране над Intel при всички видове апликации
 • Завишени цени (с около $50 долара на всеки модел)
 • Липса на стокови охладители в кутията, освен за Ryzen 5 5600X модела
 • Наличност на 5.11.2020 г.

Скокът в IPC

Гейминг резултати за Ryzen 5000 серията
Гейминг резултати за Ryzen 5000 серията. Източник: AMD

Дължи се не само на новата кеш структура и директния достъп до L3 кеш паметта (и то за двойно по-голям брой ядра). Според презентацията са настъпили промени, целящи хомогенизиране на способностите на ядрото. Промени в начина на обработка и извикване на инструкции, способността за съхранението/четенето им и колективната предикция за бъдещи инструкции са в основата на това подобрение. Важно е да се отбележи, все пак, че без достатъчно количество и скоростна/директна комуникация с кеш паметта, инжинерите в AMD досега бяха ограничени в имплементацията на такива подобрения.

Всичко това се свежда до задминаване на гейминг възможностите на Intel предложенията. На снимката горе се вижда как най-скъпият Ryzen 9 5950X модел със 16 ядра и 32 нишки задминава предложението на Intel във всяко едно отношение. Освен това, AMD показа изображение, сравняващо и енергийната ефективност на чиповете си спрямо конкуренцията. Твърдението е за 2.8х по-добра енергийна ефективност, но предстои да разберем в колко и кои случаи тази цифра е постижима. Не забравяйте, че това са ново поколение процесори, базирани на позната ни 7-нанометрова литография и запазват абсолютно същите TDP рейтинги, въпреки големия скок в производителността.

Не всичко е розово с Ryzen 5000 серията

Ryzen 5000 серията - цени
Ryzen 5000 серията – цени. Източник: AMD

Като за начало – цените и липсата на стокови охлаждания в кутиите

На много места имаше огормни недоволства към завишените цени, както и към липсата на охладители в кутиите на всички 8-ядрени (и нагоре) модели. Нека обърнем внимание на някои от гейминг резултатите за Ryzen 5000 серията. Както се вижда, говорим за значителен (в много случаи над 25%) скок в производителността спрямо миналото поколение. Подобни скокове не са виждани при Intel в последните 3-4 години, камо ли в рамките на скока между две поколения. Zen 3-базираните процесори са тук, за да поведат пазара и това – изглежда – идва със своята цена. Само ни се искаше да не става и за сметка на приемливите им стокови охладители.

Това е последното поколение процесори за AM4

Новите процесори: Ryzen 5 5600X, 5800X, 5900X и 5950X са последните AM4 процесори. Колкото по-нисък клас процесор си купите сега, толкова повече място за ъпгрейд ще имате после. Въпреки това, особено купувачите на 5950X са изправени пред ситуация, в която в последните 10 години са се намирали само клиенти на Intel. И тя е купуването на нов скъп процесор, само за да откриете, че следващият ви ъпгрейд ще бъде не само на процесор, но и на дънна платка. А ако вметнем и DDR5 в разговора – вероятно и на RAM памет.

Това прави Ryzen 5000 серията сладко – горчива. Да, AMD ще имат всички корони в производителността – поне докато Intel не отговорят с нещо следващата година, но за сметка на това, следващият залък ще бъде голям и труден за преглъщане. И не на последно място – ще дойде, когато Intel (Надяваме се!) ще бъдат конкуретни и силни.

Съвместимост

Процесорите от Ryzen 5000 серията ще бъдат съвместими с настоящите дънни платки, базирани на 500-серията чипсетове. Това – към момента на писане на статията – включва Х570 и B550. Тихомълком в последните месеци е била внедрена поддръжка за новите процесори посредством AGESA 1.0.8.0 ъпдейта. Ако вече го имате, значи дъното ви поддържа новите процесори. Очаква се до 5-ти ноември AGESA 1.1.0.0 ъпдейт, който ще съдържа оптимизациите за новото поколение процесори.

Що се отнася до 400-серията чипсетове… От компанията потвърдиха отново, че Ryzen 5000 серията ще работи с чипсетове от 400-серията, но тази поддръжка се очаква в началото на 2021 г. Дали това ще навреди на компанията или не – предстои да разберем. Във всеки случай, продажбите на AMD за празничния сезон през 2020 г. се ограничават до нови Ryzen потребители или такива, които ъпгрейдват и дънна платка, и процесор.

Малко тийзъри за Radeon 6000 серията

Radeon 6000 серията - неизвестна карта от серията
Radeon 6000 серията – неизвестна карта от серията

Презентацията ‘AMD – where gaming begins“ приключи с малко тестове на неизвестна карта от Radeon 6000 серията. Накратко, резултатите са сравними с RTX 3080 при същата резолюция и настройки. Не е ясно дали това е най-мощната карта и на каква цена ще бъде тя, но е хубаво да видим AMD отново конкурентни и във високия клас графични карти.

И с това приключваме обзора на събитието. Насочете се към фейсбук групата ни – Технологичното общество на България, ако искате да обсъдим всичко!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.