8 критерия за избор на Пречиствател за въздух

Пречиствателите за въздух стават все по-желан и по-необходим електроуред, както за дома, така и за офиса. Особено в големите градове и в близост до индустриални зони са си направо задължителни. Пречиствателите за въздух са достъпен и лесен начин да осигурите значително по-здравословна домашна или офис среда, и неслучайно са сред най-популярните покупки напоследък.

Нарастващото търсене, разбира се, поражда и нарастващо предлагане. Все повече компании произвеждат пречистватели и потребителят се оказва в море от изобилие, което определено затруднява избора. Как да изберем правилния пречиствател за въздух и кои са важните критерии при избора на този вид електроуреди? Вижте насоките на специалистите.

С каква филтрираща система е пречиствателят?

Основната задача на пречиствателите за въздух е (логично) да пречистват въздуха. Затова най-важният критерий при избор на подобно устройство е да подберете подходяща, ефективна филтрираща система, чрез която се осъществява самото пречистване. В изобилието на пазара се отличават няколко водещи филтриращи системи, като ще се спрем подробно на две от тях.

HEPA филтър

HEPA идва от английското “High-efficiency particulate arrestance”, или в превод Високоефективно задържане на частици. HEPA е определено лидерът на пазара. Използва се от редица реномирани марки за производството на широка гама от пречистватели за въздух. Този вид филтрация успява да филтрира частици с размер от 0.3 микрометра и по-големи. Това включва фини прахови частици, алергени, домашен прах, полени и други. Ефективността на HEPA филтрацията по данни на производителите възлиза на 99.97%. Няма как да сбъркате, ако изберете устройство с този вид филтрация.

e2f филтър

Наименованието идва от “Electret film filter”. Напоследък се налага като основна конкуренция на HEPA технологията, като има някои съществени предимства пред нея. E2f филтрацията улавя частици до 0.1 микрометра, което означава, че за разлика от HEPA филтъра, улавя голяма част от вирусите, както и някои бактерии. В нашето съвремие това е от голямо значение. Пречиствателите за въздух с E2f филтър се справят по-добре и с алергените от домашни любимци, мухъл, плесени, гъбички и някои миризми. Може би най-големият плюс на южнокорейската технология обаче е възможността за пречистване на въздуха с голяма успеваемост от определени вредни газове, като въглероден оксид (CO), изгорели газове от транспорта (NOx, SOx), летливи органични съединения (VOCs), толуен, формалдехид и други.

В онлайн магазин Викиват – vikiwat.com – ще откриете пречистватели за въздух и с двата вида филтрация и може да направите оптимален избор.

Капацитет на пречиствателя за въздух

Изключително важно е да съобразите възможностите на пречиствателя с размера на помещението, в което ще го използвате. За да се ориентирате, устройствата обикновено имат характеристика наречена CADR (clean-air delivery rate). За помещения с размер 10-20 кв. м. се препоръчва избраният пречиствател да е с CADR поне 50. По-големи помещения ще изискват значително по-мощен пречиствател, или употребата на няколко по-малки устройства. Често производителите директно препоръчват пречиствателите си за даден размер (или обем в куб.м.) помещения.

Цена

Разбира се, ако следвате максимата „Колкото по-скъпо, толкова по-добре“, едва ли ще сбъркате. Цената на пречиствателите варира в сериозни граници – от няколко десетки до няколко хиляди, но цената е пряко обвързана с капацитета на устройството, екстрите му, марката и други подобни детайли. Не е нужно да закупувате най-скъпия уред на пазара, за да го използвате в малко по размери и не особено замърсено като атмосфера помещение. Затова и Ви даваме всички критерии отделно, за да може да направите информиран избор и да подберете оптималното устройство за конкретните Ви нужди.

Енергоефективност

Това си е важен критерий при избора на всеки електроуред, особено на такъв, като пречиствателя за въздух, който се предполага, че ще работи често и продължително, а защо не и постоянно. Устройство с мощност 5-10W, при работа 24/7 ще прибави няколко лева към месечната Ви сметка за електричество, докато уред с мощност 50-100W ще натовари бюджета с няколко десетки лева.

Консумативи и поддръжка

Важен въпрос, касаещ месечните разходи е и какви консумативи използва пречиствателят, колко са скъпи и колко често е нужна подмяната им. Задължително се поинтересувайте от този аспект на избора, за да не осъзнаете по-късно, че поддръжката на устройството ви струва неприятна сума пари и то неприятно често. На пазара има високоефективни устройства, чиито филтри се почистват с прахосмукачка, мият, перат или други подобни дейности, чрез които се удължава в пъти периода им на употреба. Ако разходите за консумативи Ви притесняват, добре е да се ориентирате към подобен вид пречистватели за въздух.

Шум

Нивото на шум на всеки електроуред е важно, но на уреди като пречиствателя за въздух е от особено значение. Това е уред, който може да работи докато в помещението се спи, работи, гледа телевизия и други ежедневни дейности. Ако нивото на шум е неприятно високо, определено ще предизвиква дискомфорт и може дори да доведе до нежелание да го включвате. Разбира се, производителите са наясно, че това е битов електроуред и едва ли ще срещнете на пазара устройство с ненормално високо ниво на шум. Все пак е добър допълнителен критерий за решение, ако се колебаете между няколко сходни по другите показатели устройства.

Автентичност

Ако уредът е с патентована технология, като HEPA или e2f, уверете се, че действително се сдобивате с автентично устройство. За целта се доверете на доказани производители и сериозни търговци. Редица недобросъвестни марки използват евтини маркетингови трикове за заблуда, като използват в описанието на продуктите си термини като e2f type filter, HEPA type filter, HEPA like. Тези термини просто прикриват факта, че технологиите, които използват не са лицензирани и най-вероятно не отговарят на критериите на лицензираните технологии.

Дизайн

Дизайнът е от слабо значение за функционалността на пречиствателя за въздух, затова сме го поставили на последно място. Със сигурност обаче не е без значение как изглежда устройство, което ще поставите на видно място в хола, всекидневната, спалнята или офиса си. Просто всеки ще приоритизира дизайнът толкова, доколкото естетиката и интериорният дизайн са му важни.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)