Grasshopper

Grasshopper – приложение, с което се учим да програмираме

Вътрешният инкубатор на Google, Area 120, пусна следващата си разработка: мобилно приложение за начинаещи, наречено Grasshopper. То ще учи начинаещите програмисти как да пишат JavaScript чрез кратки уроци на техния iPhone или устройство с Android.

Целта е ентусиастите да придобият базови умения и да научат основните понятия в материята. Така те ще могат да предприемат следващите стъпки в обучението си- независимо дали става дума за онлайн курсове, посещаване на bootcamp или игри в Grasshopper, където могат да създават интерактивни анимации.

Концепция

Подобно на други проекти на Area 120, приложението Grasshopper е създадено от малък екип от служители на Google, които са имали личен интерес към работата по него.

„Програмирането се превръща в съществено умение в наши дни. Искаме да дадем възможност на всеки да се учи, дори когато е много зает“, пишат от компанията. „Ние направихме Grasshopper, за да помогнем на хора като вас да се занимават с програмиране по забавен и лесен начин.“

Area 120 вече е на малко повече от две години. Дъщерната компания вече пусна неща като Advr, рекламен формат за VR; личен стилист Tailor; емоджита Supersonic; услуга за намиране на работа в Бангладеш, инструмент за резервации, наречен Appointments; и приложението за гледане в YouTube „UpTime“.

Целта на инкубатора на Google е да задържа талантливи инженери, които иначе са искали да напуснат компанията, за да работят по собствените си проекти.

Самото име Grasshopper отдава почит към пионера в програмирането Грейс Хопър. Самото приложение предлага поредица от курсове, като се започне от „Основите“, където потребителите научават как функционира кодът, както и богата терминология. Следват още два курса, където програмистите се научават да рисуват фигури, използвайки библиотеката D3, а по-късно създават по-сложни функции, използвайки D3.

Курсовете са проектирани като серия от пъзели и викторини, които все повече се усложняват, обяснява Лаура Холмс, основател на Grasshopper. Също така са включени мотивационни характеристики като постижения и индикатори за напредъка.

Приложението Grasshopper вече е достъпно по целия свят както на iOS, така и на Android, но само на английски език.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.