Google слагат край на Stadia в началото на 2023 г.

Минаха близо 3 години откакто платформата за стрийминг на игри Stadia стана официално достъпна в някои държави. За жалост, използването и интересът към платформата бяха в пъти по-малки от очакваното. Това е главната причина, поради която от Google слагат край на Stadia.

Разбира се, че това няма да стане веднага, а в началото на 2023 г. До 18-и януари потребителите ще имат достъп до библиотеките с игри. Главният мениджър на стрийминг програмата, Фил Харисън, увери че ще бъдат върнати средствата на потребителите. Това означава, че всеки, който притежава хардуер, игри и/или аддоните към тях, закупени през Google Store ще получи парите си до средата на януари, като забавяне не е изключено. Два месеца преди обявяването на прекратяването на гейминг платформата, имаше слух, че това ще се случи, но от компанията отхвърлиха това твърдение.

Въпреки съдбата на Stadia

Дори с ресурсa и инфраструктурата, с които разполагат разработчиците, така наричаният „Netflix за игри“ не успя да се задържи особено дълго. Замисълът на Stadia беше геймъри да играят игри чрез облачна технология, без да теглят и инсталират игрите. Естествено, поддръжката на такъв тип услуга не е евтино, следователно не всеки може да си я позволи. Една от причините, поради която не се достигна очаквания брой хора, е точно това.

Компанията няма намерение да спре с полагането на усилия и инвестиции за привличане на повече геймъри. Напротив, те виждат възможност в това да приложат технологията за стрийминг на игри в различни насоки. За пример може да вземем YouTube и Google Play, както и някои от челните фирми в гейминг индустрията. Фактът, че Google слагат край на Stadia по-късно от очакваното, доказва че компанията се опита да запази проекта жив, въпреки финансовите затруднения и загуби, които изпита.

Google слага край на Stadia.

Гробището на Google

Такъв е прякорът на популярен уебсайт, в който може да срещнете имената на други прекратени проекти като Google Play Music или YouTube Gaming, който беше доста използван, но въпреки това не успя да се задържи в интернет пространството. Ако все пак сте любопитни и искате да разберете имената на всяка платформа, убита от Google, може да посетите уебсайта killedbygoogle.com. В него може да видите стряскащо количество имена.

В случай, че искате да сте в течние с новостите в гейминга, то тогава Ви каним в Гейминг Зона. Това е нашата официална фейсбук група, в която може да споделите какво мислите за случващото се с Google Stadia.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.