Fitbit Ionic е различен, но не напълно.

Когато Fitbit решиха да направят „умен“ часовник, вече бе прекалено късно. Годината беше 2014 и Apple вече бяха обявили техния продукт на ежегодната си конференция. Android Wear вече бе на път да завърши екосистемата си от часовници и Pebble бяха на пазара от години. Тук идва мястото на fitbit Ionic.

Пътят към Fitbit Ionic

Междувременно, Fitbit бяха заети да вадят генерация след генерация фитнес тракери, които да залепите на китките си. Всяка година компанията правеше подобрения по продуктите си – автоматично засичане на сърдечен ритъм, по-тънки каишки, продължително следене на действията и следене на количествата кислород. Когато компанията показа своя модел Blaze през 2015, всички решиха, че това е първият смарт часовник, който виждаме от тях. „Не твърдим, че това беше смарт часовник, но много хора го възприеха така.„, коментира James Park, съосновател и генерален директор на Fitbit.

Снимка на Fitbit Ionic

Не, не беше. Поне не в сравнение с най-новия продукт на компанията – Fitbit Ionic, който ще видим на пазара през октомври. Устройството на стойност 300 щатски долара прави доста от нещата, които хората очакват от един смарт часовник. Чрез него можете да слушате музика, да правите мобилни плащания, показва известия от телефона ви и други. Все пак е рано да се нарече ръчен компютър. Устройството прилича на смесица от Apple Watch и минималистичен фитнес тракер.

Снимка на Fitbit Ionic

Смарт часовник или фитнес аксесоар?

След години следене на това как другите компании се мъчат да открият смисъла на съществуване на устройството, наречено „смарт часовник“, Park достигна до своето заключение. Устройствата на Fitbit трябва да имат строго определена цел и функционалност. „Това, което виждахме на пазара, беше просто устройства с технология, която търсеше проблеми за решаване.“,  коментира той. „Потребителите бяха объркани и не разбираха функцията на един смарт часовник, когато първо излязоха на пазара.“ Те решиха, че фитнес програмите са най-важната и полезна част от тези часовници. И така компанията се зае със задачата да създаде именно часовник, който да има за цел да следи всички фитнес показатели. На второ  място са всички останали функции.

Снимка на Fitbit Ionic

Дизайн

Както повечето продукти на компанията, Fitbit Ionic изглежда като миниатюрен телевизор. Правоъгълен дисплей в квадратна рамка, всичко залепено за удобна гривна. Jonah Becker, оглавяващ дивизията отговорна по дизайна, черпи вдъхновение от марсианския пейзаж и фантастичните филми. Това му позволява да придаде футуристичен облик на Fitbit Ionic. „Има доста фактори, които включват поглед в миналото в усилията да направим един смарт часовник близък по усет до това, което баща ви е имал преди 30 години. Чувствахме се, че работим доста на сигурно.“ Макар и не много елегантен, дизайнът на Fitbit Ionic не изглежда напълно като нещо, взето от строеж. Джаджата е изработена така, че спокойно да може да се носи през цялото денонощие без да бъде натрапчива. В допълнение към това, батерията, която издържа до 4 дни, може да направи това напълно възможно.

Снимка на Fitbit Ionic

Характеристики

Самата батерия е вградена в часовника, заедно с акселометъра, антените за GPS, Bluetooth модула и NFC чипа, който позволява мобилни плащания директно чрез часовника. В долната част на устройството ще намерите оптични сензори, които му позволяват да следи сърдечния ритъм. Fitbit Uinic използва технология, наречена PurePulse, която следи сърдечния ритъм чрез осветяването на китката със зелена светлина. Тъй като кръвта поглъща зелената светлина, фотодиодите в долната част могат да определят колко от светлината се поглъща. При всеки удар на сърцето се получава завишено поглъщане на зелена светлина.

Снимка на Fitbit Ionic

Сензорът, който засича три отделни дължини на вълната, може да събира по-детайлна информация като количеството кислород в кръвта. По този начин Fitbit Ionic може да наблюдава начина, по който дишате и да подпомогне при бъдещи предварителни диагнози, като например проблеми със съня.

Отворена екосистема

Тези сензори ще бъдат достъпни за програмистите, които искат да създадат програми, използващи данните от часовника. Fitbit ще си партнира с 4 основни програми при първоначалното представяне на устройството на пазара: Pandora, AccuWeather, Starbucks и Strava. Все пак, всеки програмист може да създаде програми за часовника, които да предложи на потребителите в „галерията с програми“.

Дали ще успее?

Макар Fitbit да определят Ionic като фитнес аксесоар, потребителите неизбежно ще го сравнят с вече популярните марки за смарт часовници. При цена от 300 щатски долара, това би било напълно в реда на нещата. Предстои да видим дали Fitbit ще успеят да се разграничат от останалите конкуренти на пазара.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.