Умни обувки

Verily желае да създаде умни обувки, които следят теглото и паданията

Дали става дума за умни часовници или умни обувки, все повече технологични компании внедряват функции за следене на паданията

Посестримата компания на Google – Verily иска да създаде интелигентна обувка, която следи теглото и паданията на своите потребители, съобщава CNBC. Според информацията фирмата желае да намери партньори за разработване на обувката и за снабдяване на пазара с нея. Дотогава обаче ще мине известно време, понеже разработките се намират в твърде ранен стадий.

Наблюдава се тенденция паданията да представляват все по-голям интерес от разработчиците на уелнес уреди. Популярността на подобни възможности нараства, като дори Apple Watch добави тази функция. За всичко това има логика. Оказва се, че паданията са причина номер едно за наранявания и смътни случаи сред по-възрастните американци. Данните са предоставени от центрове за контрол и превенция на заболяванията. Предотвратяването на паданията може да спаси живота на много хора.

Умни обувки са само част от разработките на Verily

Verily се нарича бившата компания Google Life Sciences. Нейни разработки включват контактни лещи за хора, страдащи от далекогледство, и специална лъжица, предназначена за страдащи от двигателни нарушения. Фокусирането върху създаването на интелигентни обувки е някак логично продължение на мисията на Verily да подобрява живота на хората.

Verily не е единствената компания, която се занимава с разработката на подобни чепици. E-VONE произвежда умни обувки, и то в 26 различни стила. Техните сензори ще уведомят някого, ако паднете.

И Verily, и E-VONE са изправени пред общ проблем – не са много хората, които биха носили едни и същи обувки всеки ден. Трябва да отбележим и че голяма част от хората не носят обувки, когато не са навън.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg