StarCraft Bisu vs Jaedong
Bisu vs Jaedong

StarCraft Bisu vs Jaedong

Измина повече от седмица от Blizzcon 2017 и след множеството невероятни новини от събитието, не останаха много неща, които да не са отразени. Представихме новините от събитието, свързани с Heroes of the Storm, Hearthstone, World of WarCraft, Overwatch  и разбира се – StarCraft и StarCraft II. Както прогнозирахме, Blizzard организираха турнир, с който да привлекат още внимание към StarCraft: Remastered. Ние лично не се сещаме за по-добър начин да го направят, от един невероятен шоумач. Както обещахме в статията за ревю на новините около StarCraft вселената от Blizzcon, сега ви представяме този сблъсък – Bisu vs Jaedong.

Bisu vs Jaedong

Кой е Bisu?

Kim „Bisu“ Taek Young „The Revolutionist“ е професионален играч по StarCraft от Южна Корея. Неговата раса е Protoss и в златните години на играта се състезаваше за отбора на SK Telecom T1. Той е един от най-известните StarCraft играчи и може би най-добрият Protoss. Трите титли от MSL и неговите нетрадиционни за времето си стратегии (особено PvZ) му печелят прякора „The Revolutionist“ (Революционерът). От Ноември 2016 година (сезон 2) насам Bisu се състезава в Afreeca StarLeague и все още е сред най-добрите играчи по StarCraft. В сезон 2 Bisu завършва пети, в сезон 3 – трети, а в последния сезон – отново трети.

Bisu

Кой e Jaedong?

Lee „Jaedong“ Jae Dong „The Tyrant“ е професионален играч по StarCraft, отново от Южна Корея (каква изненада!). Неговата любима раса е Zerg и в миналото играеше за отбора на Team 8. Jaedong е един от най-добрите Zerg играчи и има множество страхотни серии, особено в ZvT и ZvZ. Той постига толкова много поредни победи през 2007 година (12 поредни победи срещу Terran и 12 поредни победи срещу Zerg), че започват да го наричат The Tyrant (Тиранина). В края на миналата година (сезон 2) Jaedong се включи също в Afreeca StarLeague. В сезон 2 той завършва четвърти, в сезон 3 – 12-ти, а в последния сезон e отново 12-ти.

Jaedong

История на сблъсъка Bisu vs Jaedong

Началото на кариерите на Bisu и Jaedong до голяма степен съвпадат (Сезон 2008-2009 носи MVP награди и на двамата) и въпреки това сблъсъците между тях не са толкова много. В периода 2007-2010 година двамата са изиграли общо 17 срещи, от които Jaedong е спечелил девет, а Bisu – останалите осем.

Bisu vs Jaedong History

Ultimate Title Fight: Bisu vs Jaedong

Невероятната история на тези двама страхотни играчи и това, че в момента ги считат за едни от най-великите StarCraft професионалисти, е една от причините Blizzard да се спрат именно на тях. Друга причина е, че и двамата съвсем скоро ще сложат край на професионалните си кариери като геймъри, тъй като догодина за тях предстои задължителната казарма в Южна Корея. Наградният фонд на турнира е 25 000 долара, което не е много за ветерани като тях, но не е и малко.

Bisu vs Jaedong StarCraft Remastered

Вероятно и за двамата това ще е последният турнир с такъв голям залог, не само като сума. Голяма част от феновете на StarCraft, които редовно следят Afreeca StarLeague, прогнозираха, че мачът Bisu vs Jaedong вероятно няма да е много интересен. Техните очаквания бяха за победа с 3-0 в полза на Bisu. И все пак, какво се случи на The Ultimate Title Fight: Bisu vs Jaedong?

Bisu vs Jaedong Game 1

Първа игра Bisu vs Jaedong

Горе вляво започна Bisu, а Jaedong беше в противоположния долен десен ъгъл. Първият отвори с pylon и forge при близкия expand, а последният се опита да отвори с бърз expand, но probe-ката на Bisu успя да убие един дрон на Jaedong.

Zerg-ът се опита да осъществи контрол с няколко zergling-a и пусна бързо втори expand. Jaedong зададе Lair, но Bisu успя да я види навреме. И двамата се ориентираха към въздушни единици, като Protoss-ът се опита да ги комбинира с Dark Templar, а Zerg-ът – с hydras.

За негово съжаление този ход беше очакван и един Overlord с няколко Zergling-а се справиха навреме. За сметка на това вторият Dark Templar успя да убие няколко drone-a и така да даде предимство на Bisu.

Jaedong изпрати всичките си hydra-и в опит да обсади Protoss-a. В този момент последният имаше пет Corsair-a и с тях успя да убие няколко Overlord-a. Bisu изкара няколко High Templar-a и ликвидира опасността.

Макрото на Protoss-a оказваше влияние и играта упорито се движеше в негова полза. Jaedong се опита да наложи обсада с lurker-и и hydra-и, но няколко добри psionic storm-a и играта за него приключи безславно. 1-0 в полза на Protoss-a!

Втора игра Bisu vs Jaedong

Втората игра се проведе на небезизвестната карта Crossing Fields. Bisu започна близко до горния десен ъгъл, а Jaedong започна отново срещуположно. Protoss-ът отвори с pylon с изненадваща локация – в базата, и бързо продължи със safe expand. Zerg-ът от своя страна традиционно за картата стартира с два expand-а.

Bisu продължи с бърз Stargate, а междувременно Jaedong стартира своя Spire. Макар че Protoss-ът отвори по различен начин, в крайна сметка той отново заложи на Corsair-и и отново уби няколко Overlord-a. Jaedong тръгна да атакува с множество hydra-и, но Bisu жертва група от Zealot-и, за да убие още Overlord-и.

В този момент той изкара Dark Templar, с него и psionic storm от един High Templar успя да убие множество hydra-и, спирайки атаката на Zerg-a. Все пак Jaedong успя да убие почти всичките Corsair-и на Bisu и сякаш изглеждаше, че нещата вървят в полза на Jaedong. Protoss-ът натрупа малко армия и се опита да напредне към четвъртия expand на Zerg-a, но последният го пресрещна с множество hydra-и.

Докато тази битка се водеше, славният Dark Templar нахлу в базата на Jaedong и изби над 13 drone-a, причинявайки сериозни вреди на икономиката му. Макрото на Protoss-а отново започна да оказва сериозно влияние и около 14-тата минута от тази игра популацията беше 150 срещу 100 в полза на Bisu! След това двамата си спретнаха здрава битка в продължение на около две минути, в която по-силното макро просто надделя. 2-0 в полза на Protoss-a!

Трета игра Bisu vs Jaedong

Мнозина вече виждаха трета победа за Bisu! Jaedong трябваше да впрегне всички свои сили, за да успее да противодейства и да спечели тази игра. Третата игра се проведе на картата Blue Storm, любима на много от феновете на StarCraft. Jaedong беше в горния десен ъгъл, а Bisu в противоположния. Protoss-ът отново отвори с pylon извън базата както в първата игра. Zerg-ът стартира агресивно, отваряйки със Spawning Pool.

Bisu се постара да забави максимално expand-a на Jaedong, но това му коства една probe-ка. Междувременно Protoss-ът отговори с forge и expand. Zerg-ът се опита да атакува expand-a на Bisu, но тъкмо photon cannon-ите бяха готови.

Jaedong събра още малко Zergling-и и успя да пробие блокадата, вкарвайки няколко от тях в базата на Bisu, след което успя да убие няколко probe-ки. Освен това, през това време Zerg-ът зададе Lair и нов expand долу вдясно.

Protoss-ът не изневери на себе си и отново зададе Stargate, съвсем очаквано Jaedong отговори със Spire. Bisu се опитваше да разкрие какво прави Jaedong, но последният умело прихващаше всичките Zealot-и и ги изолираше, убивайки ги за нула време.

Точно в този момент (6:00) Zerg-ът събра всичките свои Zergling-и и нападна expand-a на Protoss-a. Първият успя да пробие блокадата на втория за пореден път, слагайки край на играта. Победа за Jaedong и резултат 2-1 в полза на Bisu.

Четвърта игра Bisu vs Jaedong

Jaedong успя да се върне в играта и всички очакваха с нетърпение как Bisu ще реагира. Четвъртъта игра се проведе на картата Tau Cross. В горен десен ъгъл беше Zerg-ът, а Protoss-ът беше вляво по средата. Bisu отново отвори с pylon при зоната за expand, a Jaedong отново отвори агресивно със Spawning Pool.

Protoss-ът си взе поука от предната игра, бързо отвори с forge и успя да забави expand-a на Zerg-a с няколко секунди, задавайки своя собствен по същото време. Jaedong бързо пусна втори expand вдясно в средата и Lair.

Едва ли ще ви изненадам, ако ви кажа, че двамата играчи продължиха съответно със Stargate и Spire. С излизането на първия Corsair, Bisu бързо успя да намери Overlord и да го ликвидира, supply block-вайки Jaedong поредна игра.

Protoss-ът стартира Robotics Bay, а през това време Zerg-ът продължи да вади Zergling-и и Hydra-и. Jaedong осъзна, че Bisu има прекалено малко Zealot-и и го натисна, бързо сломявайки всичката му защита. Последният беше инвестирал прекалено много ресурс в tech и позволи на Zerg-a да го победи в макрото. Страхотна победа за Jaedong и 2-2!

Bisu vs Jaedong

Пета игра Bisu vs Jaedong

Вече всички в залата чакаха с нетърпение развръзката на тази финална серия! Въпреки че в първите две игри Bisu изглеждаше доста солиден, Jaedong успя бързо да се върне в мача. Последната, пета игра щеше да реши този невероятен сблъсък. Тя се проведе на картата Circuit Breaker, страхотна карта за макро игри. Protoss-ът стартира в долен десен ъгъл, а Zerg-ът – в горен десен.

Jaedong стартира доста агресивно с доста бърз Spawning Pool. За късмет на Bisu, той успя да нацели стартовата локация на Zerg-a и да разкрие неговите планове доста бързо. Той веднага отговори с forge на pylon-a към първия expand.

Jaedong от своя страна зададе два бързи expand-a. Междувременно той успя да убие probe-ката, която разкриваше. В този момент Zerg-ът реши да заложи на All-in и започна да произвежда масово Zergling-и.

За втори път обаче късметът се усмихна на Bisu и той предусети какво ще се случи. Затваряйки всички дупки в стената си, той принуди Jaedong да се предаде след няколко неуспешни опита! GG! Страхотна серия и заслужена победа за Bisu!

ASL – Afreeca StarLeague сезон 4

Ако си падате по StarCraft турнири и сте пропуснали Afreeca StarLeague, силно ви препоръчваме да видите ревютата на нашия екип за сезон 4.

Не пропускайте да споделите с нас дали проявявате интерес към следене на повече турнири! Не само за StarCraft: Remastered, но също и за други игри!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.