Moira new hero Overwatch

Moira е най-новият герой в Overwatch

Кога е най-подходящото време за обявяване на нов Overwatch герой, ако не в разгара на Blizzcon 2017. За пореден път в продължение на три дни светът беше Blizzard, а в един от тези дни беше обявена и най-новата героиня в мегахита-шуутър Overwatch. Тя се казва Moira и е стрелкови съпорт с умения за лекуване, причиняване на болка и телепортиране. 

Кратко резюме

Moira е била учен от висок ранг в редиците на Overwatch, преди организацията да се разцепи. Поради прекалена амбиция и незачитане на научната етика, Moira бива умишлено забавяна в изследователската си дейност. В един момент тя започва да експериментира върху Габриел Рейес (Reaper), давайки му умения на засилена клетъчна регенерация. Силно се загатва и за други нейни „опитни зайчета“ – Genji, Sombra и Widowmaker.

В друг момент Moira започва работа за терористичната организация Talon, която е и дом на героите Doomfist, Widowmaker и Sombra. От описанието и визията на уменията й, излиза че тя специализира в сферата на „биотичните“ технологии и генетиката. Вероятно именно нейна е разработката на biotic field технологията, която дава възможност на Soldier 76 да лекува съотборниците си.

Изключително иновативна геймплей механика

Blizzard за пореден път доказват изобретателността си, що се отнася до иновативната и открояваща се геймплей механика. Moira има два режима на стрелба – лява ръка, която генерира лекуваща енергия под формата на газообразен лъч. Насочен към съотборници, този лъч възстановява жизнените им точки с около 80 всяка секунда.

Дясната ръка на лудата докторка генерира лилав лъч на смърт и разложение. Този лъч много наподобява светлинния лазер на Симетра. Насочен към противници, този режим на стрелба нанася щети в размер на 40 в секунда, както и възстановява собствената кръв на Moira! Звучи наистина зловещо…

В допълнение към двата режима на стрелба, новият герой има и алтернативна употреба на биотичните си умения. Тя може да създаде средноголяма сфера с ефектите на лекуващия си газ или на лилавия лъч разложение. Съответно – лекуващата сфера се придвижва доста бавно в продължени на 10 секунди, или докато не излекува общо 300 точки кръв на всички съотборници в обсега й.

Поразяващата лилава сфера нанася щети на всички противници в обсег, в рамките на 10 секунди или докато не нанесе общо 200 точки щета. И двете сфери могат да отскачат от стени и препядствия.

Тъй като Moira не използва муниции за стрелбата си, лекуващата й ръка изхабява собствен ресурс, който е визуализиран чрез намаляващ метър, залепен отдясно на мерника. Този метър бързо се изчерпва, но за сметка на това много бавно се зарежда сам. В същото време поразяващата ръка на Moira зарежда този метър по-бързо, ако нанася щети на даден противник.

Тоест – този герой печели повече от балансираното използване на лекуване и нанасяне на щети, отколкото само на едното от двете. От Blizzard успяват да мотивират играчите да се концентрират не само върху лекуването на съотборниците, но и върху нанасянето на щети на противниковия отбор. Това е нещо нечувано като стил на игра със съпорт герой!

За да нанася щети обаче, Moira трябва да бъде близо до разгарящите се битки. Тя има 200 кръв, което е крайно недостатъчно за герой с регулярно участие в масови сражения. Затова Jeff Kaplan и компания са снабдили Moira с метод за бързо придвижване из картата, както и бърз отбой, ако е нужно. Този метод се нарича Fade, и много ни напомня на shadow step „магията“ на Reaper.

Fade представлява бързо дематериализиране и появяване наново няколко метра от мястото на извършване на умението. Своеобразен телепорт, Fade дава на Moira известна „здравословна“ мобилност, която да компенсира ниската кръв и ограниченото нанасяне на щети. Времето за презареждане на това умение е 6 секунди – ще може да се ползва често.

Черешката на тортата

Ултиматът на Моира е дебел, сочен лъч енегия, наречен coalescence (срастване) – в продължение на цели осем секунди тя изстрелва този лъч, който е едновременно лекуваща енергия и поразяваща такава. Насочен към съотборниците, coalescence възстановява 140 точки щета всяка секунда, а запратен към враговете – нанася 70 точки щета на секунда! Обхватът му е 30 метра, а докато бива използван, Moira не само може да се движи, но и има леко увеличена бързина!

Забравихме да споменем – този лъч минава през бариери и щитове – правете си сами изводите…

Нещо ново, нещо старо, или нещо не толкова оригинално

След малко по-задълбочен анализ на Moira, няколко неща ни правят впечатление. Тя е антипод на Mercy – инересува се само от студената наука и научния прогрес в името на личните облаги. Освен лекуване, тя има способността да унищожава плътта на клетъчно ниво.

В същото време, Moira борави с биотични сфери – почти като Zenyatta, който ползва механични сфери с много подобни действия (едната му сфера лекува, другата увеличава нанесените върху противника щети). Отгоре на всичко това, новият хийлър на Талон може да се телепортира на кратки разстояния, подобно на shadow step умението на Reaper.

След всичко казано дотук, излиза че Moira има нещо в себе си от трима други герои на Overwatch. Може дори да заявим смело и приликата й с Mei и Symmetra по отношение на базовите атаки. Дали това е напълно търсен и осъзнат ефект от страна на Blizzard, можем само да гадаем. Но пък със сигурност ни се струва, че любимите ни разработчици като че ли се изчерпват откъм концептуални идеи.

Във всички случаи, новият лекуващ съпорт герой в Overwatch ще бъде адски забавен за игра. Ще простим бедния образ на Moira заради изключително иновативния й геймплей! А една новина от последните минути е, че Моира вече е налична за игра в Public Test Realm-a на играта. Пробвайте я, а в коментарите ни кажете какво мислите по въпроса!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Гайдов

Геймър до мозъка на костите си, книжен човек, завършил Книгоиздаване в СУ, в свободното си време пише сценарии за късометражни филми и се занимава със семейния пчеларски бизнес. RPG - маняк, умира си за добра и оригинална история, независимо под каква форма. Любител на качественото фентъзи, фантастика и приключенска литература.