Afreeca Starleague

Afreeca Starleague четвъртфинал

Четвъртфиналната фаза на турнира Afreeca Starleague се проведе от 15 до 24 октомври, но чак сега успявам да напиша подробна статия по въпроса. Ето какво се случи там.

 

Правила на играта

 

В четвъртфинала и нагоре се играе по схемата „best of 5“, т.е. изиграват се 5 игри, докато някой спечели 3 от тях. Разбира се, възможно е да бъдат изиграни само 3 или 4, ако единият противник събере 3 победи преди последната игра.

Картата Gladiator
Картата Gladiator

В игрите се използват картите Crossing Field, Gladiator, Fighting Spirit и Gold Rush, като в последната игра се повтаря една от другите карти на случаен принцип. Всеки играч може да забрани една от картите, но само за последната, пета игра.

Gladiator се използва за първи път в този турнир и е специфична с това, че играчите стартират в ниското, като близо до тях има рампа. Тази рампа може да се използва от техния противник, който да ги обстрелва от височина, затова трябва бързо да бъде завладяна и контролирана, за да не позволи инвазия оттам. Коментаторите кръстиха тази карта Pizza Slice Map, защото прилича на резенчета от пица и упорито се опитват да налагат това название.

 

В четвъртфинала се състезаваха два терана, два протоса и четири зерга

 

В четвъртинафинала се изиграха четири срещи. В тях участваха общо два терана, два протоса и четири зерга. Как се стигна дотук – може да видите в статиите ми за шестнайсетина и осминафиналите.

 

Hero (Z) срещу Soulkey (Z)

 

Играта Hero срещу Soulkey беше много оспорвана и завърши с резултат 3:2. Предвид че бяха ZvZ, отделните игри не продължиха много дълго, но победителят не беше ясен до последно. Коментаторите дори се шегуваха, че тяхното говорене между игрите продължава най-дълго, след това по продължителност следват рекламите, а най-кратки са ZvZ-тата.

"Правете зерглинги, а не война". А после със зерглингите какво да правим?
„Правете зерглинги, а не война“. А после със зерглингите какво да правим?

И петте срещи бяха много оспорвани. В първите две игри победата се падна на този, който успя да избие пръв най-много дронки на противника си. В третата игра, на Crossing Field (картата за двама), Hero успя да скрие няколко зерглинга, с които да направи поразии в базата на Soulkey и това му спечели играта. В четвъртата игра Hero тормози Soulkey пред цялото време, но той някак оцеля, изби му работниците и стигна до скърджове, с което и спечели. В последната игра Hero успя да запази живи няколко муталиски, с които да разпердушини противника си.

 

Larva (Z) срещу Rain (P)

 

Останалите игри бяха по-малко оспорвани и завършиха с резултати 3:0 или 3:1. Larva победи протоса Rain и за пръв път се класира на полуфинал. Rain е от топ играчите на Starcraft 2, върнал се към Broodwar, който се представя учудващо силно на Broodwar.

Larva след победата срещу Rain
Larva след победата срещу Rain

С изключение на първата игра, Larva се държа доста дефанзивно, което обаче му помогна. Rain беше агресорът, но срещу окопал се зерг това беше безполезно и дори вредно. В първата игра Larva спечели с ръш и прокси хатчъри. Втората я спечели Rain като Larva този път беше в бяло и приличаше на хлебарка-албинос. Следващите две игри се проточиха и бяха спечелени от окопалия се Larva срещу постоянно прииждащите армии на Rain.

Bisu и Flash победиха опонентите си, съответно Baxter и Mind, без загуби, което ги класира на полуфинал един срещу друг. За Mind като теран беше много трудно да устои на поривите на бога Flash, а Baxter беше смятан за най-слабия играч (и най-слабия зерг) на осмина и четвъртфинала на Afreeca Startleague, но класирането му на четвъртфинал доказа, че това не е вярно.

 

Bisu (P) срещу Baxter (Z)

 

Bisu има фенки от различни националности
Bisu има фенки от различни националности

Bisu тормозеше Baxter с корсарите – техника, измислена от него, докато му убие овърлордовете. След това влизаше в базата му с един ДТ (дарк темплар) и изтрепваше всички работници, особено ако Baxter не забележеше навреме. С голямата армия пък отвличаше вниманието на армията на Baxter, така че дори той да победи в битката, после се оказваше, че вече няма работници и Bisu го побеждаваше заради по-силната си икономика.

 

Flash (T) срещу Mind (T)

 

И феновете на Mind могат да са креативни
И феновете на Mind могат да са креативни

През две от трите игри Mind се опита да ръшне Flash, но Flash удържаше всеки път. След това и двата терана изкарваха огромни армии, но микромениджмънта на Flash беше по-добър, както и вземането на решения, така че в крайна сметка той спечели и трите игри. И двете страни правеха вълчъри, танкове и авиация като за световно, а в последната Mind изкара и валкирии, но това не му помогна срещу Flash.

Полуфиналът се проведе на 29.10. и 31.10. Очаквайте скоро материал по въпроса.

P.S. Благодаря още веднъж на Ники за помощта!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.