2019 GSL vs the World основно изображение

GSL vs the World 2019 – летният супертурнир по StarCraft 2

Летният супертурнир по StarCraft 2 се завръща на световната сцена на електронните спортове на 15 август 2019 г. GSL vs the World 2019 ще продължи три дни (до 18-и август) и ще събере най-добрите 16 играчи от целия свят. Осем играчи от Южна Корея и осем играчи от Европа, Китай, Южна и Северна Америка ще премерят сили на бойното поле на StarCraft 2.

На миналогодишното издание на турнира, който се проведе в Сеул, Южна Корея, финландецът Йона „Serral“ Сотала победи гордите корейски представители на тяхна територия. Победа, която предвести неговото върховно постижение – спечелването на световната титла по StarCraft 2. Спечелвайки световното първенство, Серал се превърна в първия некореец, който печели престижното отличие в 20 годишната история на играта. Той също така бе и първият некореец, който печели голям турнир на корейска почва. От тогава насам корейските професионалисти отвърнаха на удара, като го отстраниха от провелите се в началото на 2019-а година супертурнири – IEM Katowice в Полша и WESG в Китай. Сега предстои решаващата стъпка по пътя на изкпулението за корейските играчи – да върнат купата на GSL срещу Света обратно в Корея.

Кои са участниците в GSL vs the World 2019 и как биват избрани те?

Седем играчи биват поканени да участват в турнира – трима от Южна Корея и четирима от останалите части на света. Другите девет играчи се избират чрез вот, направен от феновете на играта. Който събере най-много гласове, той получава възможност да покаже уменията си на сцената на GSL срещу света.

Южна Корея

Тази година поканените играчи от Южна Корея са представители на трите различни раси в играта – Теран, Протос и Зерг.

Чо „Maru“ Сионг-Джу

Южнокорейският теран феномен, който играе за най-силния южнокорейски отбор – Jin Air Greenwings – е добре познат на феновете на професионалния StarCraft 2 като най-младият южнокорейски играч в турнира GSL (Global StarCraft 2 League), който спечелва първата си игра, излъчена по телевизията, едва на 13-годишна възраст. Талантът на Мару достига своя връх през 2018-а година, когато прави нещо, което нито един играч не е постигал в историята на GSL – спечелва най-престижния турнир по StarCraft 2 на планетата четири поредни пъти.
Натрупаните от него суми от наградни фондове до момента са близо 773 000 щатски долара, като се нарежда на 5-о място в южнокорейската ранглиста за 2019 г.

Ким „Classic“ До-У

Считаният от мнозина за най-добрия Протос на планетата в момента, Класик е най-възрастният южнокорейски играч, играещ в GSL. Печели два поредни турнира GSL Super Tournament – първият от които се проведе през месец септември 2018-а година, а вторият – през месец април 2019-а. В началото на тази година Класик беше много близо до спечелването и на титла в GSL, но неговият сънародник – Мару, го победи на финала с резултат 2:4.
До момента Класик има 414 000 щатски долара от наградни фондове и се нарежда на 2-ро място в южнокорейската ранглиста за 2019.

Парк „Dark“ Рюнг-У

Дарк е един от най-страховитите и уважани Зерг играчи в дисциплината StarCraft 2. Негови прякори са „Финалният бос“ и „Убиецът на чужденци“ – прякор, идващ от почти перфектната статистика на Дарк срещу чужденци. Доскоро Дарк имаше и прякора „Некоронясаният крал“, ала това се промени със спечелването на първата му титла в GSL през месец юни 2019 г. На световното първенство през 2016-а, Дарк става втори, губейки на финала срещу теранския си сънародник – „Byun“ с резултат 2:4.
Дарк има 520 000 щатски долара от наградни фондове и се нарежда на 1-во място в южнокорейската ранглиста за 2019 г.

Останалите играчи, които ще представят Южна Корея са:

  • Ким „Stats“ Дае-йоб (Протос),
  • Джунг „FanTaSy“ Мюнг-хун (Теран),
  • О „soO“ Юн-су (Зерг),
  • Чо „Trap“ Сунг-хо (Протос)
  • и Джун „TY“ Тае-янг (Теран).

Останалият свят

Четиримата некорейски играчи, получили покана, са световният шампион Serral, най-добрият южноамерикански играч – SpeCial, най-добрият северноамерикански играч – Neeb, както и китайският първенец – Time.

Йона „Serral“ Сотала

Серал е финландски Зерг, играещ за финландския отбор Ence. Каквото и да се каже за Серал, ще е малко. Той впечатли всички и спечели сърцата на хиляди фенове по света с неговата изключително солидна, близо до перфектна механична игра. Серал няма загубен финал през 2018-а година, когато спечели всички четири големи турнира от системата World Circuit Series, превърна се в първия „чужденец“, спечелил голям турнир в Южна Корея, както и първия некореец, който печели титлата на световен шампион по СтарКрафт 2. Освен с успехите си, Серал печели симпатии и с изключителна скромност извън полето на СтарКрафт – черта, която контрастира на кръвожадния му непреклонен стил на игра. Някои от прякорите на Серал са – „Финландският феномен“ и „Нощтният крал“ – аналогия с героя от сериала „Игра на тронове“.
Към момента 21-годишният Зерг има натрупани 690 000 щатски долара от наградни фондове и заема 1-вата позиция в международната ранглиста.

Хуан Карлос „SpeCial“ Тена Лопез

Спешъл е 26-годишен Теран от Мексико. Той е известен с агресивния си стил на игра, силни механики и бързи реакции. Хуан Карлос живее от дълги години в Южна Корея, където тренира с най-добрите южнокорейски състезатели, което му помага да стане един от най-добрите Теран играчи в момента. Предпочита биологичната теранска композиция, като експлоатира нейната мобилност до максимален предел. Той има 313 000 щатски долара в банковата си сметка, натрупани от наградни фондове, и към момента заема 4-та позиция в международната ранглиста.

Алекс „Neeb“ Съндерхафт

Нийб е най-силният играч от региона на Северна Америка. Той е на 21 години и играе с Протос. Спечелва три поредни турнира от WCS системата през 2017-та година, като се превръща в първия играч, постигнал подобен резултат. Нийб се отличава със стратегическо мислене и феноменален контрол над своята армия. В момента той заема 3-та позиция в международната ранглиста и е събрал 457 000 щатски долара от наградни фондове.

Лий „Time“ Пеинан

Едва на 19 години, Тайм е най-силният играч по StarCraft 2 от Китай. Той играе Теран, като може да се справя еднакво добре както с биологичната, така и с механичната композиция на расата. Неговият талант все още не е достигнал пълния си потенциал и светът тръпне в очакване да види как ще се реализира той.

Рикардо „Reynor“ Ромтити

Макар и да не е сред поканените, няма как да не споменем и младата европейска суперзвезда – Рейнър. Той играе расата Зерг и е родом от Италия. Едва на 17 години, а вече има натрупани от наградни фондове над 100 000 щатски долара в банковата си сметка. През 2018-та година Рейнър стига до финал на WCS Монреал, където губи с резултат 3:4 срещу финландския Зерг – Серал. Макар и да загуби финала, Рейнър привлече очите на всички с това колко близо беше едно 16-годишно момче да отстрани Серал – играчът, който изглеждаше непроницаем в онзи момент. През 2019-та година Рейнър печели два финала срещу световния шампион – първо, на финала на WCS Winter Europe с резултат 4:3, а след това и на летния турнир от WCS системата, провел се в Киев, където Рейнър победи Серал на финала с резултат 4:2, осигурявайки си място на световните финали.
В момента Рейнър заема 2-ра позиция в международната ранглиста, а негов спонсор е гигантът „Ред Бул“.

Другите играчи, които ще представят останалия свят са:

  • Тобиас „ShoWTimE“ Сийбър (Протос),
  • Габриел „HeRoMaRinE“ Сегат (Теран),
  • както и полският Зерг Миколай „Elazer“ Огоновски.

Схема на GSL vs the World 2019

2019 GSL vs the World схема
Методът за продължаване напред е чрез директна елиминация.

Награден фонд

Наградният фонд на GSL vs the World 2019 е 82 000 щатски долара.

Може да гледате турнира на канала на GSL в туич:
Watch live video from GSL on www.twitch.tv

Кой ще победи според Вас?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Лъчезар Каменов