Финал на четвърти сезон на турнира Afreeca Starleague

На 7 и 12 ноември се изиграха последните две срещи от турнира Afreeca Starleague – битката за третото място – Bisu срещу Larva и големият финал – Flash срещу Hero. Ето какво се случи там.

Bisu (P) срещу Larva (Z)

След като Bisu спечели шоумача срещу Jaegong на Blizzcon, дойде време да се изправи срещу другия претендент за третото място – зергът Larva.

Bisu и Larva изиграха четири игри един срещу друг. Коментатори този път бяха Artosis и Rapid.

В първата игра на Fighting Spirit Bisu започна кенън ръш още в началото на втората минута. До четвъртата минута оръдията успяха да унищожат дронките във второто хатчъри на Larva и самото него. Larva се предаде.

Кенън ръша на Bisu
Кенън ръша на Bisu
Artosis (вляво) и Rapid
Artosis (вляво) и Rapid

Втората игра продължи по-дълго. На втората минута, когато пробката стигна до базата на Larva, последният вече беше качил дронка на рампата (картата е Crossing Field, с две стартови позиции), така че Bisu не можа да види какво има вътре. Larva опита ръш с кучета, а Bisu прати втора пробка, която видя базата.

Larva продължи на хидри, а Bisu – на корсари. Bisu направи голяма армия от драгуни, зилоти и хай темплъри. Larva се окопа с лъркъри и пусна голямо количество хидри. Larva добави към хидрите кучета и лъркъри и двете армии се срещнаха около височините по средата на картата. Bisu си изгуби авиацията от скърджовете на Larva, включително последните два корсара, които попаднаха в собствения му пси сторм.

Larva продължи да убива обзървърите му. Bisu прати шътъли, но скърджовете ги убиха и така и не разбрахме какво има вътре. Larva стигна до дефайлъри, след което направи дуум-дроп в базата на Bisu. В същото време Bisu нападна базата на Larva по земя. Bisu си изгуби армията, но удържа базата си. Larva беше успял да направи малка база в половината на картата откъм Bisu. Bisu му прати зилоти, които нападнаха базата, но умряха, оставяйки я на 14 кръв. Bisu изгуби още един шътъл, този път вероятно с хай темплъри. Единият дори успя да слезе, но не можа да пусне сторм. В крайна сметка Bisu не можа да удържи зерга, и след като Larva за пореден път му счупи армията на височините, се предаде.

Третата игра беше на Gold Rush. Larva уби скаутващата пробка на Bisu, което се случва особено рядко. След това Larva качи дрон на рампата, за да попречи на Bisu да види нещо със следващата пробка. Larva е задобрял много с дрон-блоковете (когато дронката препречва пътя на чужда единица, така че неговите атакуващи единици да могат да я довършат) -тактиката, от която си отиде първата пробка и един зилот в последствие.

Larva и неговия drone block
Larva и неговия drone block

Bisu извади корсари и успя да убие малко овърлордове, но впоследствие загуби първите си два корсара от скърджове. Този път Bisu успя да вкара ДТ (дарк темплър) в базата на Larva и да му избие дронките. Както коментираха Artosis и Rapid, Bisu даже няма нужда да се крие, кoгато прави темплър аркайвс. Bisu да пропусне да направи ДТ е все едно Flash да не си носи линийката.

Bisu успя да пусне цели два ДТ в една от другите бази на Larva и да избие незабелязано работниците му. Това изисква ужасно много контрол, защото ако ДТ-то удари дори веднъж сграда вместо работник, вниманието на зерга ще бъде привлечено към потърпевшата му база. През това време Bisu занимаваше Larva с армия зилоти, за да не се усети. В третата база на Larva пък Bisu пусна хай темплър и дронките отново бяха избити, този път със сторм.

Един от фаталните сторм дропове на Bisu
Един от фаталните сторм дропове на Bisu

Дронките в четвъртата база също пострадаха от сторм. Larva нападна с хидрите и лъркърите си, преди да се усети дупката в икономиката му. За съжаление не успя да счупи много. Bisu нападна по посока на базата, в която бяха останали най-много дронове, изби войската на Larva и спечели играта.

Четвърта игра, картата е Gladiator. Bisu скаутна всички възможни стартови позиции и накрая намери криещ се дрон в експанжъна на Larva. След като пробката и дронката потанцуваха малко, пробката пусна един пилон и замина в посока главната база на зерга.

Пилон, оставен в наследство
Пилон, оставен в наследство

 

Феновете на Bisu
Феновете на Bisu

Дронката също тръгна да си прави експаншън другаде, но при пилона дойде друга дронка и започна да го плюе. Пробката намери скритата база на зерга около петата минута (направена от онзи дрон, който се запиля в неизвестна посока по-рано). Bisu реши да направи двоен старгейт. Larva забеляза двата старгейта с първите си два скърджа. Започна да се притеснява и не можа да пренасочи два скърджа навреме, след което построи спорови колонии, за да защитава овърлордовете в базите си, но Bisu беше толкова добър в контрола, че успяваше да види кой корсар е набелязан и да го дръпне, преди да бъде свален.

Bisu допусна няколко зерглинга да минат през дупките в стената му и да унищожат оръдието. Зерглингите бяха изчистени, но Larva успя да получи информация за базата. Той си направи групички от хидри с овърлорди към тях, за да може да пресрещат шътъли и ДТ-та по картата. Тези групички обаче не бяха особено трудни за сваляне от войската на Bisu (зилоти, драгуни, корсари и обзървъри, поне докато хидрите не ги свалят).

Bisu освен това хвана яйцата на лъркърите на Larva пред базата му и ги разпарчетоса, преди да са се излюпили. Сим ситито на Larva този път му попречи, тъй като Bisu нареди единиците си така, че да свали сградите достатъчно бързо с минимален понесен демидж. Larva се опита да атакува най-новата (четвърта) базата на Bisu, поставяйки яйца на лъркъри на рампата, които да пречат на армията на Bisu да се намеси. Хай темплърите и зилотите обаче успяха да махнат яйцата навреме и да спасят нексуса.

Bisu пусна драгуни в главната база на Larva, те му спупиха пуула, а послел с един шътъл направи два сторм дропа в различни бази на зерга. Larva се опита да нападне петата база на Bisu, но видя, че има твърде много оръдия и хай темплъри и се оттегли. Bisu направи още няколко сторм дропа с един шътъл и три хай темплъра в две бази. Larva нападна поредната база на Bisu, може би седма. Въпреки дефайлърите, не успя да я счупи.

Larva се настани на височината до петата база на Bisu с лъркъри, хидри и дефайлъри. Bisu докара рийвъри, но си загуби обзървърите. Larva започна да чумосва всичко. Сбиха се край седмата база на Larva. Bisu я счупи. Отново сторм дроп, който убива малко дронки. Рийвър дроп в една от базите на Larva и Larva се предаде.

Краен резултат: Bisu срещу Larva – 3:1.

Bisu спечели трето място в четвъртия сезон на ASL. Това вероятно е последният му мач преди казармата.
Интервюто на Bisu след победата. Това вероятно е последният му мач преди казармата.

Bisu спечели третото място на Afreeca Starleague и наградата от 5 000 000 южнокорейски вона или около 5000 щатски долара.

 

 

Flash (T) срещу Hero (Z)

Срещата Flash срещу Hero се проведе в спортната зала на университета Ханянг в Сеул. Билетите не се продаваха, а се раздаваха на хората, пристигнали да гледат финала. Имаше достатъчно място, а долу до сцената бяха наредени столове, като някои от трибуните дори останаха празни. Въпреки това имаше много публика, а най-новата мода беше размахването на цветни пръчици – жълти за Flash и сини за Hero.

Коментаторите
Коментаторите

Коментатори този път бяха Artosis и Tasteless. Картината беше с лошо качество и насичаше, особено в началото, дори една минута от първата игра липсваше. Засега няма по-добър английски каст.

Шоуто беше по-голямо от други години, имаше огромна сцена, светлини, конфети и екран дори на пода, където се изписваха имената на двамата финалисти.

Двамата играчи се бореха за наградата от 60 000 000 вона (около 53 000 долара), както и за престижната титла „Шампион на Afreeca Starleague“. За победителя имаше стъклен трофей, а освен тези награди Flash се бореше и за Golden Triple Crown – награда, която се дава на този, които успее да спечели титлата „Шампион“ три поредни пъти.

Залата беше огромна
Залата беше огромна

 

Ститистиките на Hero и Flash от този сезон
Статистиките на Hero и Flash от този сезон и картите, на които се провежда финалът

 

Агитката на Flash
Агитката на Flash
И тази на Hero
И тази на Hero

Първата игра се проведе на картата Crossing Field. Flash отвори с прокси барака още в първата минута на играта. Hero пък реши да е алчен и да направи три хатчърита в началото, като отложи строежа на пуула си. Flash направи бункер в тъмното петно точно до второто му хатчъри (виждаха се само искрите от строежа).

Тогава Hero разбра какво го очаква и започна пуула, но беше твърде късно. Flash настрои бункекри и започна да пречи на Hero да копае минерали. Flash изкара вълчър и започна да строи старпорт. След това изби бавните кучета на Hero с първите си два вълчъра. С първия си райт започна да му убива овърлордовете. Hero успя да разруши бункерите, но икономиката му беше доста пострадала. С клоукнати райтове му изби дронките и новите овърлорди. С маринки и медички, подкрепяни от два вълчъра, две сайънс веселки и три райта, Flash само се приближи до втората база на Hero (нова и доста гола) и Hero се предаде.

 

Flash спечели първата игра
Flash спечели първата игра
Феновете на Flash и Hero от различни националности
Феновете на Flash и Hero от различни националности

 

Втората игра беше на картата Gold Rush. Овърлорда на Hero тръгна в грешната посока, така че трябваше да прати дронка, за да види какво се случва при Flash. Flash си направи стената в ниското с барака, която плюе работниците навън. Всичко това беше малко рисковано, но Flash все пак е Flash. Той започна с една казарма, едно фактори и един старпорт. Скоро след това си премести бараката, за да направи по-добра стена с бункер.

Защитната стена на Flash
Защитната стена на Flash

Отиде да тормози овърлордоитес два райта. Няколко хидри ги гонеха по земята, но не можаха да им направят почти нищо. Други няколко хидри все пак успяха да му влязат в базата, вероятно от дроп, и направиха поразии. Hero се опита да преследва райтовете със скърджове. Но те се клоукнаха, а скърджовете бяха свалени от кулите в базата. Flash изчисти още малко скърджове с клоукнати райтове. Направи си още бараки.

Flash събра малка армия и влезе през задния вход към базите на Hero. Hero успя да убие единия сайънс весел, но другият остана жив, за да гледа за лъркъри. Вторият също падна, но Flash успя да сканира навреме и да унищожи базата на Hero заедно с доста единици. Flash унищожи още една база и Hero се предаде.

За Flash беше подготвен трофеят за (евентуалната му) тройна победа още преди края на финала
За Flash беше подготвен трофеят за (евентуалната му) тройна победа още преди края на финала

Третата игра беше на картата Gladiator. Овърлорда на Hero пак тръгна в грешната посока, но и Flash тръгна да скаутва в друга посока. И двамата започнаха да играят за макроигра. Hero започна да прави много кучета, но Flash го видя със SCV-то си. Flash си построи защита срещу кучетата – бункер и депо. Flash рискува, като започна да се движи по картата с маринките и медичките, без да има готов сайънс весел. Не успя обаче да загуби твърде много единици от лъркъри, защото предполагаше къде са и сканираше.

Започна да тормози една от базите на Hero, като му убиваше сънкъните с танк. Само че Hero извади муталиски и му уби двата танка. Hero изкара дефайлър точно навреме, за да отблъсне пуша на Flash. Hero направи 4 гардиъна от муталиските си, но Flash ги намери и ирадиейтна. Flash превключи доста бързо и без много загуби на механична войска. Flash разруши една нова база на Hero, а Hero направи дроп в една от главните бази на Flash.

Doom drop в базата на Flash
Doom drop в базата на Flash

След като Flash се справи с последиците от дропа, Hero му прати втори. Реализира и трети дроп, докато тормозеше другите му бази със зерглинги. Накрая Flash не издържа на напрежението и се предаде.

Четвъртата игра беше на Fighting Spirit. Flash и Hero започнаха в двата края на диагонала на картата. Отново и двамата тръгнаха да скаутват едно и също място на картата, където нямаше нищо. Наложи се SCV-то да завие, а Hero да прати дронка. Flash открадна газта на Hero. Деца, не правете това у дома си. Трябват изключително много умения, за да получите полза от този ход. Flash спипа все още незавършените сънкън колонии на Hero и той едва успя да го изтитка с мути.

Flash напада базата на Hero
Flash напада базата на Hero

Hero едва успя да удържи една рампа с помощта на яйце на лъркър и един лъркър зад него. Flash игра на границата, едва успя да удържа мутите, но все пак е Flash. И отново – деца, не правете това у дома си. Flash унищожи третата база на Hero – той успя да контролира картата само с био единици, което е удивително. Flash уби четвъртата база на Hero, която тъкмо се правеше и Hero се предаде.

Краен резултат: Flash срещу Hero – 3:1.

Flash след победата
Flash след победата

Flash спечели Afreeca Starleague и наградата Triple Golden Crown.

Най-напред беше награден Hero с чек за 20 000 000 вона и цветя от главния изпълнителен директор на телевизия Afreeca.

Hero с чека и цветята си
Hero с чека и цветята си

След това наградите си получи Flash. Бизнес директорът на компанията KT му връчи чека за 60 000 000 вона, наградата Triple Golden Crown и значката, която върви с нея, задължителният букет цветя и наградата-изненада – златната линийка.

Наградите на Flash
Наградите на Flash

Коментаторите през това време се шегуваха, че Flash мултитасква дори когато си взема наградите и освен това не е получил никакъв демидж от значката. Един от коментаторите, Tasteless, сподели мечтата си Flash да го гледа как играе Старкрафт, да се възмути от лошите му умения и да го удари през пръстите с тази линийка. Но доколкото го познаваме, Flash ще продължи да носи старата си линийка, защото е сигурен в показанията й.

Двата нови трофея на Flash
Двата нови трофея на Flash

 

 

Целувката на Flash
Целувката на Flash

И с това аз, скромния коментатор Колийн Ливингстън, се разделям с вас. Благодаря на Ники, който беше първият бета-читател на статиите ми за Старкрафт, както и на всичките ми редактори. Благодаря много и на читателите ми. Ще очакваме новия сезон на Afreeca Starleague догодина.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.