Afreeca Starleague

Afreeca Starleague полуфинал

Миналата седмица приключи и последната среща от полуфинала на турнира Afreeca Starleague – Bisu срещу Flash. Играта беше много оспорвана и може би по-интересна от предстоящия финал, но нека най-напред кажем малко за другите битки.

Поради това, че коментаторите Artosis и Tasteless бяха заминали за Blizzcon, тези два дни бяха коментирани от Rapid. Междувременно в рамките на Blizzcon се проведе шоумач между Bisu и Jaedong. Може да го гледате в twitch или варианта с руски коментатор по-долу.

Larva (Z) срещу Hero (Z)

 

Тъй като ZvZ игрите имат славата на изключително кратки, коментаторът Rapid се шегуваше със зрителите, че ако сложат пица във фурната в началото на първата игра, до края на предаването трябва тъкмо да се е опекла.

Първата игра започна с прокси хатчъри на Larva много близо до Hero. Hero го надуши и го разруши, след което влезе в базата на Larva. Втора игра – Larva скри малко зерглинги и счупи едно хатчъри на Hero. Предвид преднината с две бази на една, на Larva не му беше трудно да спечели. Трета игра – Larva направи повече кучета, счупи икономиката на Hero и докато мултитаскваше между мути и зерглинги, успя да му дочупи дронките с един или два зерглинга. Четвърта – стандартна игра, Hero започна да копаe газ по-рано, направи повече мути и с това спечели. Пета игра  – Hero изпрати първите си две кучета да тормозят дронките на Larva, тъкмо когато неговите кучета бяха излезли от къщи. После завъди повече мути и скърджове и изби тези на Larva.

 

Bisu (P) срещу Flash (T)

 

И двамата бяха притеснени и може би не играха на максимума си. Bisu успяваше много рано да се позиционира пред базата на Flash с драгуни и зилоти, избиваше му работниците, но Flash всеки път го изтласкваше. В третата игра Flash пробва тактиката да излезе с маринки срещу кериъри, но Bisu го забеляза навреме и направи рийвър, който помогна за изтребването на маринките. Това беше и единствената игра, която Bisu спечели. В първата, втората и четвъртата игра на Bisu често му липсваше само малко микроконтрол, за да бие Flash – например рийвърът не стреляше или нямаше скарабеи; или пък протосът не разполагаше с достатъчно бази, за да може да победи Flash. В PvT-то протосът играе ролята на играча с по-слаба, но по-мобилна армия (подобно на зерга в  ZvT) и като правило трябва да развие повече бази и армия от терана, за да спечели, което Bisu така и не успя да постигне.

Наградите в този сезон на Afreeca Starleague са около 53 000 щатски долара за първото място, около 18 000 за второто и 5000 и 3000 съответно за третото и четвъртото място.

Датата на провеждане на битката за третото място е 7 ноември, а големият финал на Afreeca Starleague ще се проведе на 12 ноември.

P.S. Благодаря на Ники за съдействието.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.