Начало / Гейминг / Шестнайсетина финал на турнира по Старкрафт Afreeca Starleague
Afreeca Starleague

Шестнайсетина финал на турнира по Старкрафт Afreeca Starleague

Миналата седмица приключи шестнайсетина финалът на четвъртия сезон на турнира по Старкрафт Afreeca Starleague (ASL4). В този кръг се състезаваха 24 съперници (Round of 24) в шест групи. От всяка група се класираха по двама играчи, т.е. в следващия кръг преминаха общо 12. Там към тях ще се присъединят четиримата, класирани на челните места по време на предишния сезон – Flash, Shine, Bisu и Soulkey.

Afreeca Starleague се провежда два пъти в годината, а началото му беше поставено през 2016 г. Той се организира от корейския сайт AfreecaTV и телекомуникационната компания KT. Старкрафт има статут на национален спорт в Южна Корея, играчите тренират по десет часа на ден и имат впечатляващи способности. Професионалните играчи на Старкрафт например могат да извършват по време на игра от 200 до 500 действия в минута.

Това е първият Afreeca Starleague сезон, който се провежда на StarCraft Remastered

The Flash Face - популярно меме сред играчите на Старкрафт
The Flash Face – популярно меме сред играчите на Старкрафт

Игрите бяха с различна продължителност, а топ играчите показаха перфектно владеене на макро и микромениджмънта (управлението на икономиката и армията). В една от PvT (protos vs terran) игрите имаше нетипичен билд – корсари от страна на протоса (Rain) и гоустове от страна на терана (Sasin), което обаче не помогна особено на Sasin. Може би най-голяма изненада в този кръг беше отпадането на Best и Last, едни от топ играчите, съответно протос и теран.

Интересно е, че четиримата топ играчи, наричани на корейски TaekBangLeeSsang все още са в играта. Това са Kim Taek Yong (Bisu), Bang (друг псевдоним на Stork) и двамата Lee: Lee Jae Dong (Jaedong) and Lee Young Ho (Flash). Flash беше победител в предните два сезона на ASL. Заради многото му победи в историята на състезателния Старкрафт някои го наричат „Богът на Старкрафт“.

Artosis (вляво) и Tasteless
Artosis (вляво) и Tasteless

Коментатори на английски език в този сезон са Tasteless и Artosis, които също са професионални играчи на Старкрафт, преместили се да живеят от САЩ в Корея. Те са превърнали коментирането на игри по Старкрафт в своя професия. Tasteless играе с протос, а Artosis – с теран.

Игрите с противници от една и съща раса са едни от най-техничните

Късметът изигра най-голяма роля в мачовете с противници от една и съща раса – TvT, PvP и ZvZ. И трите вида игри могат да продължат много дълго, но като правило най-кратки са ZvZ (две зергчета), по-дълги са PvP (две протосчета) и най-дълги TvT (две теранчета), където понякога се стига и до строене на батълкрузъри. В ZvZ игрите пък се строят основно три единици – зерглинги,  муталиски и скърджове, което се наблюдва в почти всяка игра на зерг срещу зерг. В началото на PvP игрите пък се правят основно драгуни и рийвъри, а по-късно се добавят зилоти с ъпгрейд за скорост.

Балансът между расите се постига в голяма степен с помощта на картите

Картата Gold Rush
Картата Gold Rush

Картите, използвани в турнира, са Tau Cross, Fighting Spirit, Gladiator, Gold Rush и Crossing Field. Те са специално разработени за турнири, като някои от тях съществуват отпреди StarCraft Remastered, а други са направени специално за този сезон на турнира. Такава е например Gold Rush, която има череп в средата на картата, затова коментаторите я прекръстиха на Skull Desert. Fighting Spirit пък е една от най-популярните карти в онлайн игрите.

Шестнайсетина финалът се игра в продължение на шест дни

Във всеки ден се провеждаха по пет мача с участието на четиримата играчи в съответната група. Схемата, по която се играе в Afreeca Starleague, се нарича Dual Tournament и е алтернатива на традиционния формат при групите, при който всеки играе срещу всеки.

Схемата, по която ще се играят срещите в осмина финала
Схемата, по която ще се играят срещите в осмина финала

В следващия кръг преминаха три протоса, четири терана и пет зерга. Заедно с Flash, Shine, Bisu и Soulkey те се разпределиха в четири групи по четири играча по специална схема, в която всеки играч избираше следващия в група си.

 

Нека им пожелаем късмет.

 

 

P.S. Специални благодарности на Ники Николов за помощта в писането на статията.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.