Първи впечатления от Immortal Unchained

Обявяването на Immortal Unchained през август 2017 г. определено ни изненада. Анонсът за играта дойде изневиделица чрез пост в официалния блог на Playstation от студиото разработчик – Toadman Interactive. Базираното в Стокхолм студио е съставено от ветерани, работили върху игри като Battlefield 1, Killzone: Shadow Fall и The Witcher.  Immortal Unchained ще бъде първата им независимо разработена игра, като преди това студиото е участвало в разработката на Warhammer: End Times- Vermintide и Dead Island 2. Но това, което най-много ни изненада, бе фокусът в бъдещата им игра – souls-like ролеви шутър. Специфичната комбинация на шутър с подобен на souls игрите дизайн определено е нещо невиждано до момента. За щастие, имахме възможността да изпробваме алфа версията на играта, а това са нашите първи впечатления от Immortal Unchained. 

Преди да продължим по-нататък, ще отправим специални благодарности на Slavi Belmont (http://bit.ly/2sLYmtF) – този материал нямаше да бъде възможен без любезно предоставеното от него копие на играта.

Какво да очакваме от играта?

Immortal Unchained е предстояща екшън ролева игра, вдъхновена от souls игрите. Тя се развива във футуристична фентъзи вселена, която се разпада следствие на необясним космически катаклизъм. Главният герой в играта изпълнява ролата на живо оръжие, което трябва да предотврати бедствието. Вселената на Immortal Unchained е съставена от множество светове, някои от които ще могат да бъдат посетени в играта. Всички те са свързани посредством сложна мрежа, позната като потока. Опознавайки потока с неговите чудни и смъртоносни светове, играчите ще имат възможността да станат достатъчно силни, за да спасят вселената от разруха.

Immortal Unchained

Първи впечатления от Immortal Unchained

В алфа версията на играта имахме шанс да изпробваме две зони – туториал нивото The Hidden Vaults и замръзналата планета Arden. Със стартирането на играта доловихме нотки на влияние от класическата филмова поредица Пришълеца. От дизайна на главния герой, който наподобяваше извънземните инженери, до необяснимите, смразяващи кръвта стонове, които изпълваха нивата. Първата зона, която посетихме, изглеждаше като космически кораб, обитаван от немъртви. Тя бe своеобразен вариант на The Undead Asylum от Dark Souls, а главната ѝ цел бе да ни запознае с основните механики в играта и да подложи уменията ни на тест с бос битка в края на нивото.

След като преминахме през The Hidden Vaults и унищожихме първия босбяхме прехвърлени на ледено студената планета Arden. По разхвърляната из нивото информация стана ясно, че тя изпълнява ролята на чистилище, създадено от богинята на смъртта. Тук влиянието на дизайна в souls игрите започна сериозно да си проличава. От пръв поглед стана ясно, че върху оформлението на зоната е обърнато изключително внимание. Тя бе разделена на три взаимносвързани части, обединяващи се в една точка от нивото. Силно впечатление направи и наличието на преки пътища и скрити пътеки, които дават предимство над врага. Така например на няколко пъти успяхме да си спестим доста главоболия, като изненадахме противниците си в гръб.

Първи впечатления за Immortal Unchained, 1

Геймплей

Според нашите първи впечатления от Immortal Unchained, основният акцент в геймплея е използването на огнестрелни оръжия. Оръжията, до които имахме достъп в алфата, бяха разновидни – автомати, карабини, пушки, пистолети и др. Употребата на всяко от тях води до разход на стамина, който е различен за всеки тип оръжие. Леките автомати например използват по-малко стамина и се презареждат по-бързо. За сметка на това снайперът харчи значително повече стамина, но пък нанася по-големи щети. Всички огнестрелни оръжия притежават и специална атака. Карабината например притежава вледеняващ изстрел, който замразява противника, докато узито изстрелва залп от куршуми, нанасящ тежки щети. Използването на тези атаки става за сметка на енергия. След като бъде изчерпана веднъж, тя може да бъде презаредена единствено чрез енергийни капсули.

Arden

Новостите

От самото начало на играта става ясно, че това не е просто поредното копие на Dark Souls. Придържайки се към основните характеристики на souls жанра, като запазването на прогреса на определени места в нивото и загубата на душите при смъртта на героя, Immortal Unchained добавя и нови елементи към тази комбинация. Ролята на т.нар. bonfires се изпълнява от Обелискове, а вместо души, главният герой събира частици, които се губят с гибелта му.

Immortal Unchained 2

Интересно откритие бе присъствието на динамична система за центриране на крайниците, като тази в The Surge. Всеки противник в играта може да бъде атакуван в различни части от тялото, като в зависимост от крайника, който е атакуван, нанесените поражения са различни. Ако се прицелите в главата на даден враг, ще нанесете високи щети върху кръвта му. Ако обаче решите да се прицелите в ръката му и по-точно в тази, с която той държи оръжието си, ще може да я унищожите напълно и да го довършите с атака от близко разстояние.

Това разнообразява геймплея и дава възможност на играчите сами да изберат своя стил на игра. Така, ако предпочитате борбата от разстояние, може да използвате снайпер, за да очистите всички свои врагове, без те изобщо да ви докоснат. В случай че това не е по вкуса ви и желаете повече експлозивност, можете да изберете карабина, с която да превърнете враговете си в кайма „Стара планина“. На практика съществува и възможност за чист меле билд, но за да оценим ефективността му, ще трябва да изчакаме финалната версия на играта.

Това бяха нашите първи впечатления от Immortal Unchained. За повече подробности около играта и пълното ѝ ревю следете Technology.bg

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Неделчев

Психолог ентусиаст, прохождащ автор и най-вече порода геймър. Към настоящия момент работя в социалната сфера, като прекарвам свободното си време излизайки с приятели, четейки книги и тренирайки.