Just the tip: Warhammer 40 000 – Скромни начала

Настолните игри имат много измерения и форми, но малко са толкова популярни, колкото Warhammer 40 000. В основата си това е едно изпълнено със съдържание хоби, обогатено с една феноменална библиотека от романи и разкази, които да разширят неговата игрова вселена.

Днес няма да си говорим за историята му обаче. Ще си говорим за игровия и хоби елемент. И най-вече за това, как да започнем в него. Много често най-трудното е да започнеш, особено след като това хоби не е много разпространено в България. И за повечето хора може да е объркващо какво точно искат и какво точно да си вземат. Надявам се тук да ви помогна поне малко.

Warhammer 40 000 – как да започнем?

В началото искам да кажа две много важни неща. Първото е, че цялата информация за Warhammer 40 000 е на английски, така че, ако не знаете езика, ще ви бъде много трудно. Имайте това предвид, ако въпреки това желаете да се занимавате.

Второ, хоби елементът на Warhammer 40 000 е леко скъп. В дългосрочен аспект това не са много пари, като имате предвид какво получавате насреща и как тези миниатюри са си ваши завинаги, но в краткосрочен план нещата се трупат рязко. Но се надявам със следващите няколко реда да улесня избора ви.

Warhammer 40,000 тапет

Да изберем фракция

Първото, с което трябва да започнете, е да разберете каква фракция ви се играе. За щастие, не е нужно да се ангажирате да купувате книги, преди да си изберете, защото онлайн има достатъчно уикипедии, които описват фракциите, тяхната история и общо взето всичко за тях. Вътре няма информация за конкретните модели, но поне може да придобиете представа дали ви харесват или не.

Тук вече всичко опира до вкус. Ако ви харесват яки мъжаги в брони,… избирате си Space Marines. Ако ви харесват комунисти – Тау. Ако харесвате елфи, но винаги сте си мислили: „Много щеше да е яко, ако тия елфи имаха космически кораби“,… отговорът е Елдари. Ако харесвате цици, секс, мъчения и унищожение, си избирате Сланеш демони. Ако харесвате цици, секс, мъчения, но унищожението и убийствата не са ви по вкуса, си взимате Дарк Елдари. Ако харесвате доброто и справедливостта,… нямате късмет, всички в Warhammer 40 000 са задници. 🙂

Warhammer 40,000 chaos gods

Миниатюрите

След като установите какво искате – да оцветявате и/или играете – е време да погледнем към миниатюрите. Това е лесно, нали? Влизаме в сайта и веднага ни заливат с неща, които надали непременно ни говорят нещо.

Първо е важно да си набавим нужните книги. Моят съвет в началото е да не бързате да си купувате кодекс, ако наистина не сте сигурни, че това ви се играе. Разровете се онлайн, вижте какво може да намерите и след като сте стигнали до това заключение, тогава смело се гмурнете в един кодекс. Прочетете го, вижте дали ви харесва войската и начинът им на игра, след това вече може да минем към купуването.

Когато аз започвах, не знаех нищо от тези неща и логично допуснах някои грешки. Тогава, за да започнеш, имаше общо взето 2 начина.

Първият беше да си вземеш стартера Dark Vengeance, както аз направих, а вторият – да си вземеш някакви работи и да се чудиш после кое какво е. Оттогава нещата се промениха, но за това по-долу.

Warhammer 40,000 Dark Vengeance cover

Dark Vengeance

Съвсем скоро се очаква да излезе 8-ото издание на правилата и очакваме нов стартер. Дотогава Dark Vengeance е текущият стартер и в него освен 2 армии (Dark Angels и CSM of The Crimson Slaughter) има книга с правила и темплейтите за игра. Проблемът ми с този стартер е, че макар двете армии да могат да се играят в самостоятелна игра една срещу друга, не стават за много повече от това. Заедно единиците правят около 400 от фракция. Освен това отливките вътре са много специфични за сета и за разлика от отделните китове не позволяват много да се променят пози, оръжия и т.н.

Но все пак сетът е доста добър за цената си и ако случайно ви харесват маринци или хаос, това е страхотно начало. Независимо че маринците са Dark Angels, могат да бъдат боядисани както си искате.

За щастие, за тази година и половина откакто съм в хобито GW промениха много неща и сега е доста лесно да започнеш играта. Оттогава бяха пуснати няколко кутии, които са игри сами за себе си, но са и добро начало за армия (Betrayal at Calth, Battle for Prospero и т.н.).

Start Collecting сетовете

Освен всички тези неща GW пуснаха и Start Collecting сетовете си. Това вече са идеални кутии за начинаещи. Макар да не ви дават много точки (около 250 на фракция), повечето са невероятни по съотношение цена/количество модели. Освен това ви дават една от най-базовите структури в играта – 1 HQ и 2 трупс чойса + елит за повечето армии. Хубавото на тези кутии е, че ви дават повече единици от фракцията, която искате да играете, за сметка на Dark Vengeace.

Последният вариант е просто да си взимате отделни кутии с китове. Хубавото на този избор е, че ви дава много опции за единиците, както и ТОНОВЕ излишни части (повечето китове правят 2 – 3 вида единици). Това е по-скъпо, но в дългосрочен план ще ви даде повече. Вие си преценявате.

Дотук обаче имате просто сива пластмаса и радостен поглед в очите. Трябват ви и няколко други неща – за начало лепило. Може да ползвате секундно лепило, но личният ми опит показва, че лепилото на GW е страхотно. Струва 10 лева флакона, но това стига за АДСКИ много, докато един локтайт изчезва доста бързо. Трябва ви и нож. Става и макетен. Също ви трябват резачки.

И вече тук идваме до най-важното. Трябва ви боя.

Както всичко останало, в хобито GW правят и бои. Техните бои са наистина от високо качество и ви ги препоръчвам. Освен тях има и други фирми, които са не по-малко валидни.

Благодаря ви за вниманието, следващия път ще си поговорим в детайли за някои техники на боядисване, като например recess shading и shading като цяло.

Полезни материали:

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Динев

Фотограф, видеограф, IT и мега нърд за всичко що е нърдско. Всичко окомплектовано в една не-скромна рамка.