Нов робот на Honda ще ни спасява при природни бедствия

Новият робот на Honda е тук и е създаден специално за реакция при бедствия, когато трябва да бъде спасен живот. Яркооранжевата машина на име E2-DR може да ходи, да се катери, да изкачва стълби и да се движи в тесни пространства. Роботът е висок 168 сантиметра и тежи 85 килограма.

Компанията от доста време работи върху хуманоидния робот за реакция при бедствия. Прототип беше показан още през 2015 година в Германия, но след това информацията по проекта беше доста оскъдна.

Покриване на високите изисквания

Статия, озаглавена „Разработване на експериментален робот за инспекция и реакция при бедствия“, дава всички подробности за новия робот на Honda. От материала става ясно, че няколко са основните стълба, чрез които компанията ще търси разработката на една наистина надеждна машина. На първо място е възможността за триизмерно движение и то при максимално затруднени условия, дори и през много тесни пространства. Ще се търси и сила, която може да премества определени предмети, в случай че така трябва да се проправи път за спасяване на пострадали хора. Роботът ще може да прави оценка на състоянието на заобикалящата го среда и да преценява какви стъпки трябва да се поемат оттук нататък.

E2-DR трябва да бъде в състояние да издържа на екстремни условия. Екипът на Honda е интегрирал редица конструктивни характеристики, които позволяват на робота да оцелее при високи количества прах, вода и критични или променящи се температурни условия.

Роботът ще се охлажда с вградена за целта структура. Въздушните канали в торса му ще се справят с топлината, създадена от процесорите Intel Core i7, дискретен графичен процесор и DC/DC конвертор. Той няма да спре да работи, ако е изложен на дъжд или влага в продължение на двадесет минути.

Има дълъг път за извървяване

Компанията намеква и за други планове по отношение на начина, по който роботът ще взаимодейства със своята среда. Оттам казват: „Що се отнася до манипулационните задачи, предполагаме, че ще могат да се използват специални инструменти с безжична комуникация. Ето защо предложеният робот не се нуждае от толкова сръчни ръце.“

Тази машина е една мащабна стъпка напред в създаването на роботи за спасяване на хора при бедствия. И все пак системата има да извърви дълъг път. Идеалният за целта робот ще трябва да бъде много по-гъвкав, но Honda поставя добро начало и се надяваме, че пази още тайни за устройството на робота.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.