Feel The Snow

Feel The Snow – Early Access ревю

Създаването на уникално преживяване в днешното изобилие на  сървайвъл игри не е лека задача. И макар още в Early Access, от Owlet – създатели на Feel The Snow, се справят блестящо с тази задача. Върху основата от крафтинг и сървайвъл Owlet добавят и доста интересна кампания, която може да бъде играна както соло, така и с приятели. Комбат системата е свежа и разнообразна, а всичко това е опаковано в симпатични пиксел арт и саундтрак.

Снежна приказка

Feel The Snow

Във Feel The Snow ще влезете в ролята на едно от пет снежни човечета. Тяхното село е разрушено, а жителите му – отвлечени от злите, тъй наречени Кошмари. Вашата задача е да разберете какво се е случило с тях, да ги освободите и да помогнете за възстановяването на селището.  Или ако предпочитате, можете и да се отдадете на приключения и да забравите за клетите си съселяни.

Историята във Feel The Snow служи повече за придаване на дълбочина на света на играта, отколкото като някаква неотменна отговорност. Прогресът ви в нея и текущите ви задачи са лесно проследими чрез куест лога ви, но не са в никой момент спешни и позволяват да се отдадете напълно на изследването на света, битки, строене или каквото друго ви е на сърце.

Feel The Snow

Самият свят се генерира на случаен принцип и е доста обширен. Толкова обширен, че пророних сълза от щастие, когато едва в Iron Vile – металния град на механичната земя разбрах, че големите каменни кръгове в центъра на градовете всъщност са телепорти.

Основи на оцеляването

Едно от най-важните неща, за които трябва да следите във Feel The Snow, е нивото на глада ви. Защото падането му до нула ще доведе до постепенна загуба на точки живот и евентуална смърт. За разлика от други игри в жанра, смъртта във Feel The Snow е по-скоро неудобство, отколкото проблем. Подозирам, заради изобилстващия навсякъде сняг, но единственото последствие от смъртта за малките ни снежни човечета е мигновеното им пренасяне в колибата на селския старец. А в по-късни етапи, след като се сдобиете със собствен дом с легло, ще можете да се възраждате и директно в него.

Feel The Snow

Крафтинг системата предлага множество варианти за обзавеждане и екипиране на героя ви, като любопитното тук е, че с изключение на някои по-основни сечива и елементи, всички останали рецепти ще трябва да намирате из садъци, вази или във враговете си. Подобно на Don’t Starve, голяма част от растителността може да бъде изкопавана и пресаждана на удобно място, позволявайки ви да създадете своеобразна градина около дома си.

Нощите във Feel The Snow са царство на Кошмарите. За разлика от Don’t Starve обаче тук да ви завари мракът без близък източник на светлина не е фатално. За сметка на това обаче Кошмарите смело ще ви нападнат дори под светлината на лагерния ви огън. Тъй че ако не сте готови да се биете или бягате в продължение на цялата нощ, то по-добре хлопнете вратата зад себе си и прекарайте нощта в уютната си къщурка. Освен за светлина, огъня можете да използвате и  за да възстановите точките си живот, както и за опичане на някои сурови храни, повишавайки хранителността им. Ако пък разполагате с котел в дома си, можете и да забъркате и цяла гозба.

Комбат система и персонажи

Комбат системата на Feel The Snow включва известна доза RPG елементи. Разполагате с издръжливост, която може да се използва за тичане, блокиране на удари или дашване, мана за активиране на умения и по три различни специализации за всяко снежно човече, в които да инвестирате точките от поредния вдигнат левел. Симпатягата Тони например може да бъде магьосник, мечоносец или… кулинар. Освен активни умения, като призоваването на къкрещ котел, който да се бие на негова страна, Тони може да развие и пасивните си черти, някои от които му дават повече защита, по-умело боравене с мечове или пък го правят по-добър готвач.

Feel The Snow

В началото на играта дори кокошките във Feel The Snow могат да бъдат страховит противник,  но освен с хитрост и внимание, могат да бъдат победени и със силата на приятелството. Играта позволява да обедините сили с до трима приятели като можете да се свържете с тях през LAN, IP или директно през Steam.

Първи впечатления

Feel The Snow е изключително симпатична и неангажираща. Достатъчно комплексна, че да задържа интереса, но и достатъчно проста, че да не се усеща сякаш трябва да скачате през огнени обръчи, за да напредвате в развитието си. Историята помага за естественото опознаване на света, постепенно побутвайки към нови непознати земи и изправяйки ви срещу по-силни противници. Освен от разнообразието на агресивни и пасивни същества из различните биоми, приятна изненада прави и наличието на няколко обвързани с историята босове, всеки от които изискващ различен подход в битка. Голям плюс за мен е и наличието на сносна риболовна механика – занимание, което обожавам в игрите, но все още предстои да опитам в реалността.

Като цяло Feel The Snow има доста добри заложби, и въпреки Early Access статуса си изобщо не се усеща незавършена. Играта можете да намерите в Steam за €8.99 или да я издебнете в разпродажба, като на последната такава се появи с 40% отстъпка.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов