Марсоходът Perseverance

Днес НАСА изстрелва марсохода Perseverance: Всичко, което трябва да знаете

Марсоходът Perseverance полита към Марс, а негов помощник ще бъде хеликоптерът Ingenuity. С какви съвременни технологии е снабден роувърът и каква ще бъде неговата мисия?

Юли се оказа изключително натоварен месец за роботите-изследователи на Марс. Сондата на ОАЕ „Надежда“ напусна Земята и потегли за Червената планета на 19-ти юли, а скоро я последва и китайската |Tianwen-1 с три робота на борда.

Сега е ред и на НАСА да изпрати роботи, които ще изследват Марс. След тях са следващо поколение роувър, известен под името Устойчивост (Perseverance) и хеликоптер, наречен Находчивост (Ingenuity). Ingenuity е демонстрация на съвременните технологии, която цели да бъде първото мощно летателно средство на друга планета. Perseverance има друга, по-голяма и по-смела мисия, която може да промени завинаги разбирането ни за Космоса. Роувърът ще търси признаци за древен живот на Червената планета.

Сухият, прашен Марс, когото познаваме днес, е бил много различен в далечното минало. „Най-новият роувър на човечеството“ ще обходи район, който някога е бил дъно на езеро. Мястото е идеално за търсене на останки от древни микроби.

Цели на мисията

Perseverance ще цели много повече от заснемане на невероятни изображения на Марс. Ето някои основни цели на мисията:

 • Търсене на признаци на древен живот под формата на микроби;

 • Събиране на проби от марсиански скали и пясък за изследването им на Земята, след като марсоходът се прибере обратно тук;

 • Спускане на експериментален хеликоптер;

 • Проучване на климата и геологията на Марс;

 • Демонстрация на технологии за бъдещи мисии на Марс;

 • Планира се мисията да продължи поне една марсианска година, която се равнява на 687 земни денонощия.

Изстрелване

След поредица закъснения, изстрелването на Perseverance е насрочено за 30-ти юли (днес). НАСА отмени събитието няколко пъти. Ново забавяне не е невъзможно, тъй като обявеният срок за изстрелване е до 15-ти август. НАСА ще предава на живо изстрелването.

 • Кога: 30 юли 2020 г.;
 • Къде: Военновъздушната станция Кейп Канаверал, Флорида;
 • Ракета: ULA Atlas V

Прорецът, в който е насрочено изстрелването, е много важен: „Благодарение на относителните позиции на Земята и Марс, възможностите за изстрелване се появяват само веднъж на 26 месеца“, заявяват от НАСА през юни тази година. Пропускането на този прозорец ще принуди НАСА да чака до септември 2022 г. за следващо изстрелване. В контекста на последното, Космическата агенция ще направи всичко възможно, за да успее да изстреля Perseverance навреме.

Hello, Mars

След като роувърът излети в определения времеви прозорец, той трябва да пристигне на 18 февруари 2021 г. Процесът на приземяване ще обхване най-мъчителните минути за цялата мисия. Perseverance ще опита да изпробва нова техника за приземяване, наречена Range Trigger. Ако космическият кораб започне да се приземява по-далече от целта си, парашутът ще се отвори по-рано. И обратно: ако корабът прецени, че се приземява по-близо до целта си, парашутът ще се отвори по-късно.

Зрителите на Земята могат да очакват уникално предаване на живо на целия процес на влизане в орбита на Марс, слизане и кацане. Ще станем свидетели на всички вълнения на НАСА, докато се опитва да приземи възможно най-точно и внимателно Perseverance.

Кратерът Jezero

Кратерът Джезеро Jezero Crater

Кратерът Jezero (Джезеро – звучи като „Езеро“, нали? 🙂 ) се намира точно на север от екватора на Марс и някога е бил делта на река.

Речната делта е наземна форма, създадена чрез отлагане на утайка, която се пренася от река, докато течението напуска устието си и навлиза в по-бавнодвижеща се или застояла вода. Това се случва, когато река навлиза в океан, море, устие, езеро, резервоар или друга река, която не може да отнесе доставената утайка. Характеризира се с разделящи се ръкави, преди да бъде достигнат водният басейн, в който се влива реката. Наречена е така поради приликата с гръцката буква Δ – делта.)

Обща информация за Perseverance:

Роувърът Perseverance е с размери на автомобил. Визуално той много наподобява своят предшественик Curiosity, но е технологично усъвършенстван.

 • Дължина: 10 метра
 • Тегло: 1025 килограма
 • Колелета: 6 алуминиеви джанти с титаниеви спици
 • Максимална скорост: 152 метра за час.

Инструментално оборудване:

Perseverance инструменти Устройства Инструментално оборудване

Седем инструмента ще помогнат на Perseverance да постигне целите на мисията си.

Mastcam-Z: Системата от камери, монтирани на мачтата на роувъра, имитира очи. Според НАСА основната ѝ задача е да заснема видео с висока резолюция, цветни панорамни и 3D изображения на марсианската повърхност. Mastcam ще бъде прозорецът, през който ще наблюдаваме кратера Джезеро.

Moxie: Експериментът за изолзване на кислородни ресурси е начин Perseverance да подготви хората за колонизиране на Марс. Този инструмент е предназначен да произвежда кислород от въглеродния диоксид в атмосферата. Той ще е необходим, за да помогне на бъдещите изследователи да дишат, но също така ще послужи за произвеждане на гориво за ракетите на място. Тази стъпка е необходимо условие за завръщане на астронавтите обратно на Земята, след като мисиите им приключат.

SuperCam: Инструментът е съчетание от камера, лазер и спектрометри. С негова помощ ще се търсят органични съединения – ключов признак на някогашен батериален живот. SuperCam може да анализира химическия и минералния състав на проба с размер на точица, оставена от молив на разстояние от 7 метра.

Sherloc: Името е съкращение на „Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals“. Инструментът ще търси признаци на живот на Червената планета. Той и неговата камера, наречена Уотсън, са способни да правят микроскопични изображения на Марс и да ги анализират. Лазерът, с който е снабден уредът, може да изследва химикалите, които се съдържат в почвата и скалите чрез спектроскопия.

Хеликоптер на борда

Хеликоптерът Ingenuity на борда на Марсохода Perseverance

Ingenuity е малък хеликотер, създаден да работи в условията на Червената планета. Той ще пътува до нея, прибран „в корема“ на роувъра. Изследователите се надяват, че хеликоптерът ще лети на Марс и ще бъде основа за надграждане за бъдещи мисии.

Събиране на семейството

В момента НАСА разполага с две машини, обследващи повърхността на Марс – неподвижният InSight и роувърът-марсоход Curiosity. InSight е разположен в района Elysium Planitia, представляващ голяма равнина. Curiosity обикаля около Gale – гигантски кратер, в който е разположена масивна планина. Perseverance ще изследва съвсем различна част от планетата.

Последният път, в който два марсохода фунционираха на Марс, беше през 2018 година. Тогава роувърът Opportunity загуби контакт с дома си, поради въздействието на глобалната прахова буря. За щастие, Perseverance няма да пострада от прахови бури, тъй като подобно на Curiosity използва ядрен източник на енергия и не изисква слънчева светлина, за да функционира.

Explore as one

Explore as one Perseverance

Над 10,9 милиона души са се регистрирали в програмата на НАСА, наречена „Изпрати своето име на Марс“. Имената са изрязани на малки силициеви чипове, които НАСА инсталира върху малка алуминиева плоча на роувъра, под специален щит. Плочата носи и илюстрация на нашето Слънце и Марс, а скрито в слънчевите лъчи е посланието „Explore as one”.

Отделна алуминиева плоча отдава почит на здравните работници и техните усилия за подпомагане на човечеството по време на пандемията от коронавирус. На тази плоча е изобразена змия, около прът и Земята в горната му част.

Тези имена напомнят, че роботизираните изследователи на НАСА никога не пътуват сами. Perseverance е кулминация на дългогодишните усилия на НАСА и представлява емисар на човечеството, любопитството ни и е част от Земята на планетата Марс.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg