Пясъчната буря на Марс скоро може да се укроти

Пясъчната буря на Марс скоро може да се укроти. Червената планета е в средата на глобална пясъчна буря, която принуди един марсоход да се върне в хибернация, а друг да работи в тежки условия.

Бурята бе забелязана за първи път от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА на 1 юни. В рамките на седмица тя беше с размерите на Северна Америка, а след това бързо се удвои по размер и продължи да расте.

Скот Гузевич, член на екипа, публикува актуални новини за мисията в блога на НАСА в петък. Той отбеляза бавен спад през последните две седмици в количеството прах, наблюдаван над кратера Гален. Той казва: „възможно е пясъчната буря да е достигнала своя връх.“

„Вече може би влизаме (или скоро ще се случи) в периода, в който огромното количество прах в атмосферата бавно ще се утаи и обвитата от него повърхност на Марс може отново да бъде ясно видима от Космоса“, допълва той.

Марсоходите Opportunity и Curiosity

Докато Curiosity е зает с научните изследвания, марсоходът Opportunity от другата страна на планетата все още не е в контакт с дома. Екипът на Opportunity казва, че продължава да се ослушва за сигнал от тихия марсоход всеки ден. Последният стигна базата на 10 юни.
пясъчната буря
НАСА се надява, че Opportunity ще се събуди от сън, когато небето се изчисти и соларните панели заредят батериите си. Марсоходът стартира през 2003 г. за 90-дневна мисия. Той  надхвърли очакванията, като продължава научните си наблюдения много повече от десетилетие по-късно.

Opportunity е на място, което е сериозно засегнато от бурята. Финият прах, изстрелян в атмосферата на Марс, спира почти цялата слънчева светлина, принуждавайки соларния робот да спре всичките си научни операции. По-новият апарат Curiosity, от друга страна, е снабден с ядрени двигатели и може да продължи да работи.

В този момент просто изчакваме пясъчната буря да отмине. Да се надяваме, че Opportunity ще може да се съживи след дълъг период на затишие при студени и тъмни условия.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.