Начало / Технологии / Наука / НАСА изпраща хеликоптера Марс да снима червената планета от птичи поглед

НАСА изпраща хеликоптера Марс да снима червената планета от птичи поглед

Преди няколко дни от НАСА обявиха, че ще изпратят малък автономен летателен апарат до Марс. Хеликоптерът Марс ще отпътува с предвидената за 2020 г. мисия до червената планета. Той ще се опита да докаже дали изобщо може да лети там, тъй като атмосферата на Марс е 100 пъти по-тънка от тази на Земята.

Дизайнът на летателното средство е разработван през последните 4 години в лабораторията JPL на НАСА. Но от космическата агенция все още не са решили дали да го изпратят на Марс. Според Spaceflight Now, НАСА трябва да реши дали технологията е действително осъществима и дали агенцията разполага с такъв бюджет. Към момента изглежда, че идеята за хеликоптер наистина може да е работеща.

хеликоптер Марс

Но дори и ако той не успее да се справи, това няма да се отрази на общата мисия на Марс 2020 – наследникът на космическия марсоход на НАСА, който вече е на повърхността на Червената планета. Ако обаче действително лети, той ще може да улови уникални кадри от птичи поглед с двете си камери. Нещо, което никога не е било правено преди. И това може да означава, че е възможно да изпратим в бъдеще летящи превозни средства на Марс, за да разузнаем труднодостъпни места.

Инженерите в JPL работят, за да проектират тежестта и формата на хеликоптера точно така, че да може да лети през тънкия въздух на Марс. Най-високо над Земята е летял хеликоптер на 12 000 метра. Но това превозно средство ще лети в атмосфера, която е толкова тънка, колкото на височина от 30 000 метра над Земята, според НАСА. Така че то трябва да бъде малко и леко. Хеликоптер Марс тежи само 1,8 килограма на Земята и е колкото размера на топка за софтбол. Двойните перки ще се въртят 10 пъти по-бързо, отколкото на нашата планета.

Какъв е планът?

Планът е хеликоптерът Марс да лети, прикрепен към платформата Марс 2020. Щом марсоходът се приземи на повърхността на планетата, ще намери добро място, за да спусне хеликоптера и след това ще се отдръпне. В края на краищата, той ще се опита да излети. Тъй като Земята е толкова далеч от Марс, ще минат няколко минути, за да се изпратят командите. Предвижда се хеликоптерът да направи пет автономни полета за период от 30 дни; всеки до 90 секунди.

„НАСА е първенец в историята“, каза администраторът на НАСА Джим Бридщайн в изявление в петък следобед, по време на старта на SpaceX на блок 5. „Идеята за хеликоптер, летящ под небето на друга планета, е вълнуващо. Той е многообещаващ за бъдещите ни мисии за откриване и проучване на Марс.“

Платформата Марс 2020 е планирана да се изстреля на върха на ракетата „Атлас V“, направена от United Launch Alliance от нос Канаверал, Флорида, през юли 2020 г. Космическият кораб ще се приземи на Марс през февруари 2021 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.