Crew Dragon SpaceX

SpaceX пише история: Crew Dragon се завърна успешно обратно на Земята

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX на борда с астронавтите на NASA Robert Behnken и Douglas Hurley кацна в Мексиканския залив в неделя. Приземяването им бележи края на историческата двумесечна мисия в МКС. Техният успех връща на САЩ титлата на световен лидер в полетите на човечеството в космоса.

Превозното средство Crew Dragon успешно стартира двигателите си и се отправи към плътната земна атмосфера в неделния следобед. По-късно през деня, над бреговете на Флорида, Драконът разтвори парашути и успешно кацна в морската вода.

Мисията на екипажа в Международната космическа станция бележи първия им космически полет, стартиран от САЩ, след като програмата за космически совалки се оттегли през 2011 г. Това беше и първият полет на комерсиално разработен космически кораб за превоз на хора извън земната орбита в историята.

Добре дошли!

Наземното ръководство на мисията се пошегува с астронавтите при посрещането им, като им заяви „Благодарим Ви, че летяхте със SpaseX”.

Hurley и Behnken направиха първото си публично изявление, след като бяха превозени с хеликоптер, а след това и със самолет, до Хюстън, Тексас, където астронавтите поздравиха семействата си.

Мъжете се обърнаха към обществеността по време на медийно събитие, излъчено на живо по телевизията на NASA: „Няма да стоим прави“, заяви Хърли пред публиката на площадката за кацане близо до Johnson Space Center.

„За онези от вас, които са правили това преди“, каза той, визирайки тежкото пътуване до вкъщи от космоса, „знаете, не е приятно да стоите прави няколко часа след връщането си.“

Behnken благодари на ръководителите на комерсиалната програма на NASA, на Kathy Lueders, ръководител на програмата, както и на изпълнителния директор на SpaceX Elon Musk, който кацна в Хюстън, за да поздрави астронавтите.

По-късно видимо емоционален Musk отбеляза, „Това е резултат от невероятния, невероятния обем работа на екипите на SpaceX и НАСА“.

„Този полет ни отне 18 години“, каза той, като се позова на 18-те години, през които SpaceX оперира, извеждайки в земната орбита десетки спътници, но никога досега хора.

Успешното завръщане на двамата астронавти от NASA на борда на Crew Dragon е кулминацията на едно десетгодишно, понякога спорно партньорство между космическата агенция и компанията на Musk.

Малко предистория

Crew Dragon на SpaceX получи зелена светлина за полет през май, а Behnken и Hurley излетяха на борда на космическия си кораб Dragon Endeavo пред погледите на милиони. Екипът прекара два месеца на борда на космическата станция, преди да започне връщането си у дома в събота. Тогава тропическа буря Исайя се насочваше към източния бряг. За щастие, водите в Мексиканския залив останаха достатъчно спокойни и позволиха капсулата на астронавтите да кацне близо до Пенсакола.

Какво следва

Мисията на екипажа технически се счита за тестов полет. Сигурното му завръщане е достатъчно за NASA официално да сертифицира Crew Dragon като космически кораб за превоз на хора. Сертифицирането на превозното средство ще му позволи да започне редовни полети до МКС. Това, от своя страна, ще даде на NASA повече контрол върху американските операции на Космическата станция, след като години наред агенцията разчиташе на руските космически кораби за превоз на екипажите ѝ.

Друг космически кораб Crew Dragon вече се подготвя за нова мисия, наречена Crew-1, която ще превози още четирима астронавти до космическата станция. Това са астронавтите на NASA – Victor Glover, Michael Hopkins, Shannon Walker и Soichi Noguchi.

SpaceX планира да обнови и подготви за полет през пролетта на 2021 г. космическия кораб на Hurley и Behnken, с прякор Endeavour.

Успехът на SpaceX е голяма победа за NASA, която настоява за увеличаване на търговските партньорства. Успехът на програмата е доказателство, че Агенцията се е ориентирала в правилна посока.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg