Хеликоптерът Ingenuity автономен полет на Марс Заглавно изображение

Хеликоптерът Ingenuity извърши първия в света автономен полет на Марс

Информацията бе потвърдена от инженерите в понеделник сутринта. Малкият дрон се издигна на 3 метра от марсианската повърхност и се задържа на тази височина в продължение на 39 секунди. Така Ingenuity се записа като първия в света летателен апарат, извършил автономен полет на Марс. Успехът открива възможности за нов тип експедиции с изпращане на дронове далеч извън обсега на традиционните марсоходи.

Четири-килограмовият хеликоптер Ingenuity се издигна в 12:34 ч. марсианско време (3:34 AM ET, земно време). Двойните ротори задвижиха витлата му с 2500 об/м (на Земята са достатъчни около 500 об/мин). Така той извърши първия в света напълно автономен 39,1-секунден полет на друга планета.

Хеликоптерът Ingenuity и марсоходът Perseverance

Хеликоптерът Ingenuity пристигна на Червената планета на 18 февруари, прилепен към долната част на марсохода на НАСА Perseverance. Той беше отделен от роувъра на 4 април, като започна 31-дневен план за извършване на пет летателни изпитания. Успешният полет в понеделник поставя началото на по-амбициозни опити през следващите няколко седмици.

Черно-бяло изображение от навигационната камера на Ingenuity, обърната надолу, е първото визуално потвърждение на полета на хеликоптера. На изображението се различава сянката на дрона от около 3 метра над повърхността. Минути след това пристигат изображенията, направени от Perseverance. Те са заснети на около 64 метра от дрона.

Полетът беше отложен няколко пъти от 11 април насам. Миналата седмица инженерите презаредиха целия полетен софтуер на Ingenuity, след като крашна при предполетните тестове. Мисията на хеликоптера се намира в кратера Jezero. На мястото се намира пресъхнало езеро, което роувърът ще изследва за признаци на микробен живот от миналото.

Какво следва след първия света автономен полет на Марс

Директорът на JPL Майкъл Уоткинс каза, че полетът на Ingenuity отключва „третото измерение“ на пътуването в други светове.

Инженерите ще анализират множество данни от първия полет на Ingenuity, за да зададат параметрите за следващите четири полета през идните седмици. Засега вторият полет е насрочен за 22 април. За тези тестове дронът ще се издигне по-високо и ще пътува през кратера, ускорявайки.


Основната цел на мисията на Perseverance на Марс е изследване на астробиологията и търсенето на признаци на древен микробен живот. Марсоходът ще състави картина на геологията на планетата и някогашния ѝ климат. За първи път ще се съберат марсиански скали и реголит.

Следващите мисии на НАСА ще върнат на Земята събраните проби.

Мисията „Mars 2020 Perseverance“ е звено от проекта за колонизиране на Луната и Марс, който предвижда мисии до Луната, които целят подготовка и изпращане на живи изследователи на Червената планета.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg